Naar de inhoud springen

Wat is de voedingswaarde van een product?

Dit recept heeft hele gunstige voedingswaarden’, zie je steeds vaker bij recepten voorbij komen. Vooral de suikervrije, glutenvrije hypes, maar ik betrapte me er zelf ook op toen ik dit recept voor gevulde speculaas op mijn site zette met, jawel, betere voedingswaarden dan de gevulde speculaas uit de winkel. Maar wat is dat nou, die voedingswaarde?

Als je ‘voedingswaarde’ in een (online) encyclopedie op zoekt krijg je eigenlijk twee definities: de hoeveelheid energie van een etenswaar en de hoeveelheid voedingsstoffen in een voedingsmiddel. Als je op het etiket van je pot pindakaas kijkt staat daar bovenaan de tabel waar je ook altijd je koolhydraten in op zoekt: ‘voedingswaarden’. De voedingswaarden van een product zeggen dus iets over de samenstelling van het product.

Er wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen hogere en lagere voedingswaarden. Vooral op blogs van voedselgoeroe’s of fitnesshypes kom je deze termen tegen. Daarmee wordt met een product met een hoge voedingswaarde bedoeld dat een product ingrediënten, vitaminen en mineralen bevat die je lichaam nodig heeft. Zo zijn er bepaalde essentiële aminozuren (eiwitten) die je lichaam niet zelf aanmaakt. Hetzelfde geldt voor diverse vitaminen en mineralen.

Nu ligt het er natuurlijk aan waarom je iets eet of dat product dan ook gunstige voedingswaarden voor jou heeft. Dikke hypo? Kom maar op met die snelle suikers, maar heb je geen type 1 diabetes, dan zijn snelle suikers ‘lege calorieën’: ze bevatten veel calorieën maar leveren je niks op wat betreft vitaminen en mineralen. Groenten en fruit hebben over het algemeen gunstigere voedingswaarden vanwege de weinige calorieën die erin zitten, in combinatie met hogere hoeveelheden vitaminen en mineralen. Hetzelfde geldt voor (magere) zuivelproducten.

Waarom ik dan zeg dat mijn gevulde speculaas betere voedingswaarden heeft dan die in de winkel? Geen lege calorieën uit witte suikers maar gedroogde dadels waar nog net iets meer nuttige stofjes inzitten. Geen witte bloem maar juist vezels uit volkoren meel. Maakt het mijn gevulde speculaas dan direct gezond (lees: kan je de hele bak naar binnenschuiven)? Nee. Recepten of producten met ‘gunstige’ of ‘betere’ voedingswaarden bevatten over het algemeen minder (lege) calorieën dan hun ‘mindere’ tegenhangers. Maar, ze bevatten nog steeds calorieën die (bij een stelselmatig overschot) ervoor zorgen dat je te dik wordt. Ook als ze veel vitaminen en mineralen bevatten.

Bron: http://www.encyclo.nl/begrip/voedingswaarde