Naar de inhoud springen

Kip & Broccoli – Interview met Martyn de Jong

Ik ben zelf een liever-te-vroeg-dan-te-laat-type, Martyn (spreekt uit als Marten) is van het type precies op tijd. Twee uur is bij deze jongen dus ook precies twee uur. Een grote, vriendelijke en afgetrainde reus met rood haar stapt het café binnen waar we hebben afgesproken. ‘Ik heb buiten gewacht tot klokslag twee uur.’ (Dat was een grapje. Leuke jongen die Martyn.)

Martyn (27) werkt als schrijver en fotograaf voor mannenwebsite manners.nl. Daarnaast verzorgt hij de marketing bij mannenbladen Esquire en Men’s Health  – voor mannen die van sport (zelf sporten, niet kijken), gadgets en mooie auto’s houden, maar ook bezig zijn met de laatste mannentrends op het gebied van hun uiterlijk. Martyn ziet er zelf dan ook uit om door een ringetje te halen; gekapt, geschoren, gespierd en gekleed volgens de laatste mode.

Type 1 diabetes is stom

Vanaf zijn achtste heeft hij type 1 diabetes en dat vond hij lange tijd lastig. Diabetes was stom, andere mensen met diabetes waren stom en diabetesbijeenkomsten waren al helemaal stom. ‘Beetje samen prikken en spuiten… Dacht het niet!’ Lang heeft Martyn voor struisvogel gespeeld, hij was gelukkig, maar leefde erg ongezond. Feesten, drinken, roken, hoe meer en hoe slechter hoe beter. En diabetes? Dat bestond eigenlijk niet. Toch heeft hij drie jaar geleden zijn kop uit het zand gehaald.

De ommekeer

‘Er is niet echt een duidelijk moment geweest dat de knop om ging. Het werd niet getriggerd, op een gegeven moment was ik er klaar mee. Ik wilde vooral kunnen sporten. Om dat op de juiste manier te kunnen doen, moest ik ook mijn voedingspatroon aanpassen en heel wat puzzelen met mijn diabetes. Ik prik inmiddels ruim tien keer per dag.’ Martyn sport zes keer in de week en stelt zijn maaltijden bewust samen, met bepaalde verhoudingen vet, koolhydraten en eiwitten. Havermout en kip met broccoli zijn favoriet. ‘Als bijkomstigheid ben ik twintig kilo afgevallen, gebruik ik 50% minder insuline en heb ik een HbA1c van 37 mmol/mol (5.5%).’ Hij heeft bewust gekozen voor deze complete omslag en voelt zich hier happy bij. ‘Ik ben best dankbaar voor deze ziekte. Wanneer ik geen diabetes had gehad, had dat moment van ommekeer wellicht nooit plaatsgevonden en had ik nooit zo gezond geleefd als dat ik nu doe. Bestond mijn leven uit taart en sigaretten. Type 1 diabetes helpt mij een beter leven te leiden.’

Doelen stellen

Martyn kiest dus bewust om zijn leven op vrij extreme wijze aan te passen voor zijn diabetes. Hij heeft van zijn aandoening een drijfveer gemaakt en ziet het als een uitdaging. ‘Ik kan door mijn diabetes betere keuzes maken, ik weet wat echt belangrijk is. Ik ben gemotiveerd om de beste versie van mezelf te worden en ik stel daarom mezelf elk jaar doelen. Het is leuk om ergens naar toe te kunnen werken, daar krijg ik heel veel energie van.’ Martyn pakt zijn telefoon erbij en laat mij zijn lijstje met uitdagingen zien. Dit jaar heeft hij bijvoorbeeld de Dam tot Dam-loop kunnen afvinken en voor 2017 staan er nog fietsen in Portugal, een paar sportschool records en een vetpercentage van onder de 9% op het programma. Op zijn werk streeft hij ernaar om de komende jaren de go-to-man worden voor mannenzaken. Daarbij is type 1 diabetes natuurlijk een prima ziekte als je van een uitdaging houdt (Martyn kon dit grapje wel waarderen).

Trots

In een wereld van sportschoolspiegels en mode zijn er mensen die hun type 1 diabetes verborgen houden voor de buitenwereld. Bang dat dit afdoet aan hun prestaties of hun uiterlijk. Martyn heeft hier geen last van en is open over zijn diabetes. ‘Hoe geheimzinniger je er over doet, hoe meer het een ding gaat worden. Het hoort nu eenmaal bij mij.’ Door deze houding krijgt hij vanuit zijn omgeving geen negatieve reacties. Daarbij is hij ook trots op wat hij bereikt heeft de afgelopen jaren. Door zijn leven om te gooien, heeft hij zijn gezondheid terug gekregen. ‘Het gaat niet om de uiteindelijke prestatie, ik kan heel erg genieten van de weg er naar toe. Dat is ook iets wat ik graag aan anderen zou willen laten zien, vooral kinderen. Zij zijn heel bang om anders gevonden te worden en ik wil laten zien dat je er ook je kracht van kan maken. Het heeft mij heel ver gebracht.’

Volg Martyn op Instagram!