Naar de inhoud springen

ATTD 2017 in Parijs

Wie twitter en instagram een beetje in de gaten heeft gehouden, kon het absoluut niet missen: op 14 febrauri vertrok ik samen met Jasper en Veerle naar de Conference on Advanced Technologies and Treatments for Diabetes (ATTD) in la ville de l’amour: Parijs. De ATTD is één van de grootste internationale congressen op het gebied van technologische ontwikkelingen die ons leven als patiënt weer een stukje gemakkelijker zouden kunnen maken. Dankzij Roche konden wij ook dit jaar weer aanwezig zijn, om jullie op de hoogte te houden van alle nieuwe ontwikkelingen.

Media- en bloggersevent

Zoals ieder jaar heeft Roche (bekend van de Accu-Chek pompen en meters) een groep bloggers uit Europa uitgenodigd om aanwezig te bij de ATTD en het hieraan gekoppelde media- en bloggersevent. Tijdens dit event presenteerde Roche de nieuwste ontwikkelingen binnen het bedrijf. Speciale aandacht ging uit naar twee nieuwe CGM-systemen: de implanteerbare sensor Eversense en de Accu-Chek Insight CGM, die de mogelijkheid heeft om slimme alarmen in te stellen, zodat je sensor niet onnodig veel piept.

De middag was gereserveerd voor een wat meer interactief deel met alle Europese bloggers. Tijdens de EASD 2016 in München zijn er door de uitgenodigde bloggers prototypes bedacht, die de basis zijn geworden voor nieuwe apps. Een onderzoekslab uit Duitsland, bestaande uit (bijna) alleen maar productontwikkelaars met type 1 diabetes, is hiermee aan de slag gegaan en momenteel zijn ze bezig met het ontwikkelen van o.a. een Chatbot die je al je diabetesgerelateerde vragen kunt stellen, een CGM die naast je bloedglucosewaarde ook de hieraan verbonden locatie vastlegt en een app die diabetes verbindt met een game. Reacties van de bloggers werden interactief gepeild door middel van een live poll en de feedback wordt meegenomen voor het verbeteren van de apps. Ook werd er gesproken over 3D-printing en de rol die 3D-printing zou kunnen hebben binnen de diabeteswereld. Met behulp van klei en een printer heeft Kevin bijvoorbeeld een plastic alvleesklier gemaakt. Vervolgens mochten alle bloggers in groepjes aan de slag om zelf een creatie van klei te maken, met als resultaat een vrolijk gekleurde insulinepomp, covers voor cgm’s, een poppetje dat met een hamer alle misverstanden en vooroordelen rondom diabetes de wereld uit mept en Jasper heeft zelfs een ééndiabetes logo nagemaakt.

Het congres

Op de ATTD zelf werden verschillende lezingen gegeven door onderzoekers die bezig zijn met het ontwikkelen en verbeteren van bijvoorbeeld de closed-loop-systems / kunstmatige alvleesklier. Op dit moment zijn onderzoekers druk bezig met het zoeken naar de manier dat de kans zo klein mogelijk wordt dat pompen fouten maken en om de systemen te optimaliseren. Ook waren de verschillende fabrikanten weer aanwezig om hun nieuwste systemen te presenteren: zo was onder andere Ypsomed aanwezig met de Ypsopump, die binnenkort verkrijgbaar is op de Nederlandse markt.

Dexcom besteedde veel aandacht aan het belang van CGM:  CGM-systemen op zich zorgen voor een daling van daling van het HbA1c, ongeacht het gebruik van insulinepennen of een insulinepomp. Verder was er de Dexcom G6, de opvolger van de G5. De nieuwe G6-sensor is wat specifieker, hoeft minder gekalibreerd te worden, hoeft minder vaak vervangen te worden en de zender is dunner. Voorlopig zullen we nog een hele tijd moeten wachten op de G6 en het is zelfs niet uitgesloten dat de G6 in Europa overgeslagen wordt.

Abbott  was aanwezig met de Freestyle Libre, Novo Nordisk met de ultrasnelwerkende insuline Fiasp en ook voor VitalAire met Cellnovo was weer een plekje gereserveerd. Wanneer Cellnovo in Nederland beschikbaar wordt is vooralsnog onbekend: de mail waarin ik dit gevraagd heb is vooralsnog helaas onbeantwoord gebleven.

Eversense

De nieuwste ontwikkelingen waren te zien bij de Eversense (afbeelding hier boven): de blokkige ontvanger die op de onderhuidse sensor geplaatst wordt is een stuk platter en ronder geworden. Daarnaast veroorzaakt de dagelijks te verwisselen pleister zeer waarschijnlijk geen irritaties, doordat het van siliconen gemaakt is. Het is zelfs mogelijk om de ontvanger op een band te plakken die je vervolgens om je arm kunt doen. De pleister hoeft dus niet per se direct op de huid te zitten. De sensor moet om de 90 dagen verwisseld worden, maar momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is om de sensor 180 dagen te laten zitten. De ontvanger is makkelijk los te koppelen en hierdoor is het gemakkelijk om een tijdje zonder sensor te lopen. De Eversense komt binnenkort op de Nederlandse markt.

Accu-Chek Insight CGM

Ook het Accu-Chek Insight systeem wordt waarschijnlijk snel gelanceerd in Nederland. Deze nieuwe sensor maakt gebruik van ‘smart alarms’, waardoor je bijvoorbeeld de grens voor een alarm per dagdeel kunt veranderen. De alarmen kunnen zelfs tijdelijk uitgezet worden. Hierdoor worden onnodige piepjes zo veel mogelijk voorkomen en storen ze je zo min mogelijk in je dagelijkse leven.

Wat diabetestechnologie betreft zou 2017 wel eens een heel interessant jaar kunnen worden, waarin verschillende vernieuwende systemen gepresenteerd gaan worden. Voor meer informatie over de ATTD kun je een kijkje nemen op ons Twitter-account, en vragen mogen altijd gemaild worden naar info [at] eendiabetes.nl