Naar de inhoud springen

Genezen door kaneel?

Begin oktober postte Gordon, een van de bekendste type 2 patiënten van Nederland, op zijn Facebook dat kaneeltabletten zijn suikerwaardes met 50% hadden verlaagd en dat zijn nuchtere waardes weer ‘normaal’ waren. Er volgden honderden reacties van allemaal mensen die hetzelfde hadden meegemaakt, en net zoveel reacties van mensen met type 1 diabetes die aangaven dat voor hen kaneel niks zou doen. Maar hoe zit dat nou precies?

Laten we allereerst stellen dat kaneel geen genezing is voor type 1 diabetes. Er is geen genezing voor type 1 diabetes. Er wordt aan gewerkt (jeej!), maar voorlopig zitten we allemaal nog lekker vast aan pompen/pennen en geregelde ziekenhuisbezoekjes. Daarnaast is het ook belangrijk om niet te vergeten dat iedereen met type 1 diabetes anders is: waar de een bij sport meer insuline nodig heeft, heeft de ander minder nodig. Waar de een een basaalstand van 0.3 eenheden per uur heeft, heeft de ander een basaalstand van 2.7 eenheden per uur. Dat heeft te maken met factoren zoals gewicht en bijvoorbeeld je leefstijl, maar ook met andere factoren, die we nog niet allemaal kunnen benoemen.

Dat neemt niet weg dat er manieren zijn om je bloedsuikers te beïnvloeden. Sport is één van de bekendste manieren: zit je te hoog en kom je niet naar beneden? Een wandelingetje wil nogal eens wonderen doen. Hoeveel wonderen verschilt, zoals gezegd, per persoon: ik kan zelf geen kwartier gaan lopen zonder m’n basaal omlaag te zetten. Zit ik te hoog, dan knal ik keihard naar beneden, terwijl een ander misschien hooguit 1 mmol/l daalt.

Een zoekopdracht in Google Scholar (de zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen), leverde me zo’n 16.000 resultaten op. De meeste onderzoeken richten zich op type 2, en trekken verschillende conclusies. Het onderzoek van Blevins, Levya, Brown en anderen toont aan dat verschillende populaties verschillende effecten opleveren. Het eerste onderzoek dat opdook bij type 1 diabetes en kaneel toonde aan dat er geen verschil zat in HbA1c waarden, insulinebehoefte en het aantal hypo’s tussen mensen die 1 gram kaneel per dag innamen en mensen die een placebo innamen.

Dat lijkt een simpele conclusie: kaneel is niet van invloed op type 1 diabetes. Maar, iedereen met t1d is anders, en het kan dus zomaar zijn dat kaneel bij de andere mensen dan deze proefpersonen wel zorgt voor lagere glucosewaardes of een betere regulatie of dat een grotere hoeveelheid kaneel wel kan helpen.

Mocht je besluiten te proberen wat kaneel voor jou kan doen, houd dan met het volgende rekening: er zijn twee voorname soorten kaneel: Cassia kaneel en Ceylon kaneel. In Cassia kaneel zit een stofje, cumarine, wat in hoge concentraties giftig kan zijn. Besluit je dus om dagelijks een flinke hoeveelheid (lees: meer dan 2 theelepels per dag) kaneel naar binnen te gaan werken, kies dan voor Ceylon kaneel. Reformzaken maken hier meestal wel onderscheid in.

 

Bronnen:

Effect of Cinnamon on Glucose and Lipid Levels in Non–Insulin-Dependent Type 2 Diabetes, Blevins, Levya, Brown en anderen… http://care.diabetesjournals.org/content/30/9/2236.full

The Effect of Cinnamon on A1C Among Adolescents With Type 1 Diabetes, Altschuler, Casella, Mackenzie, en Curtis. http://care.diabetesjournals.org/content/30/4/813.short

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaneel