Naar de inhoud springen

Veerle over Voeding – The Green Happiness: eten als een konijn

Gezond eten is hip. Iedereen is een expert, doet een koolhydraatarm of paleo dieet, hongert zichzelf uit dankzij Fajah Lourens, personal body plan’t of werkt aan een bikini body dankzij Kayla Itsines. Gezond zijn is een rage, waar iedereen een graantje van mee probeert te pikken op zijn of haar eigen manier.Zo ook de dames van The Green Happiness. Er stond half september een artikel in kwaliteitskrant NRC zonder enige kritische noot, naar aanleiding van een interview met deze twee. Hun conclusie: eten als een konijn en je hebt nooit meer darmklachten, hoofdpijn, krijgt geen kanker (hun moeders aten niet zoals een konijn en kregen wel kanker – maar ‘ze willen niet beweren dat hun moeders kanker kregen door wat ze aten’).  Niet teveel soja, niet teveel vet, geen vlees en vis en geen zuivel. Wat dan wel? Groente en fruit, en pasta, rijst, aardappelen en brood als ze goed gecombineerd worden.

Hele massa’s mensen lopen weg met de hype. Naar aanleiding van het artikel in het NRC vielen ook hele massa’s mensen over deze hype heen. Iedereen heeft een mening, mensen zijn het eens en oneens, en iedereen pleit dat een andere manier beter werkt, bovenstaande manier onzin is en prijst ondertussen weer een andere ‘manier’ aan.

En terecht ook. Want iedereen heeft een manier die voor hem of haar het beste werkt. Ik moet er niet aan denken om nooit meer zuivel, vlees of vis te eten. Maar, ik moet er net zo min aan denken om zoals Kayla Itsines 4 keer per week door m’n huis of de sportschool te gaan staan springen voor m’n bikini body, of volledig koolhydraatarm te eten – wat ik beiden ook nog heb geprobeerd. Dat wil niet zeggen dat iets minder goed of beter is: het zegt dat we allemaal verschillend zijn (no shit) en dus ook allemaal een verschillende manier moeten vinden om ons ‘gezond’ te voelen.

Mijn conclusie: doe wat voor jou werkt. Is dat 80/20 eten (doordeweeks gezond, in het weekend minder gezond)? Prima. Is dat The Green Happiness? Prima (en respect trouwens). Is het Personal Body Plan? Ook goed (en wederom respect trouwens). Je gaat toch ook niet je insuline afstellen op de ratio’s van je buurvrouw? Dat doe je ook op jouw lichaam en wat jij fijn vindt (en misschien wat advies van je dvk). Dat geldt net zo goed voor gezonde voeding: jij moet ermee leven, niet je buurvrouw.