Naar de inhoud springen

Gastcolumn Rick – Krachttraining

Hallo, mijn naam is Rick Majoor, 22 jaar en woonachtig in Amersfoort. Ongeveer een jaar geleden kreeg ik de diagnose type 1 diabetes. De dokters zeiden dat het voor de rest van mijn leven zou zijn. Die periode leefde ik in een waas en liet alles over me heen komen. Het was een periode waar ik al mijn zelfvertrouwen verloor; een werkelijke nachtmerrie.

Het begon allemaal drie maanden voordat ik de diagnose kreeg, dat was rond oktober 2014. Ik merkte al dat mijn lichaam zich vreemd gedroeg. Zo had ik een onstilbare dorst. Ik dacht in eerste instantie dat dit kwam door mijn grote inname van eiwitten, omdat ik toen al fanatiek bezig was met fitness en bodybuilding. Dat ik veel dorst had zag ik als iets goeds, ik dacht ik dat mijn lichaam zich zo kon reinigen.
Toen ik er achter kwam dat ik 7 kilo was afgevallen ondanks dat ik veel aan krachttraining deed was ik verbaasd: ”Hoe kan dit nou weer?”. Een aantal dagen later op 4 januari 2015 voelde ik me verre van goed en erg moe. Mijn broer heeft al vanaf jongere leeftijd type 1 diabetes en zo konden we met zijn apparatuur mijn bloedsuiker meten. Het bleek een bloedsuikerwaarde van boven de 20 te zijn. Ik heb gelijk maar even met het Meander Ziekenhuis gebeld of ik kon langs komen voor controle of dit wel klopte. ”Tot zo meteen”, zei ik nog tegen mijn familie voordat ik op de brommer stapte om naar het ziekenhuis te rijden. Eenmaal in het ziekenhuis hebben ze bloed afgenomen en daar bleek dat ik een bloedsuikerwaarde van boven de 60 te hebben. Ik werd opgenomen en hier begon alle drama.
Ik besefte snel dat ik niet de enige ben met deze ziekte. Ook wist ik dat ik niet de enige kon zijn die zich zwak gevoeld moest hebben tijdens deze nare periode en dus besloot ik zodra het weer kon, ik een jaar hard zou trainen om kracht en zelfvertrouwen terug te winnen.  Maar niet alleen voor mezelf! Ik besloot om dit ook te doen voor iedereen die type 1 diabetes heeft om te bewijzen dat we goed kunnen leven ondanks de diabetes, ondanks het feit dat we afhankelijk zijn van insuline.

Dat jaar had ik een tussenjaar en ben ik vrijwel elke dag naar de sportschool gegaan om mezelf compleet af te matten, soms wel tot kotsneigingen aan toe. Ook begon ik mee informatie te winnen over wat voeding doet met je lichaam om zo het optimale uit mijn training te kunnen halen. Alle suikers heb ik in de ban gedaan en bleef me maar focussen op één ding; zo veel mogelijk spiermassa aankomen binnen één jaar.

Nu dat het jaar voorbij is, voel ik me geweldig. Ik heb meer zelfvertrouwen dan ooit tevoren en ik heb grip op mijn diabetes. Ook heb ik besloten om dit te doen om meer bewustzijn te creëren voor diabetes en tot nu toe gaat dat geweldig! Zo heb ik dit verhaal ook op Facebook en andere social media gedeeld en heb ik veel goede reacties ontvangen! Met dit verhaal hoop ik mensen met type 1 diabetes te inspireren en te laten inzien dat je je door niets uit het veld moet laten slaan.

Rick voor en na