Naar de inhoud springen

Column Sanne – Aan het cito

De afgelopen weken hebben jullie mij geteisterd met examens: bijvoorbeeld dat van Nederlands dat ik het liefst ondubbelzinnig naar de periferie van mijn bewustzijn wil verbannen, Scheikunde dat 99,99999% zeker nergens op sloeg en Biologie, waarvan ik nog verwarder raakte dan een honingbij die in aanraking is gekomen met een lage dosis Imidacloprid.*

Natuurlijk, ik snap dat de examens moeilijk moeten zijn. Dat gymnasiumdiploma krijg je immers niet zomaar. Ik had mij daarom ook voorgenomen niet te klagen bij het door mijn medeleerlingen veelvuldig geprezen LAKS. Echter, het examen Engels dat ik als verjaardagscadeautje van jullie kreeg dwong mij tot het opzijzetten van mijn principes. En bij Frans gebeurde dat weer.

Beste Cito, mijn klachten gingen niet over de lengte van het examen. Ook niet over de tamelijk vage vraagstellingen. Nee, ik heb geklaagd over het feit dat jullie ongeveer 40.000 leerlingen teksten voorschotelen met onjuistheden erin. Vooroordelen, waarvan ik regelmatig de gevolgen ondervind. In tekst drie van het examen Engels, een tekst over de belasting op suikerhoudende drankjes, wordt namelijk beweerd dat de consumptie van suiker de oorzaak is van diabetes. En volgens tekst vijf van het Frans-examen krijg je diabetes als je teveel zit.

Beste Cito, er zijn meerdere vormen van diabetes. Deze zijn lang niet allemaal levensstijl-gerelateerd. Maar hoe vaak je, als diabeet, ook uitlegt dat je écht niet teveel suiker hebt gegeten en vijf dagen per week sport, je stuit altijd wel op mensen die pertinent weigeren te geloven dat het niet je eigen schuld is. Alsof type 1 diabetes hebben niet al genoeg ellende geeft. Dat de media deze vooroordelen voeden kan ik nog enigszins begrijpen. Met “schokkende” feiten krijg je immers de hoogste kijkcijfers. Maar dat een prominent onderwijsinstituut als het Cito aan deze onzin meedoet stelt me teleur. Ik had meer van jullie verwacht. Ja, ik weet dat jullie de teksten niet zelf schrijven. Maar toch. Jullie hebben wél deze teksten uitgekozen én aangepast zodat ze geschikt waren als examentekst. Dan hadden die uitspraken over diabetes toch ook wel aangepast kunnen worden?

Beste Cito, ik stel voor dat jullie volgend jaar een tekst geven over type 1 diabetes, dan is er in ieder geval één lichting VWO-ers die goed geïnformeerd van school afkomt.’

Met vriendelijke groet,

 Sanne

*Formuleringen afkomstig uit desbetreffende examens.