Naar de inhoud springen

Type 1 internationaal – Andreas uit Zwitserland

Met stichting ééndiabetes hebben wij veel leuke mensen leren kennen met type 1 diabetes en ook veel mensen buiten Nederland. Er zijn initiatieven en organisaties zoals ééndiabetes, maar ook heel veel leuke internationale bloggers. We hebben onze buitenlandse vrienden gevraagd of ze zichzelf aan onze lezers willen voorstellen en kort willen vertellen hoe de diabeteszorg in hun land is geregeld.

Vorige week maakte je kennis met Gráinne uit Ierland en vandaag vertelt Andreas uit Zwitserland zijn verhaal. De Nederlandse vertaling vind je onder het Engelse origineel.

Grüezi, that means “hello” in a more polite way in Switzerland. My name is Andreas, I’m 29 years old and I have type 1 diabetes since summer 2005.

I started with insulin pens and changed my therapy to an insulin pump with an integrated CGM system in May 2012. And I’m very happy with the comfort it brings me. I would never change back!

I write the only German diabetes blog in Switzerland and that since 2008. I also write articles about diabetes for a diabetes community and for the Swiss association for the pharmaceuticals industry. In my spare time I love to ride my motorbike and to ski.

Some months ago I started having troubles to manage my diabetes in a good way. For some reasons I don’t have the motivation to always get a good blood sugar level. When I’m high I take some insulin and watch what happens. If I’m two hours later still high I take again some insulin. I don’t have the goal to decrease my blood sugar level at one time. And almost every night my blood sugar goes high, it doesn’t matter what kind of dinner I have and whether I had dinner or not. Maybe I need some days off from my diabetes…

In Switzerland it’s very easy to get all treatment like insulin, blood sugar test strips, lancets, pens, needles and so on. For that we just need a prescription from our endocrinologist and order our stuff in our favourite pharmacy. Insulin pumps and all the equipment for it, we need to order at the manufacturer. All this we need to pay by our own upfront and send the bills to our insurance. A few weeks later our health insurances pay us 90% back.

The rules to get a CGM are very complicated. One of these three points below you must have to get it reimbursed by the health insurance:
– an A1c over 8% (64 mmol/mol)
– you’ve woken up in the emergency room in a hospital because you had a hypo
– you are having a ‘Brittle-Diabetes’ (a hard to control type 1 diabetes red.)

I don’t know why, but six months later you have to get an approval again that you have one of these points, in order to get money from the health insurance. After the second approval there isn’t a further control necessary for the health insurances.

So I hope to have given you a look into my being and the life with diabetes in Switzerland.

Read more about Andreas at his blog https://klaeuiblog.ch/ (German)

 

Nederlandse Vertaling:

Grüezi, dat betekent ‘hallo’ in Zwitserland in een beleefdere vorm. Mijn naam is Andreas, ik ben 29 jaar oud en ik heb type 1 diabetes sinds de zomer van 2005.

Ik ben begonnen met insulinepennen en ben overgestapt naar de insulinepomp met een geïntegreerde CGM in mei 2012. Ik ben erg blij met het comfort dat het me brengt. Ik zou niet meer terug willen!

Ik schrijf sinds 2008 de enige Duitse diabetes blog in Zwitserland. Daarnaast schrijf ik artikelen over diabetes voor een diabetes community en voor de Zwitserse vereniging van de farmaceutische industrie. In mijn vrije tijd rijd ik graag op mijn motor of ga ik skiën.

Enkele maanden geleden kreeg ik problemen om mijn bloedsuikers goed onder controle te houden. Vanwege onbekende redenen heb ik niet de motivatie om altijd goede bloedsuikerwaardes te hebben. Wanneer ik hoog zit, dien ik wat insuline toe en wacht ik wat er gebeurd. Zit ik twee uur later nog steeds hoog, dien ik weer wat insuline toe. Ik heb hier het doel om mijn bloedsuiker in een keer naar beneden te krijgen. En bijna elke nacht gaat mijn bloedsuiker omhoog, het maakt niet uit wat voor avondeten ik heb gehad of dat ik überhaupt gegeten heb. Misschien heb ik een paar dagen vrij nodig van mijn diabetes.

In Zwitserland is het erg eenvoudig om de juiste behandeling te krijgen, zoals insuline, bloedsuiker teststrips, lancetten, pennen, naalden, etc. Daar hebben we alleen een recept voor nodig van onze endocrinoloog en dan bestel je de spullen bij je favoriete apotheek. Insulinepompen en alle benodigdheden bestellen we bij de fabrikant. Alles moet je zelf voorschieten en de rekeningen naar de verzekering sturen. Een paar weken later betaalt de zorgverzekeraar je 90% terug.

De regels om een CGM te krijgen zijn erg ingewikkeld. Aan één van onderstaande punten moet je voldoen om het vergoed te krijgen bij je zorgverzekering:

–          Een HbA1c van meer dan 8% (64 mmol/mol)
–          Je bent wakker geworden op de eerste hulp van het ziekenhuis vanwege een hypo
–          Je hebt ‘Brittle Diabetes’ (type 1 diabetes die moeilijk onder controle te krijgen is red.)

Ik weet niet precies waarom, maar om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet je na zes maanden nog een keer gekeurd worden op de drie punten. Na de tweede goedkeuring is er geen extra controle meer nodig vanuit de zorgverzekering.

Ik hoop je een kijkje te hebben gegeven in mijn leven en het leven met diabetes in Zwitserland.

Lees meer over Andreas op zijn blog https://klaeuiblog.ch/ (Duits)