Naar de inhoud springen

Type 1 internationaal – Matthias uit Duitsland

Met stichting ééndiabetes hebben wij veel leuke mensen leren kennen met type 1 diabetes en ook veel mensen buiten Nederland. Er zijn initiatieven en organisaties zoals ééndiabetes, maar ook heel veel leuke internationale bloggers.We hebben onze buitenlandse vrienden gevraagd of ze zichzelf aan onze lezers willen voorstellen en kort willen vertellen hoe de diabeteszorg in hun land is geregeld.

Matthias uit Duitsland bijt vandaag het spits af! De Nederlandse vertaling vind je onder het Engelse origineel.

Type 1 internationaal - Matthias uit Duitsland

My name is Matthias, right now I am 26 years old. I got diagnosed with type 1 diabetes in June 2010, after living 20 years without that stuff. I´m a blogger from Germany who writes some articles here and there on my website but right now I am mostly active on my Facebook page. I post a lot about my own life with diabetes and also about tattoos. So I would say I am not really the normal Diabetes-Blogger, I am a little bit different. In Germany, we have a pretty huge community when it comes to diabetes blogging. We are all like a big family and when we meet each other, it’s always a lot of fun.

Diabetescare in Germany is handled pretty well I think. When you get diagnosed with type 1 diabetes, everything runs mostly really planned. You´ll stay at the hospital for 1 or 2 weeks and get all the first instructions what your new life is all about. After that you will meet with other diabetics in a 2 weeks training to learn all the important stuff about carbs, insulin and how to take care of yourself. After all that, you´ll meet up with your Diabetologist or your diabetes nurse every 3-4 months; you get the latest check-ups and talk with them about your treatment.

The equipment that you need for your life with diabetes comes all free, some from the doctor and some stuff from orders. Sometimes you got to pay €10,- for your insulin, but you can get rid of that with a little bit of paperwork. The rest is paid by the insurance. You just need to go to the doctor to get your new receipt, then you can order all your equipment online or at the pharmacy.

Next week: Sofia from Sweden!

Nederlandse vertaling:

Type 1 internationaal - Matthias uit Duitsland

Mijn naam is Matthias en op dit moment ben ik 26 jaar oud. Ik kreeg de diagnose type 1 diabetes in juni 2010, na twintig jaar zonder geleefd te hebben. Ik ben een blogger uit Duitsland en ik schrijf wat artikelen hier en daar, maar op het moment ben ik vooral actief op mijn Facebook pagina. Ik post veel over mijn leven met diabetes en ook over tattoos. Ik zou dus willen zeggen dat ik geen normale diabetes-blogger ben, ik ben een beetje anders. In Duitsland hebben we een aardig grote community op het gebied van diabetes bloggers. We zijn één grote familie en wanneer we elkaar ontmoeten is het altijd een dolle boel.

Diabeteszorg in Duitsland is goed geregeld vind ik. Wanneer je gediagnosticeerd wordt met type 1 diabetes is er een duidelijk plan. Je verblijft 1 tot 2 weken in het ziekenhuis en krijgt alle eerste instructies over je nieuwe leven. Hierna ontmoet je andere diabeten in een tweeweekse training om alle belangrijke dingen te leren over koolhydraten, insuline en hoe je voor jezelf moet zorgen. Hierna maak je elke 3 tot 4 maanden een afspraak met je diabetoloog of je diabetesverpleegkundige; je krijgt een check-up en praat met hen over je behandeling.

Alle materialen die je nodig hebt voor je leven met diabetes is gratis, je krijgt het of van je dokter of je besteld het zelf. Soms moet je 10 euro betalen voor je insuline, maar daar kan je vanaf komen door wat papierwerk. De rest wordt betaald door je verzekering. Je gaat naar je dokter voor een nieuw recept om daarna alles wat je nodig hebt online of bij de apotheek te kunnen bestellen.

Volgende week: Sofia uit Zweden!