Naar de inhoud springen

Gastcolumn Chantal – Toets

‘Geachte medewerkers van Vilans, al enkele jaren gebruikt mijn werk de door jullie opgestelde verpleegtechnische protocollen. Echter vraag ik mij af waarom jullie het protocol van insuline toedienen hebben aangepast en hierbij het stukje ‘controleren of er sprake is van insuline ophoping’ voor het injecteren er tussenuit hebben gehaald?’

Misschien is type 1 diabetes hebben niet altijd het meest ideaal bij een beroep als verpleegkundige. Wisselende diensten, hoge werkdruk en onvoorspelbare situaties vragen om net dat beetje meer (diabetes)zelfmanagement, maar mijn dubbele kritische blik rondom de diabeteszorg door alle opgedane kennis van afgelopen jaren brengt toch ook wel weer zijn voordelen mee.

Laatst kreeg ik mail van mijn werk met de mededeling dat ik weer een theorie- en praktijktoets moest doen om bevoegd en bekwaam te blijven voor mijn vak. In de bijlage trof ik een reader met info en protocollen van 91 pagina’s dik. De datum voor de toetsing was al gauw gepland.

Bij sommige verpleegtechnische handelingen lees ik tijdens mijn werk eerst het protocol even door. Maar eerlijk gezegd kan ik mij niet herinneren dat ik dit ooit heb gedaan bij het insuline toedienen of bloedsuiker meten. Als  gevolg hiervan vergeet ik soms om handschoenen aan te doen tijdens het bloedsuiker meten bij een zorgvrager (oeps…), maar dat komt vast doordat zelfmeting met handschoenen een beetje lastig is! 😛

De theorievragen waren makkelijk en snel ingevuld, evenals het uitvoeren van de taken tijdens de praktijktoets. En tja, natuurlijk kon ik het weer niet laten om naast het alleen omcirkelen van het juiste antwoord de vragen rondom diabetes net even iets uitgebreider te omschrijven.

Inmiddels heb ik de uitslag en ben ik (opnieuw) geslaagd. Maar de vraag over het protocol van insuline toedienen blijft toch in mijn hoofd rondspoken. Eigenlijk neig ik het protocol niet geheel in de dagelijkse praktijk op te volgen. Bij insuline ophoping is immers bekend dat dit de opname van insuline kan verminderen.

Vast staat in elk geval dat ik mijn stagiairs en leerlingen het advies blijf meegeven om insuline ophoping voor injecteren wel te controleren. Met misschien toch ook wel stiekem de hoop dat zij dit oppakken en weer doorgeven aan de volgende generatie verpleegkundigen, ondanks het protocol.

En Vilans, misschien moet ik ze de vraag toch eens stellen. Ons team heeft elk geval weer een leuk discussiepuntje voor bij de koffie!

Over de schrijfster:

Chantal (27) werkt in het dagelijks leven als verpleegkundige op een revalidatie-afdeling voor ouderen. Naast hardlopen, fitness, haken en gitaar spelen, doet ze vrijwilligerswerk met gehandicapte kinderen en jongeren. Vanaf haar 19de heeft ze type 1 diabetes.