Naar de inhoud springen

Column Jasper – Rotzooi

6 juni 2016 Ik schrik mij elke keer rot als ik mijn mand met diabetes benodigdheden open trek. En niet omdat ik dan weer zie hoeveel ik eigenlijk nodig heb, maar vooral om wat er aan ongebruikte hulpmiddelen ligt.2310 lancetjes heb ik nog en de teststripjes durf ik niet eens te tellen. En oh ja, talloze infusiesets van een pomp die ik niet meer gebruik en een paar extra bloedsuikermeters. Hoe kan dat toch? En nog belangrijker: wat moet ik ermee?

Terwijl zorgverzekeraars de duimschroeven, grotendeels terecht, aandraaien, blijft de fabrikant van mijn Omnipod mij ongelimiteerd accessoires toesturen. Elk kwartaal dezelfde hoeveelheid. Ja, de hoeveelheid pods die ik krijg toegestuurd zijn netjes afgemeten op dat wat ik nodig heb, maar de rest (teststripjes en lancetjes) lijkt nergens op gebaseerd. Sterker nog: doordat ik nu gebruikmaak van de Freestyle Libre, heb ik bijna geen teststripjes meer nodig… En of het al niet gek genoeg is: ik krijg dezelfde hoeveelheid stripjes nog gewoon toegestuurd, terwijl deze van dezelfde fabrikant als de Freestyle Libre zijn! Snap jij het nog?

Briljant idee! Laat die teststripjes elk kwartaal maar zitten en stuur mij in plaats daarvan de Freestyle Libre. Toch?

Niet dus. De fabrikant wil daar niet aan, ze verdienen nu bij mij namelijk aan de teststrips EN de Freestyle Libre. De zorgverzekeraar wil er niet aan, want ‘iets met betrouwbaarheid’. En ook de leverancier wil niet, want de rest wil niet. En dus stapelt mijn hoopje teststrips zich op. En oh ja, bellen naar de leverancier of ze die stripjes gewoon niet mee willen leveren met de kwartaalbestelling werkt niet. Ik heb het geprobeerd.

En nu? We hebben contact gezocht met een aantal fabrikanten, leveranciers en zorgverzekeraars of zij iets met mijn voorraad kunnen, maar het antwoord was simpel: nee (iets met hergebruik mag niet). En ook mag ik het niet geven aan al die mensen die geen extra stripjes vergoed krijgen, al hebben ze die wel nodig (ook iets met hergebruik mag niet). Dus ik weet het ook even niet.. Ik zal nog eens een belletje plegen naar Insulin For Life en anders begin ik zelf wel een hulpmiddelenleverancier. Teststrips iemand?

Insulin For Life (IFL) begon als Australisch initiatief van Ron Raab en heeft als missie om nog houdbare insuline en diabeteshulpmiddelen (die anders verloren zouden gaan) in te zamelen en in ontwikkelingslanden een goede bestemming te geven. Alle ingezamelde materialen worden verstuurd naar eerlijke organisaties met een eerlijke werkwijze. Meer informatie op www.insulinforlife.nl

UPDATE 10 juli 2016
Nieuws! Terwijl ik in België bij een festival voor mijn tentje stond, werd ik gebeld door mijn leverancier, DVN Winkel. Ze hadden mijn artikel gelezen en waren verbaasd dat het niet gewerkt had om de levering van de teststripjes stop te zetten. Dat kan namelijk wel! Mijn kwartaallevering is gelijk aangepast, netjes!

Ook heb ik een goed overleg gehad met Insuline for Life Nederland. Verwacht hier binnenkort nieuws over op onze website!