Naar de inhoud springen

Met type 1 diabetes mag je alles eten of niet?

Het is een van de eerste dingen die je na de diagnose type 1 diabetes van je diabetesverpleegkundige of diëtiste hoort: je mag alles eten. Ook suiker, snoep, chocolade, friet, appeltaart: zolang je er maar insuline voor toedient. En zo is het natuurlijk ook, maar wil dat dan ook zeggen dat het handig is om alles te eten?

Feit blijft dat bepaalde voedingsmiddelen een ander effect hebben op je bloedsuiker. Dat je ervan gaat schommelen, na uren hypers krijgt, of dat je bloedsuiker ineens gaat dalen. Die voedingsmiddelen kun je dan prima eten, zolang je bereid bent ermee te dealen dat je bloedsuiker daarna misschien ontspoort. All you can eat sushi? Moeilijk: want rijst + suiker en van alles uit de frituur, verdeeld over een langere periode. Bier? Kan prima, maar koolhydraten + gist + alcohol = geheid geschommel.

Het komt neer op een keuze. Ja, je mag het allemaal eten, maar af en toe heb je gewoon geen zin in het gedoe. Als je al dagen aan het schommelen bent, dan laat je de frietjes voor wat het is en neem je misschien liever een salade. Bij een avond stappen drink ik liever wijn dan bier, omdat ik bij wijn beter kan inschatten welk effect het op m’n bloedsuiker heeft. Dat wil dan niet zeggen dat ik dat niet mag, maar dat ik daar op een zeker moment geen zin in heb. Maar misschien drie dagen later wel. En dat maakt het voor je omgeving wel eens ingewikkeld.

Probeer je omgeving in dit soort situaties het volgende voor te leggen: heb je wel eens een stuk taart of toetje overgeslagen omdat je dacht: misschien niet zo goed voor de lijn? Zo werkt het bij diabetes ook. Het kan zijn dat je geen zin hebt in gedoe met je bloedsuikers, of misschien omdat je er gewoon geen zin in hebt, of dat je op je gewicht wil letten. Een keer iets overslaan wil niet zeggen dat je iets niet mag ‘vanwege je diabetes’.