Naar de inhoud springen

Type 1 diabetes & Backpacken – deel 1: voorbereiden

Wanneer je diabetes hebt, kun je daar geen vakantie van nemen. Met type 1 diabetes als reisgezelschap heeft elke vakantie een bepaalde voorbereiding, maar als je gaat backpacken door de jungles van Borneo (ik noem even een uithoek) vraagt dat wel een iets andere voorbereiding dan kamperen in Frankrijk. Want hoe pak je dat aan? Wat neem je bijvoorbeeld mee in je backpack als je al beperkte ruimte hebt?Wij vroegen drie reizigers met type 1 hoe zij zich hebben voorbereid op hun avontuurlijke vakantie en natuurlijk hoe het ze vergaan is. Want zij hebben hun backpack gepakt, zijn het vliegtuig ingestapt en hebben een fantastische tijd gehad. Wellicht kunnen zij jou inspireren! Omdat er zo veel te vertellen is hebben we dit artikel in twee delen opgedeeld. Vandaag deel 1: de voorbereidingen!

Type 1 diabetes & Backpacken - deel 1: voorbereiden

Even voorstellen
Dorothee studeert geneeskunde in Utrecht. Ze heeft type 1 diabetes sinds 2012, gebruikt een Medtronic pomp en is in 2013 voor twee maanden naar Nicaragua geweest om naast reizen Spaans te leren en vrijwilligerswerk te doen met straatjongeren. Ook heeft ze in 2015 zes weken rondgetrokken door zuidoost Azië. Mirjam is bijna klaar met haar opleiding tandheelkunde, heeft sinds 2008 type 1 diabetes en gebruikt de Omnipod. In 2015 heeft ze drie maanden stage gelopen in Brazilië om vervolgens nog een maand door het land te trekken. Simone (foto boven) heeft sinds 2012 type 1 diabetes, spuit en begon in januari 2016 aan haar avontuur: twee maanden Spaans leren in Barcelona, om vervolgens bijna vijf maanden in haar eentje door Centraal-Amerika te reizen: Mexico, Cuba, Guatemala, Nicaragua, Costa Rica en als afsluiter New York. Wij volgden haar via @traveleroninsulin via Instagram op de voet. Tip!

Hoe bereid je je voor?
Voorbereidingen voor een lange en avontuurlijke reis kunnen naast het plannen van je route en het boeken van je vluchten bestaan uit het in huis halen van genoeg diabetes materialen, koeltasjes, mini apotheek, vaccinaties en verzekeringen. Dorothee en Simone hebben ter voorbereiding online gezocht naar ervaringsverhalen van andere mensen met diabetes. Simone: ‘Hier was niet heel veel over te vinden, maar met behulp van onder andere de website van Stichting ééndiabetes maakte ik een lijst van spullen die ik mee moest nemen en dingen waar ik rekening mee moest houden.’

Mirjam (foto boven) is maanden voor haar reis al begonnen met voorbereiden: ‘Ik was redelijk wat tijd kwijt met extra spullen van mijn leverancier vragen. Voor de enorme hoeveelheid die ik in één keer wilde bestellen had ik een extra machtiging van het ziekenhuis nodig. Daarnaast heb ik uit moeten zoeken hoe veel en wat ik mee wilde nemen, inentingen halen, doktersverklaringen opvragen, een douaneverklaring vragen aan mijn diabetesverpleegkundige ect. En vergeet ook niet van tevoren een goede reisverzekering af te sluiten en te kijken wat er vergoed wordt bij een eventuele ziekenhuisopname in het buitenland.’

Ook Dorothee heeft ver van tevoren alle spullen besteld die ze nodig dacht te hebben: ‘Onder andere Frio tasjes om de insuline koel te houden. Ik gebruikte destijds de infuussets van Medtronic de Quick-set, maar ik wilde al graag overstappen. Ik heb toen vlak voor mijn reis de Silhouete besteld, ook omdat deze dozen zijn een stuk kleiner zijn. Ik heb wel tien keer geteld of ik genoeg van alle diabetes spullen bij me had. Ik heb ook voor beide reizen een bezoekje gebracht aan mijn diabetesverpleegkundige. Ik had nog wel wat gaatjes en kilo’s over in mijn backpack, ik zou deze de volgende keer helemaal opvullen met dextro, want dat kon ik nergens kopen.’

