Naar de inhoud springen

Maureen & Christèl

Al een aantal jaar komt er een lieve meid genaamd Christèl in de winkel waar ik werk. Een gezellige kletsmajoor van bijna tien. Vaak komt ze gezellig met haar moeder mee voor spulletjes of om even lekker bij te praten over van alles en nog wat. 

Een tijd geleden kwam ik erachter dat zij ook type 1 diabetes heeft. Vol trots liet ze laatst haar pompje aan mij zien, en liet ik die van mij zien. In een mooi tasje om haar heup draagt ze hem. 

Ditzelfde meisje inspireerde mij om mijn volgende column te schrijven. Ik zocht haar moeder op Facebook op en stuurde haar een berichtje met de vraag of ik haar dochter mocht interviewen. Met als doel in mijn hoofd om een column te schrijven over diabetes nu en 20 jaar geleden. Zo gezegd zo gedaan, afspraak gemaakt en op een zonnige woensdagmiddag stond ik met mijn vragenlijstje aan haar deur. Het werd een gezellige middag, zo tussen het kletsen door stelde ik mijn vragen. Anderhalf uur later zat ik weer in de auto op weg naar huis, met in mijn hoofd de vraag hoe ik deze column zou gaan schrijven. 

Ik zal je vertellen, ik dacht dat er in die 20 jaar veel maar dan ook heel veel was veranderd. Maar ik kan het niet beamen. Zo zijn de bloedsuikermeters in de loop der jaren flink veranderd, we wachten tegenwoordig geen 120 seconden meer, maar in een mum van tijd staat onze gemeten waarde in het scherm. Maar de conclusie bij het meten is; dat we nog steeds minimaal 4 keer per dag onze bloedsuikers moeten meten en dat was 20 jaar geleden ook. We spuiten of pompen nog steeds insuline, net als 20 jaar geleden. We tellen onze koolhydraten, dat was vroeger niet anders. We moeten alert blijven voor hypo’s en hypers, ook daarin is er in 20 jaar niets veranderd.

Zo tijdens het stellen van mijn vragen, realiseerde ik me dat er qua ontwikkelingen misschien wel veel veranderd is, maar dat die diabetes hetzelfde blijft. Ook voor Christèl hoop ik dat zij een toekomst met hopelijk een ‘type 1 vrije diabetes’ tegemoet gaat. Vooralsnog zal het naar mijn mening nog wel een tijdje duren, en probeer ikzelf op ieder vlak een steentje bij te dragen naar de ontwikkelingen en onderzoeken. Zo loop ik ook dit jaar weer als collectant mee voor het Diabetes Fonds, in de hoop voor een toekomst zonder type 1 diabetes.