Naar de inhoud springen

Gezonde manieren om een hypo op te lossen

Ons allemaal waarschijnlijk welbekend: je voelt of meet een hypo en neemt met een zucht het pakje Dextro uit je tas of jas. Een flesje AA of jus d’orange kan ook, maar over het algemeen is druivensuiker toch het meest voor de hand liggend.Ik kreeg de vraag of daar nou een ‘gezond’ alternatief voor is. Dat ligt natuurlijk in eerste instantie aan je definitie van gezond. Vind je gezond zo snel mogelijk uit een hypo komen, dan hou je het lekker bij de Dextro’s. Vind je gezond om iets minder bewerkt voedsel in je mond te stoppen dan die witte tegels suiker – dan zijn die opties er inderdaad. Maar helpen ze je even snel uit je hypo?

Nee, niet helemaal. Het voordeel van Dextro is dat het bijna puur suiker bevat. Er zitten geen vetten, eiwitten of vezels in, waardoor de opname van de koolhydraten niet wordt vertraagd. Het meest voor de hand liggende alternatief zou zijn om jus d’orange of een ander vruchtensap te drinken, mits dit onbewerkt is (zonder toegevoegde suikers). Klein nadeel: daar zit al snel weer de nodige hoeveelheid vezels in. Dat geldt natuurlijk ook voor fruit, maar ook suikerrijk snoep heeft vaak nog bestanddelen die de boel vertragen.

Gedroogd fruit bevat net zo goed vezels, maar is vergelijkbaar met Dextro als het gaat om het makkelijk mee kunnen nemen. Herinner je je die kleine doosjes rozijntjes nog die je vroeger als kind kreeg? Perfect formaat om in je jaszak te stoppen ter vervanging van de Dextro. Maar, dan blijft het feit dat de vezels zorgen voor een iets vertraagde opname van de koolhydraten.

En je pomp uitzetten bij een hypo dan? Zeker als je probeert af te vallen wil je natuurlijk eigenlijk niet hoeven eten voor een hypo. Dus nam ik de proef op de som (je moet natuurlijk wel research doen ;-)) en heb ik geprobeerd hypo’s op te lossen door m’n pomp los te koppelen. Geen aanrader. Behalve dat het eeuwig leek te duren voor mijn hypo was opgelost, ben je op dat moment natuurlijk eigenlijk al te laat. Een CGM biedt daarin wel uitkomst, net als een Freestyle Libre als je ‘m op ’t juiste moment er langs haalt, maar als je al een hypo hebt dan is je pomp uitzetten niet zo handig.

Wat dan wel? Ik denk dat je het beste kan zorgen dat je zo snel mogelijk uit je hypo komt, ook om te voorkomen dat je blijft eten. Daarom kies ik toch voor dextro of (vers) vruchtensap. Die calorieën van de suikers krijg je toch wel binnen, en het is beter dan drop of chocola om een hypo op te lossen.