Naar de inhoud springen

Afvallen in vijf stappen

Ja, heeft deze kop je aandacht getrokken? Mooi! Want wie wil dat nou niet: vijf stappen en je valt af. Een kwestie van op de juiste manier formuleren en je trekt ineens een extra lading bezoekers. Een beetje zoals Fajah Lourens met haar ‘je moet van honger leren houden’, of het Sonja Bakker dieet waar je met eierkoeken afvalt. Of Jelmer de Boer: ‘eet een taart, krijg een sixpack’. Ze hebben allemaal één ding gemeen. Een structureel energietekort. Dat kan ik in vijf stappen uitleggen:

  1. Registreer een week wat je allemaal eet en drinkt. Alles. Ook die dextro’s om je hypo op te lossen, die 6 biertjes in de kroeg, die extra rijstwafel. Alles. Gewoon met pen en papier, of in een app. Dat laatste maakt het nog net iets makkelijker, want met pen en papier moet je zelf nog gaan opzoeken hoeveel calorieën, koolhydraten, vetten en eiwitten dat nou eigenlijk zijn. De meeste apps (zoals Fatsecret) geven dat automatisch aan.
  2. Kijk hoeveel calorieën je gemiddeld binnen krijgt op een dag. Die 2 dagen dat je 1700 kcal eet, maar ook die zaterdag en zondag waar je 3700 kcal naar binnen werkte (jeej, lekker pizza! En doe er ook nog maar een extra biertje bij).
  3. Bedenk/bereken hoeveel calorieën je nodig hebt. De gemiddelde Nederlandse vrouw (WIE IS DAT?) heeft 2000 kcal nodig per dag. De gemiddelde man zo’n 2500 kcal. Hoeveel dat voor jou precies is, is afhankelijk van je leeftijd, gewicht, levensstijl, hoe actief je bent et cetera. Dat kun je bij een diëtiste laten berekenen, of op veel websites invullen (zoals bijvoorbeeld hier). Niet helemaal 100% accuraat maar het geeft je een goed idee.
  4. Kijk hoe je een structureel tekort kunt creëren. Verbruik je (als gemiddelde Nederlandse vrouw) 2000 kcal per dag en eet je 2400 kcal? Dan is dat teveel. Hoe groter het tekort is dat je creëert, hoe sneller je afvalt (maar: ook lastiger vol te houden). Ga voor het gemak uit dat je zo’n 300 kcal onder je verbruik gaat eten.
  5. Houd bij wat je eet, en eet niet meer dan de vastgestelde hoeveelheid calorieën. Als je dat lang genoeg volhoudt dan gaan de kilo’s er vanzelf af. Let op: hoe minder je weegt, hoe minder je ook verbruikt. Als je 20 kilo afvalt is dat ook van invloed op je calorieverbruik. En dat calorieën tellen? Je zult zien dat je op termijn redelijk goed in kunt schatten hoeveel je op een dag binnenkrijgt, zonder dat je het in een app bijhoudt of opschrijft.

Natuurlijk kun je ook je verbruik ophogen, maar het is nou eenmaal makkelijker om die 6 boterhammen met pindakaas te vervangen door 6 boterhammen met (20+) smeerkaas, dan om al die calorieën van de pindakaas dagelijks eraf te sporten.

En zodra je dan op je gewenste gewicht bent, dan ga je eten op caloriebehoud. Dus net zoveel eten als dat je verbruikt.

Is toch helemaal niet zo ingewikkeld…?

Lees meer over afvallen en type 1 diabetes

Stuur je vraag naar info@eendiabetes.nl, dan zorgen we dat hij bij Veerle terecht komt!