Naar de inhoud springen

Medtronic Diabetes Community Exchange

Wauw, op naar Barcelona! Zo werd ik wakker op vrijdag 4 november om een tweedaags congres bij te wonen van Medtronic, Medtronic Diabetes Community Exchange #MedtronicDCE! Dit heeft al mijn verwachtingen overtroffen! Wat was het fantastisch!

Verschillende landen waren vertegenwoordigd en het was dan ook heel leuk en leerzaam om via een 3 minuten durende speeddate kennis te maken met internationale mede diabeten. Na ongeveer een half uur en 10 speeddates verder had ik al een goede indruk opgedaan van deze leuke mensen!

#hypoheroes

Andrew Nicholson van Medtronic deed de aftrap met de nieuwe campagne van Medtronic #hypoheroes! ‘’Hoe ga je om met hypoglycaemie?’’ ‘’Hoe vaak heb je ze?’’ ‘’En hoe pak je dit aan?’’ Maar ook vragen als ‘’wat is je emotie als je een hypo hebt?‘’ ‘’Beïnvloed een hypo je werk of gezinsleven?’’, ‘’hoe doe je dit in de nacht?’’ en ‘’Heb je wel eens hulp nodig gehad van iemand anders tijdens een hypo’’ passeerde de revue.

Uit het onderzoek dat Medtronic heeft gedaan is de volgende top 5 symptomen naar boven gekomen die wij ervaren tijdens een hypo:

·         Trillen

·         Gebrek aan concentratie

·         Zweten

·         Gehumeurd

·         Hongerig

Daarbij is ook naar voren gekomen dat 57% zich niet altijd bewust is dat er een hypo aankomt.

Medtronic heeft ook de tag #myhypohero in het leven geroepen. Hiermee kan je laten weten wie jouw hero is en deze persoon bedanken voor het moment dat hij/zij jou en je hypo uit de brand heeft geholpen!

Omtrent deze campagne is er een mooie professionele foto gemaakt van iedereen en een kort filmpje opgenomen. Hierin gaf iedereen, in zijn eigen taal, antwoord op twee vragen. Mijn vragen waren: ‘’Hoe voel je je tijdens een hypo en wat is de emotie daarbij’’ en ‘’Hoe ga je om met je hypo’s als je fanatiek sport en wilt afvallen’’. Ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

Guardian Connect CGM

Op de tweede dag vertelt Medtronic over hun nieuwste parel: Guardian Connect CGM. Helaas hebben we hem nog niet gezien maar er al wel veel over gehoord. Deze CGM is vooral bedoeld voor de mensen die een insulinepen gebruiken. De waardes worden naar je mobiele telefoon verstuurd en je kunt hierop grafieken bekijken. Je hoeft hiervoor alleen de Guardian app te downloaden. Net als de andere CGM van Medtronic (Enlite red.) wordt deze 2x per dag geijkt en stuurt deze elke 5 minuten je BG door naar je telefoon (via bluetooth). De CGM waarschuwt bij hypo’s en hypers  (via alarmen) en je kan zelfs instellen dat iemand anders (familie of partner) een bericht krijgt wanneer je BG dermate laag of hoog is! Als je het mij vraagt een hele goede en veilige uitvinding! In december 2016, tijdens het vervolg event, krijgen we hier meer over te horen én te zien. Ik kan niet wachten!

Successful Diabetes

Rosie Walker (Engeland) van Successful Diabetes was ook aanwezig en heeft een workshop gegeven over diabetes en emoties. Ik denk dat de emotie rondom diabetes nog vaak wordt onderschat en vond het dan ook interessant wat Rosie te vertellen had. Wat vooral uit de gesprekken voortvloeide is dat artsen en verpleegkundige vaak alleen naar de cijfers kijken en niet naar de persoon daarachter. De vraag hoe het met jou als persoon gaat doet er dan ook een stuk minder toe, als je HbA1C maar goed is. Bewustwording van hoe wij ons voelen en dit ook te uiten is dus van groot belang. Het draait om ons, niet alleen om de cijfers.

Rosie Walker heeft van 1985 tot 2000 met veel plezier als diabetes verpleegkundige gewerkt. In 2002 heeft zij samen met Jill Rodgers Successful Diabetes opgericht met de visie om ‘’het verschil te maken’’ op gebied van diabetes. Door de jaren heen heeft Rosie veel ervaring opgedaan op het gebied van psychologie, counseling, empowerment en onderwijs. Met haar opgedane kennis geeft ze nu trainingen en workshops.

Ik vond het ontzettend gaaf om andere bloggers en nieuwe mensen te ontmoeten met diabetes! Het was een ontzettend inspirerend weekend en ik vind het dan ook heel goed dat Medtronic dit georganiseerd heeft. Ik hoop dat ze dit gaan voortzetten en dat we elkaar in de ontwikkelingen op het gebied van diabetes verder kunnen helpen!

Kijk op www.medtronic-diabetes.nl/hypoheroes voor alle cijfers uit het onderzoek, om iemand te nomineren als HypoHero en om je eigen HypoHero avatar te maken.