Naar de inhoud springen

Eva & Mindfulness – deel 4: helpt mindfulness bij type 1 diabetes?

Op mijn 20e kreeg ik type 1 diabetes en het kostte me een hele tijd om dat een plekje in mijn leven te geven. Ik wilde energiek zijn, veel ondernemen, zien, doen en meemaken. Maar mijn lijf was vaak moe en wilde niet in beweging komen. 

Inmiddels ben ik 31 en kunnen diabetes en ik best goed samenwerken. Toch ben ik af en toe nog best gefrustreerd over het feit dat ik soms rekening moet houden met diabetes terwijl ik daar helemaal geen zin in heb. Om te kijken of ik iets aan de frustratie kan doen, volg ik een mindfulness cursus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit helpt in het omgaan met diabetes. Voor Stichting ééndiabetes schrijf ik over hoe het me vergaat!  

Het zit erop. Acht weken oefenen met aandacht, concentratie en meditatie. Nu natuurlijk de ham-vraag: heeft het me iets opgeleverd? Helpt mindfulness me in het omgaan met diabetes? (tromgeroffel) Ja, dat heeft het zeker!

 

Het uitgangspunt van de training is je te helpen omgaan met stress, frustratie, somberheid en angst. En laten dat nou allemaal dingen zijn die type 1 diabetes met zich mee kunnen brengen. Het zijn vaak niet zo zeer de handelingen (glucose meten, insuline spuiten, koolhydraten tellen) maar je gedachten erover die zorgen voor al die gevoelens. In mijn geval kan ik erg balen als mijn waardes niet doen wat ik verwacht, als ik (toch) extra bij moet eten na een flinke wandeling of maak ik me zorgen over complicaties in de toekomst. Veel gedachten op een dag gaan over diabetes-dingen en dat is doorgaans niet erg bevorderlijk voor mijn stemming.

 

Mindfulness heeft me geleerd om wat afstand te nemen van al die gedachten, zodat ik er niet helemaal door opgeslokt wordt. Ik kan mijn aandacht beter houden bij het hier-en-nu. Wat in de praktijk betekent dat het beter lukt om de handelingen te verrichten die nodig zijn en het daarna weer los te laten zonder er meteen een oordeel over te hebben. Dus zonder heel erg te balen van waardes die beter kunnen of te vinden dat het allemaal anders zou moeten zijn. Ik ben dus ook wat milder en meer geduldig naar mezelf toe. Mijn glucosewaarden voelen niet meer zo als een rapportcijfer maar meer als een indicatie van hoe het met mijn lichaam gaat. Ik hou mijn aandacht er op een gezonde manier bij, doe mijn best en toch vlieg ik ook nog wel eens uit de bocht. Dat hoort er nu eenmaal bij.

 

Natuurlijk begint het nu pas, want mindful worden en vooral blijven is voor iedereen lastig en kost veel oefening. Maar het levert ook voor bijna iedereen veel op, diabetes of niet. Daarom kan ik het ook iedereen aanraden. Zowel voor degene die moeite heeft om met diabetes om te gaan als ‘gewoon’ voor iedereen die stress ervaart, een drukke baan heeft, zich vaak erg vermoeid voelt of zichzelf beter wil leren kennen.

 

Ik gebruik een aantal mindfulness-technieken in mijn coaching, wil je er meer over weten? Kijk dan eens op www.flamingocoaching.nl

 

Over de schrijfster:

Eva (1985) kreeg op haar 20e diabetes. Ze heeft een uitdagende baan in de hulpverlening en is daarnaast coach en blogger bij www.flamingocoaching.nl. Zowel face-to-face als online helpt ze mensen hun gedachten en mindset bewust te sturen naar oplossingen in plaats van problemen. Voor ééndiabetes gaat ze op zoek naar manieren die kunnen helpen om zo positief mogelijk om te gaan met diabetes.