Naar de inhoud springen

Dieren met diabetes – Câthy

Afgelopen december paste mijn moeder op de poes van vrienden. Snuitje, de poes in kwestie, heeft net als ik diabetes, heeft daarom speciale voeding en krijgt eens per dag een spuitje varkensinsuline. Mijn moeder heeft mij vroeger vele malen moeten spuiten en was daarom de ultieme oppas. Snuitje is geen zeldzaamheid, er zijn veel zoogdieren met diabetes.

Zoogdieren hebben een alvleesklier en kunnen daarom ook diabetes ontwikkelen, vormen die te vergelijken zijn met type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes. De oorzaak kan (net als bij mensen) verschillend zijn: een immuunreactie zoals bij het menselijke type 1 komt bij honden regelmatig voor en katten hebben vaker last van insulineresistentie, type 2. Ook konijnen, fretten en cavia’s kunnen diabetes ontwikkelen. En net zoals bij mensen gaan de symptomen van diabetes bij dieren gepaard met veel plassen, veel drinken, vermageren, vermoeidheid en overgeven.

Sommige dieren kunnen het af met alleen een speciaal dieet en meer bewegen, maar er zijn genoeg dieren die één of tweemaal daags een shot insuline nodig hebben met een daarop afgestemd voedingspatroon. Net als wij moeten katten en honden met diabetes regelmatig op controle, bij de dierenarts dan en de bloedsuiker moet regelmatig gecontroleerd worden. De meeste dieren moeten net als bij mensen zo tussen de 4 en de 8 mmol/L zitten en soms is een dagcurve noodzakelijk om het dier goed in te stellen. Ja, dieren die behandelt worden met insuline kunnen bij ineens veel bewegen ook een hypo krijgen. Bij honden wordt bijvoorbeeld aangeraden om elke dag hetzelfde rondje te lopen. Er komt nogal wat bij kijken, een huisdier met diabetes.

Apenheul
Niet alleen huisdieren krijgen te maken met diabetes. In de Apenheul bijvoorbeeld woont Billy, de leider van de leeuwenstaartmakaken. Billy heeft sinds 2006 diabetes. Hij werd plotseling ziek, was verward en leek niet goed meer te zien. Behalve een speciaal dieet, krijgt Billy dagelijks insuline. Uit een enquête onder verschillende dierentuinen in 2013 gehouden door Cleveland Metroparks Zoo, blijkt dat Billy geen uitzondering is. Dertig procent van de respondenten geeft aan één of meerdere primaten te hebben met diabetes.

Zo zie je ook op dierendag maar, type 1 heb je niet alleen!

Bronnen:

  1. https://www.aaha.org/professional/resources/diabetes_management.aspx
  2. http://www.licg.nl/ContentSuite/upload/lig/pra/Diabetes_mellitus_bij_de_hond6_2T.pdf