Naar de inhoud springen

Type 1 internationaal – Kayla uit Canada

Met stichting ééndiabetes hebben wij veel leuke mensen leren kennen met type 1 diabetes en ook veel mensen buiten Nederland. Er zijn initiatieven en organisaties zoals ééndiabetes, maar ook heel veel leuke internationale bloggers. We hebben onze buitenlandse vrienden gevraagd of ze zichzelf aan onze lezers willen voorstellen en kort willen vertellen hoe de diabeteszorg in hun land is geregeld.

Twee weken terug maakte je kennis met Cathy uit België en vandaag vertelt Kayla uit Canada haar verhaal. De Nederlandse vertaling vind je onder het Engelse origineel.

My name is Kayla and I am twenty-six years old and live in Ontario, Canada. I was diagnosed with type 1 diabetes in March 2009 at the age of eighteen.  I had all the classic symptoms of type 1 diabetes including weight loss, extreme thirst, frequent bathroom visits, the list goes on.  After my diagnosis, I had the choice to either dwell in my diagnosis or make the most of it.  

Shortly after my diagnosis, I began blogging. I created Kayla’s Life Notes which highlights my life with diabetes. Along with that I became involved with the International Diabetes Federation and attended two leadership training sessions in Melbourne, Australia and Vancouver, Canada.   I have also climbed Mount Kilimanjaro with a group of amazing type 1’s from around the globe. I have made a lot of great international and local friends who live with type 1 diabetes and for that I see my diagnosis as a blessing in disguise. 

 In 2012, Type 1 Diabetes Memes page was created.  I was in University at the time and memes had just began to get popular within the campus.  I had an idea to start a page that highlighted some of the everyday mishaps of living with type 1 diabetes, and I decided to create a meme page for type 1 diabetes.  Shortly after, Meredith joined me and that is when the page really began to grow.   Meredith and I had met shortly after I was diagnosed with diabetes at a local diabetes adult camp for people with diabetes. While Meredith and I do not live in the same city, we are both Canadian and live with type 1 diabetes.    

 It has been amazing to see the page grow in not only numbers, but how it has grown internationally.  We love seeing people really engage in the posts and with each other.  The page has weekly caption contests along with a store that sells novelty diabetes apparel designed by both Meredith and I.  We are often so taken back by the love and support that we get from the Type 1 Diabetes Memes community. 

 Living with type 1 diabetes can be difficult and that isn’t new information.  But, I think it is important to find inspiration in everyday life and celebrate that in which we can achieve despite the obstacles that has been given to us.   I do feel lucky to live in Canada as I know from listening to my international peers, diabetes can be seen as a very big burden emotionally, physically and especially financially.  I feel that I am supported in Canada, especially in Ontario where insulin pumps and the supplies that come with the pump are completely covered.  However, insulin and test strips are still an out of pocket expense if a person does not have insurance, but the price is for these supplies seem to be lower than other countries such as the United States.   

 I feel as though I was given diabetes for a reason and I do my best to give back to the diabetes community and also lean on the diabetes community when I need the support back.  

Read Kayla’s blog or visit the Type 1 Diabetes Memes page.

 

Nederlandse vertaling:

Mijn naam is Kayla, ik ben zesentwintig en ik woon in Ontario, Canada. Ik kreeg de diagnose type 1 diabetes in maart 2009, toen ik achttien jaar oud was. Ik had de klassieke symptomen van type 1 diabetes: gewichtsverlies, enorme dorst, veel bezoekjes aan het toilet en ga zo maar door. Na mijn diagnose kon ik of blijven hangen in zelfmedelijden of er het beste van maken.

Kort na mijn diagnose ben ik een blog begonnen. Ik heb Kayla’s Life Notes gecreëerd, dat mijn leven met diabetes beschrijft. Daardoor raakte ik betrokken bij de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en nam ik deel aan twee ‘leadership sessions’, één in Melbourne, Australië en één in Vancouver, Canada. Ook heb ik samen met een groep type 1-ers van over de hele wereld de Kilimanjaro beklommen. Ik heb veel fantastische internationale maar ook lokale vriendschappen overgehouden, die allemaal leven met type 1 diabetes. Hierdoor zie ik mijn diagnose ook als een geluk bij een ongeluk.

In 2012 ontstond de Type 1 Diabetes Memes pagina. Ik zat op de universiteit en memes begonnen populair te worden bij ons op de campus. Het was mijn bedoeling om een pagina te maken waar de dagelijkse misvattingen van type 1 diabetes worden aangekaart en ik heb een meme-pagina aangemaakt voor type 1 diabetes. Kort daarna sloot Meredith zich bij mij aan en toen begon de pagina echt te groeien. Ik heb haar kort na mijn diagnose ontmoet tijdens een lokaal kamp voor volwassenen met diabetes. Ondanks dat we niet in dezelfde stad wonen, zijn we beide Canadees en leven we met type 1 diabetes.

Het is geweldig om de pagina te zien groeien. Niet alleen in het aantal volgers, maar ook internationaal. We vinden het fantastisch om te zien dat mensen zich betrokken voelen bij de geplaatste berichten en ook bij elkaar. De pagina heeft een wekelijkse wedstrijd en er zit inmiddels ook een webwinkel aan vast waar Meredith en ik door ons ontworpen diabetesaccessoires verkopen. We zijn soms overdonderd door alle liefde en steun die we krijgen van de Type 1 Diabetes Memes community.

Leven met type 1 diabetes kan lastig zijn, dat is niets nieuws. Maar ik denk dat het belangrijk is om dagelijkse inspiratie te vinden en te vieren dat we dingen kunnen bereiken ondanks de obstakels op onze weg. Ik heb geluk dat ik in Canada woon, vooral in Ontario waar insulinepompen en alle benodigdheden volledig vergoed zijn. Helaas zijn insuline en teststrips voor eigen kosten wanneer je geen verzekering hebt, maar de prijzen zijn wel lager dan in landen zoals de Verenigde Staten.

Ik geloof dat ik diabetes heb gekregen met een bepaalde reden en ik doe mijn best om iets terug te geven aan de diabetes community. Ook kan ik van hun steun op aan wanneer ik dat nodig heb.

Lees Kayla’s blog of bezoek de Type 1 Diabetes Memes pagina.