Simone moest voor ruim vijf maanden spullen mee nemen: ‘Ik besloot in overleg met mijn internist dat ik alle insuline vanuit Nederland zou meenemen, wat ervoor zorgde dat ik een goedgevulde belegdoos vol Lantus en NovoRapid in mijn handbagage had zitten. Daarnaast uiteraard mijn meter, stripjes, lancetten, pennen, Frio-tasjes (lifesavers), heel veel Dextro en van alles een reserve-exemplaar. Ik had contact met alle luchtvaartmaatschappijen waarmee ik vloog om extra handbagage aan te vragen, zodat ik een extra tas voor mijn diabetesbenodigdheden kon meenemen. Mijn vader maakte, heel schattig, geplastificeerde kaartjes voor in mijn portemonnee met zowel in het Engels als in het Spaans een korte uitleg over diabetes type 1 en alle belangrijke telefoonnummers.’

Conclusie: Begin op tijd! Simone: ‘Inentingen halen, voldoende diabetes-gear bij de apotheek en zorgverzekeraar lospeuteren, een laatste check bij de diabetesverpleegkundige voordat je gaat, een medisch paspoort regelen, een goede reisverzekering afsluiten, extra handbagage aanvragen, het kost bij elkaar veel tijd. Ik ben in januari vertrokken en in september begonnen met de voorbereiding. Dit was prima te doen.’

Pomp of pennen mee op reis?

Waar Dorothee (foto rechts) haar pomp en alle toebehoren mee heeft genomen op reis, koos Mirjam er voor om haar Omnipod kort voor vertrek in te ruilen voor de oude vertrouwde spuiten. Mirjam: ‘Ik had anders mijn hele backpack moeten vullen met vier maanden pods. Het spuiten heeft eigenlijk helemaal geen problemen opgeleverd. Hoewel ik met een pomp iets flexibeler ben en spuiten iets onhandiger is bij het reizen door verschillende tijdzones, vond ik het echt een groot voordeel dat ik alleen maar een aantal doosjes naalden en een paar (reserve)pennen mee hoefde te nemen.’

Denk er goed over na wat goed bij jou past tijdens een avontuurlijke vakantie. Pomp, pennen, sensor? Mocht je net als Mirjam vanwege je reis willen overstappen van pomp naar pennen (of misschien wel andersom), bespreek dit altijd met je diabetesverpleegkundige!

Wat zit er in je backpack?
Het hangt natuurlijk allemaal af waar je naar toe gaat, wat vervolgens gaat doen en hoe lang je van huis weg bent, maar diabetes spullen zullen een groot deel van de ruimte in gaan nemen. Minder ruimte voor schoenen en kleren dus, maar wel op de terugweg meer ruimte voor souvenirs, daar zijn ze het alle drie over eens! Hoe hebben onze reislustige dames dat aangepakt?

Mirjam heeft echt alle ruimte benut en haar tas zo efficiënt mogelijk ingepakt: ‘Om ruimte te besparen had ik alle doosjes met lancetten en naalden van tevoren open gemaakt en zo veel mogelijk naalden in één doosje gestopt. En geloof me, met een beetje wilskracht kun je daar toch genoeg ruimte mee besparen om een extra paar slippers mee te nemen! Daarnaast had ik ook al mijn potjes teststrips uit de doosjes gehaald en in mijn reserveschoenen gestopt. Dat soort kleine dingen help echt om je backpack economisch in te pakken. En het is natuurlijk rot dat je minder ruimte over houdt voor andere dingen, maar er past over het algemeen meer in een backpack dan je van tevoren denkt. Daarnaast had ik een hele apotheek aan spullen mee voor als ik ziek zou worden. Ik heb er gelukkig niks van nodig gehad, maar dingen als ORS, een antibioticakuur, pillen tegen diarree /braken en een basic EHBO kit zijn geen overbodige luxe.’

Ongeveer een derde van haar backpack bestond uit diabetes spullen. Dorothee: ‘Hierdoor bleef er minder ruimte over voor andere dingen, zoals kleding. Gelukkig zat ik in warme landen en hoefde ik niet veel kleren mee te nemen. Een voordeel van zo’n groot gedeelte vullen met diabetes spullen is dat dit voor een groot deel op gaat. Dan blijft er veel ruimte over voor souvenirs!’

Volgende keer vertellen Simone, Dorothee en Mirjam waar ze tegenaan liepen tijdens hun reis, of ze ziek zijn geweest en delen ze hun laatste tips met je!