Naar de inhoud springen

Blaasontsteking: een minder bekende complicatie van type 1

Je kent het wel, je zit hoog en je hebt enorme dorst. Het voelt alsof je elke minuut naar de wc moet rennen, omdat je blaas alwéer overvol zit. Als je bloedsuikers weer genormaliseerd zijn, gaat dit fenomeen weer over. Als je nu alsnog de hele tijd naar de wc moet rennen en maar kleine beetjes moet plassen, kan dit wijzen op een blaasontsteking.

Blaasontsteking

En daarmee hebben we weer een complicatie te pakken waar we met type 1 diabetes meer kans op hebben: een blaasontsteking. Een blaasontsteking ontstaat doordat er bacteriën de blaas binnendringen en daar een ontsteking van de blaaswand veroorzaken. De meest voorkomende bacterie die dit veroorzaakt is E. coli, die zich normaal gesproken prima thuis voelt in je darmen. Deze bacterie kan via de anus bij de plasbuis terecht komen. Dit verklaart direct waarom vrouwen vaker blaasontsteking hebben dan mannen: de anus ligt bij vrouwen dichter bij de plasbuis en de plasbuis zelf is korter, waardoor bacteriën maar een korte weg richting de blaas af hoeven te leggen.

Symptomen die vaak bij een blaasontsteking optreden zijn: vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen, veel aandrang, soms bloed in de urine en pijn in de onderbuik en/of onderrug.

Blaasontsteking en type 1 diabetes

Waar komt diabetes nou precies om de hoek kijken? Hier liggen een aantal zaken aan ten grondslag. Ten eerste kan er bij diabetes zenuwschade optreden. Niet alleen de zenuwen die voor gevoel van de voeten zorgen kunnen worden aangetast, maar ook de zenuwen die ervoor zorgen dat onder andere de blaas wordt aangestuurd. Dit wordt autonome neuropathie genoemd. Hierdoor kan de blaas niet goed legen en blijven er steeds kleine beetjes urine achter. En juist het legen van de blaas is zo’n belangrijk afweermechanisme, omdat de bacteriën dan simpelweg worden uitgeplast. Hierdoor is de kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking groter.

Maar ook als je zenuwen perfect functioneren, heb je helaas meer kans op blaasontsteking. Dit heeft te maken met de cellen van de blaas bij mensen met diabetes. Deze zijn net iets veranderd, waardoor bacteriën er makkelijk aan blijven plakken. Vooral na het vrijen komen er bij vrouwen bacteriën in de blaas, die bij gezonde mensen gemakkelijk worden weggespoeld met de urine. Weten we ook weer direct waarom een toiletbezoekje na het vrijen een goed idee is.

Een derde oorzaak is het uitblijven van een goede afweerreactie. Dit komt omdat de witte bloedcellen, die normaal gesproken heel hard tegen de bacteriën vechten, niet goed in de blaas terecht kunnen komen. Hierdoor is er geen goede afweerreactie en kunnen de bacteriën lekker in je blaas blijven wonen.

Blaasontsteking onschuldig?

Door de combinatie van een minder gevoel bij zenuwschade en een verminderde afweerreactie, kan de blaasontsteking vrijwel zonder symptomen verlopen. De bacteriën worden dan niet goed opgeruimd en hoewel dat allemaal niet echt als het einde van de wereld klinkt, is dat toch een onwenselijke situatie. Een chronische blaasontsteking zou er namelijk voor kunnen zorgen dat de nierfunctie achteruit gaat. Om zeker te weten of dit klopt, moet er nog extra onderzoek worden gedaan. Daarnaast kan de bacterie in het bloed terecht komen. Dan is er sprake van bloedvergiftiging, wat een gevaarlijke situatie is. Zo’n blaasontsteking is dus helemaal niet zo onschuldig.

Je hebt een blaasontsteking, wat nu?

Oké, dat was het horrorverhaal, nu komt het goede nieuws: blaasontsteking is namelijk meestal goed te behandelen. Stel je hebt de klachten van een blaasontsteking, is het handig om even een bezoekje aan de huisarts te brengen. Als je ook koorts hebt, is het al helemaal verstandig om snel langs te gaan. Door middel van een snel onderzoek, waarvoor je even in een potje moet plassen (waar wij diabeten natuurlijk allemaal expert in zijn), weet je of je blaasontsteking hebt. De huisarts zal bepalen wat de beste behandeling voor je is. De behandeling zal meestal bestaan uit een bepaald soort antibioticum in combinatie met een aantal adviezen, zoals genoeg drinken. Vraag goed aan je huisarts hoe je het antibioticum moet innemen en luister uiteraard naar de adviezen. En als het goed is, ben je er dan zo weer vanaf.

Bronnen:

  1. https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-Aandoening/blaas/blaasontsteking/22/23/52
  2. http://www.bloedsuiker.nl/392/3424/diabetes-diabetes-en-infecties.html
  3. http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Complicaties-Nadere-info-module-Meer-over-neuropathie-Autonome-neuropathie
  4. https://www.thuisarts.nl/blaasontsteking
  5. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/blaasontsteking/item32955