Naar de inhoud springen

Column Câthy – Lekker zeuren

Wij type-1ers kunnen goed zeuren. Nu denk je vast: ja Nederlanders hebben hier in het algemeen al een talent voor, maar in dit geval zie ik met internationale type 1-ers weinig verschillen. Uiteraard doe ik er zelf ook aan mee: lekker zeuren en klagen over de inflexibele afspraaktijden van mijn internist en de belachelijke €5,95 verzendkosten bij het bestellen van mijn Freestyle Libres. Waar we met zijn allen nog het meeste over zeuren is dat “andere” mensen type 1 diabetes absoluut niet begrijpen (je weet wel, die ziekte waar ik zelf soms ook niks van snap). Urenlang kunnen we zeuren over de rare opmerkingen of belachelijke vragen van onwetende niet-diabeten. Ik moet toegeven: even zeuren en zaniken kan af en toe heel erg lekker zijn!

Er zijn echter ook genoeg type 1-ers die ook op elkaar zeuren of elkaar zelfs bekritiseren en daar moeten we eens mee ophouden. Vooral op Facebook en Twitter zijn mensen soms echt heel erg gemeen tegen elkaar. Het is blijkbaar heel gemakkelijk om tegen iemand te zeggen: ‘Had je maar moeten meten’ of ‘Dat is ook niet slim’ en ‘Doe je toch gewoon een tijdelijk basaal’. Je leest een dikke vette ‘duhh’ tussen de regels door.

Laten we voorop stellen dat ik ook vind dat het belangrijk is dat je goed voor jezelf en je diabetes zorgt en ik juich het ook zeker toe dat we elkaar proberen te helpen en ondersteunen hierin, maar laten we met elkaar niet vergeten dat niemand om type 1 diabetes gevraagd heeft en iedereen het zomaar kan krijgen; mensen die veel discipline hebben en recalcitrante mensen, mensen die goed varen op structuur en enorme chaoten, mensen die zonder moeite een naald in zichzelf steken en mensen met enorme spuitangst en ook mensen met veel zelfvertrouwen en mensen die voor ze type 1 diabetes kregen al niet zo zeker van zichzelf waren.

Het zal in de meeste gevallen wel goedbedoeld zijn allemaal, maar ik zou toch willen toejuichen om ook te letten op HOE je goedbedoelde adviezen en opmerkingen brengt. Het maakt nogal uit. We hebben namelijk allereerst te maken met de wondere wereld van het menselijk lichaam, wat regelmatig voor verassingen zorgt en daarbij hebben we allemaal een andere persoonlijkheid. Wat voor jou werkt, kan bij een andere type 1-er totaal niet werken. Omdat zijn of haar lichaam anders reageert of omdat die tactiek gewoon niet bij zijn of haar persoonlijkheid past. Misschien boor je met die ene opmerking iemand wel helemaal de grond in. Nergens voor nodig! Help elkaar, vraag eens door voor je conclusies trekt en respecteer vooral dat iedereen uniek is en een andere gebruiksaanwijzing heeft.

Type 1 diabetes is bij iedereen anders, maar ook iedereen met type 1 diabetes is anders.

Zo … daar wilde ik even lekker over zeuren!