Naar de inhoud springen

Column Lenneke – Huiswerk

In mijn column van oktober kon je lezen dat ik mijn leven wil beteren. Voor wie deze column heeft gemist, ik schreef over de dingen die beter kunnen met betrekking tot mijn diabetes. Het valt niet te ontkennen dat het aardig wat punten zijn. Vandaar dat het ook niet allemaal in een week is op te lossen. Het goede nieuws is dat het ondertussen stukken beter gaat, afgezien van de feestdagen. Dan gun ik mezelf wat meer koolhydraten en minder vingerprikken. Kleine aanpassingen zijn gelukkig snel gemaakt, zoals de basaal aanpassen bij inspanning en de dual- en square wave gebruiken. De kunst zit hem in het volhouden, net als bij lijnen of studeren.

Ik had vorige week een afspraak in het ziekenhuis. We bespraken mijn valkuilen en ik kreeg “huiswerk” mee. Aangezien ik mijn pomp nooit uitlees, moet ik dat frequenter gaan doen. Tijdens mijn vorige afspraak had ik dit ook al beloofd, maar omdat ik ruzie had met de site van Carelink schoof ik dit voor me uit. Ik kreeg constant de melding dat mijn computerinstellingen verkeerd stonden. Echter was het met één belletje van 5 minuten naar Medtronic opgelost. Een zwakke smoes bleek dus achteraf.

Daarnaast moet ik vaker een zevenpunts curve bijhouden en die gegevens doormailen. Ik vind vingerprikken altijd vervelend om te doen, de “zin” is er gewoon niet. Vandaar dat ik die nog weleens laat schieten. Ik had me vorig jaar opgegeven voor de Freestyle Libre en stond ook enkele maanden op de wachtlijst. Toen ik eenmaal in aanmerking kwam, zag ik er toch vanaf. Begrijp me niet verkeerd, het lijkt me een superfijn systeem om te gebruiken. Het enige nadeel zijn de belachelijk hoge kosten. Ik kan het me wel permitteren, maar 120 euro in de maand vind ik absurd. Dan heb ik de aanschafkosten nog niet eens benoemd. Nu is het plan om te wachten totdat het wordt vergoed en tot die tijd moet ik mijn vingertoppen blijven pesten. In maart staat mijn volgende afspraak gepland en tussendoor lees ik de pomp een aantal keer uit. Ik heb weer genoeg om op te focussen de komende maanden.