Naar de inhoud springen

Frozen Shoulder: een minder bekende complicatie van type 1 diabetes

Complicaties en diabetes. Ik denk altijd dat ik ze onderhand allemaal wel ken, maar er duiken altijd weer nieuwe complicaties op waar wij met type 1 diabetes meer kans op hebben. Wist je namelijk al dat je met diabetes meer kans hebt op het ontwikkelen van een frozen shoulder?

Frozen, een woord dat vaak geassocieerd wordt met leuke dingen, zoals Olaf, warme chocolademelk en kerstmis. Een frozen shoulder is echter wat minder leuk. Bij deze aandoening is het schoudergewricht pijnlijk en beperkt in het bewegen.

Oorzaak

Een frozen shoulder ontstaat waarschijnlijk door het dikker worden van het kapsel in de schouder. Hierdoor heeft de schouder minder bewegingsmogelijkheden: hij dus “bevroren”. Een frozen shoulder komt in drie fases voor. In de eerste fase is de schouder vooral pijnlijk en neemt de stijfheid langzaam toe. In de tweede fase komt de bewegingsbeperking meer op de voorgrond te staan. De derde fase is de herstelfase. Dit wordt ook de ontdooiende fase genoemd. Deze laatste fase kan jaren duren.

Diabetes en frozen shoulder

Hoe diabetes bijdraagt aan het ontstaan van een frozen shoulder is nog niet helemaal duidelijk. De theorie is op dit moment dat glucose bij een hoge bloedsuiker gaat binden aan collageen. Collageen is een stofje waar de banden van de schouder voor een groot deel uit bestaan. Om te begrijpen hoe een frozen shoulder ontstaat, moeten we het eerst even over de anatomie van de schouder hebben.

Het schoudergewricht bestaat uit het schouderblad, dat de kom vormt, en de bovenarm, dit is de kop. De kop past niet helemaal goed in de kom. Sterker nog, de kom heeft een bijna afgevlakt oppervlakte, waardoor de schouder goed kan bewegen. Dit maakt de schouder ook erg instabiel. Om ervoor te zorgen dat alles goed op zijn plek blijft zitten, zitten er banden en spieren om de schouder (zie Afbeelding 1). De banden bestaan dus voor een groot deel uit een stof die collageen heet. Aan dit collageen kan glucose gaan binden. Hierdoor worden de banden een beetje kleverig en dit zorgt ervoor dat de schouder stijf en pijnlijk wordt.

 

 Afbeelding 1. De banden rondom de schouderkop

Diagnose

De diagnose frozen shoulder wordt gesteld door de (huis)arts. Deze zal naar je verhaal luisteren en je schouder onderzoeken. Er zal aan je gevraagd worden om je arm en schouder op een aantal manieren te bewegen, zodat je arts precies kan zien wat er aan de hand is.

Behandeling

Stel, je hebt een frozen shoulder, wat dan? Gelukkig is er hoop bij een frozen shoulder. Hoewel het erg lang kan duren, kan een frozen shoulder vanzelf herstellen. Er kan fysiotherapie worden gegeven om de schouder weer goed in beweging te krijgen. Er kunnen ook ontstekingsremmende medicijnen worden ingespoten. Dit zijn de zogenaamde corticosteroïdeninjecties. Hoewel dit middel je erg goed kan helpen, is het handig om er rekening mee te houden dat je bloedsuikers de eerste paar dagen na de injectie behoorlijk verhoogd kunnen zijn. Als het herstel na lange tijd nog steeds niet intreedt, kan er geopereerd worden. Dan wordt een deel van het kapsel losgetrokken.

Dus mocht je last hebben van een pijnlijke en stijve schouder en vertrouw je het niet? Schroom niet om je huisarts een bezoekje te brengen.

 

Bronnen:

http://www.orthopedie.nl/schouder/frozen-shoulder/

http://www.healthline.com/diabetesmine/the-411-on-diabetes-frozen-shoulder

https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/33/frozen-shoulder

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-schouderklachten#idm36736912

https://www.thuisarts.nl/gewrichtsklachten/ik-krijg-corticostero%C3%AFd-injectie-in-pees-of-gewricht

Afbeelding 1: http://www.shoulderfractures.info/data/Schouder-Anatomie.pdf