Naar de inhoud springen

Snel afvallen voor de zomer?

Met de zomer op komst halen de sportscholen flink leden binnen met slogans zoals ‘Fit for Summer’ en termen als jouw ‘Bikini Body’. Want, als we in de zomer door de hitte minder kleding aantrekken, moet ons lichaam er natuurlijk wel op en top uitzien. Dus klimmen we massaal op de crosstrainers, doen we mee aan 30-day-squatchallenges en hongeren we ons uit. Allemaal om er zo goed mogelijk uit te zien in crop top, bikini of zwembroek.

Maar is dat nou de meest effectieve manier? Dat uithongeren sowieso niet. Je lichaam heeft minimaal 1200 kcal (uit de juiste voeding!) nodig om voldoende vitaminen, mineralen, vezels en andere belangrijke stoffen binnen te krijgen. Crashen met een dieet van 800 kcal per dag is op hele korte termijn misschien aantrekkelijk, maar omdat je lichaam onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt, zal het op den duur alles wat binnenkomt opslaan in plaats van verbranden. Als je dus na die twee weken crashen weer ‘normaal’ gaat eten, kom je juist aan, in plaats van dat je stabiel blijft.

En sporten dan – dat helpt toch om zomerklaar te zijn? Aangezien zomerklaar bij de meeste mensen betekent dat ze een paar kilo kwijt willen is sporten zeker niet overbodig, maar niet het belangrijkste. Om gewicht te verliezen is een negatieve energiebalans nodig, en die is makkelijker te creëren door je voeding aan te passen dan door meer te verbranden. Die gevulde koek of zak chips laten liggen is effectiever dan dat je staat te ploeteren op de crosstrainer. Maar, ook daarin is doorslaan weer niet handig (zie boven).

De gouden aanpak? Die is er eigenlijk niet – want dat verschilt per persoon. Wat je dan wel kan doen? Start eens met het bijhouden van je voeding in een app zoals bijvoorbeeld Fatsecret. Deze berekent automatisch kilocalorieën, maar ook eiwitten, koolhydraten en vetten. Op die manier krijg je inzicht in wat je nou eigenlijk binnen krijgt, en dat biedt een startpunt om dingen te gaan schrappen zodat je een negatieve energiebalans creëert.

Lees meer over afvallen met type 1 diabetes!