Naar de inhoud springen

Veerle over Voeding – Verpakkingen en de info die ze bevatten

We kennen het waarschijnlijk allemaal wel: dat moment dat je in de vuilnisbak moet gaan zitten graaien voor de verpakking van je saus, afbakbroodjes, koekjes of pasta. We kunnen waarschijnlijk allemaal moeiteloos de hoeveelheid koolhydraten op een verpakking vinden, maar er staat veel meer op een etiket: een stukje tekst en uitleg over wat je allemaal in je mond stopt.

Het eerst genoemde ingrediënt komt het meeste voor. Is dat suiker? Dan weet je hoe laat het is. Daarmee kun je trouwens ook een goed beeld krijgen van de snelheid waarmee je suiker ervan omhoog gaat. Is het eerste ingrediënt namelijk boter, ei of iets anders wat de opname van suiker vertraagt? Dan duurt het langer voordat je suiker omhoog gaat dan wanneer de suiker het primaire ingrediënt is.

Suiker komt in veel varianten voor op een etiket. Suiker, sucrose, dextrose, fructose, glucosestroop, agavesiroop, appelstroop, karamel, bietsuiker, galactose, honing, kandij, glucose-fructosestroop, maple syrup, nectar, oerzoet, sacharose, maltodextrine enzovoort. Bijna al deze benamingen voor suiker hebben wel degelijk invloed op je bloedsuikerspiegel, ondanks dat ze misschien geen ‘witte suiker’ bevatten. Een lijst met 122 andere benamingen voor suiker vind je hier.

‘Light’ op een verpakking zegt dat er een voedingsstof is die ten minste 30% minder aanwezig is dan in de ‘normale’ versie. ‘Light’ betekent dus niet altijd suikervrij of vetvrij. Light slagroom bevat minder vet (en daarmee meestal ook minder calorieën) maar is niet vetvrij en bevat ook zeker nog wel calorieën. Dat kan heel verraderlijk zijn: als een light product 30% minder suiker bevat, maar in plaats daarvan juist meer vetten bevat dan zorgt dat ook voor een grotere hoeveelheid calorieën.

Daarnaast gebeurt het helaas maar al te vaak dat termen als ‘suikervrij’, ‘zoutarm’ of ‘vetvrij’ voorbij komen op producten waar sowieso al geen/weinig suiker, zout of vet in zat. Denk hierbij eens aan vetvrije drop – in drop zit sowieso bijzonder weinig vet. In Amerika kunnen ze er helemaal wat van: vetvrije vruchtensappen sieren daar de gangpaden van de winkels, terwijl daarin natuurlijk ook sowieso geen vet zit.

Er zijn bijzonder weinig termen die beschermd zijn als het om voedsel gaat. Boerenkaas bevat bijvoorbeeld altijd ongepasteuriseerde melk, maar kiest een fabrikant ervoor het ‘kaas van de boer’ te noemen dan mag de melk wel worden gepasteuriseerd. Hetzelfde voor termen als ‘bewust’ in plaats van light, zodat ze niet aan bepaalde regeltjes hoeven te voldoen. Gebruik je gezonde verstand als je een verpakking leest en laat je niet ‘misleiden’ door andere benamingen voor suiker, vetvrije dropjes of light drankjes waar gewoon nog suiker in zit.