Naar de inhoud springen

De eerste ervaringen met de Kaleido insulinepomp

We hebben er lang niks over los gelaten, maar kunnen het nu vertellen: vorig jaar is Stichting ééndiabetes benaderd door ViCentra, om als allereerste (ter wereld, best wel cool) hun nieuwe insulinepomp Kaleido uit te proberen.Het doel van de testperiode was om te kijken hoe Kaleido zich in ‘de echte’ wereld zou gedragen en om feedback te verzamelen. Jasper, Matthijs, Inge en Veerle hebben zich onder andere opgeworpen als testpersonen.

Het bedrijf maakt zich nu klaar voor een lancering in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en daarom vertellen Jasper, Matthijs, Inge en Veerle vandaag over hun ervaringen met Kaleido (inclusief foto’s)!

Matthijs

Komt uit 1986, bioloog en oprichter van Stichting ééndiabetes, gebruikt de Omnipod

Waarom heb je ‘ja’ gezegd toen je gevraagd werd Kaleido te testen?

Als er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen die mijn leven met diabetes kunnen veraangenamen, dan sta ik vooraan in de rij om het te testen. Zo ook een nieuwe pomp. Het is geen revolutionair nieuw product, maar het heeft toch weer andere features. Bovendien wilde ik Vicentra van feedback voorzien, zodat zij de pomp (waar mogelijk) nog beter zouden kunnen maken.

Wat waren je verwachtingen?

Eigenlijk had ik niet veel verwachtingen. Ik ben van een Medtronic Paradigm 722 naar de Omnipod overgestapt vanwege de afwezigheid van een infuusslang. De Kaleido zit daar tussenin met een heel kort slangetje. Ik wilde wel eens weten of het wat was. Bovendien is de afstandsbediening van de Kaleido veel kleiner dan die van de Omnipod!

Wat vind je van Kaleido?

Als proefpersoon kun je niet verwachten dat alles meteen vlekkeloos verloopt. Bij mij dus ook niet. Mijn eerste pomp bleek niet te werken, waardoor ik een nacht lang rond de 20 mmol/l zat. Niet fijn dus. ’s Nachts heb ik aan de telefoon gehangen met de klantenservice en al snel had ik een nieuwe pomp. De support was in deze testfase dus al super!

Dan de pomp zelf. Ik vind het een fijne pomp. Hij is klein en valt daardoor niet op. Nu heb ik daar niet zoveel problemen mee, maar ik weet dat er veel mensen zijn die dat wel lastig vinden. Ik stoot mijn Omnipod er af en toe wel eens af, bij de Kaleido hoefde ik me daar totaal geen zorgen om te maken, omdat je hem dan gewoonweer terug kon plaatsen, heel fijn!

Het korte infuus vond ik daarentegen weinig toevoegen, je kunt er ten slotte nog achter blijven haken. Het maakt het wel mogelijk de pomp op een andere plek rondom het infuus te plakken. De kleurtjes zijn natuurlijk een leuke gimmick (je kunt er twee kiezen). Het vervangen van de pomp vond ik dan weer een gedoe, omdat alle accessoires apart verpakt zijn en niet zoals bij de Omnipod in één pakketje.

Welke feedback heb je gegeven over Kaleido?

Best veel. Ik ben heel kritisch geweest, maar dat is juist ook iets waar de makers wat aan hebben. Met kritisch bedoel ik zeker niet alleen negatief commentaar, maar ik benoem ook de kleinste puntjes. Naast een belangrijk punt als de trage verbinding tussen handset en pomp (overigens is dit al verbeterd), heb ik ook benoemd dat ik graag zie dat een zojuist gegeven bolus in het beginscherm optelt en niet aftelt. Op die manier kan ik makkelijk zien hoeveel er al is toegediend. Positieve feedback was er natuurlijk ook: de patches (stickers) plakken bij mij erg goed!

Hoe is Kaleido te vergelijken met je huidige pomp?

De Omnipod en Kaleido lijken een beetje op elkaar. Een groot minpunt van de Kaleido vind ik het lastige wisselen van pomp, terwijl een groot minpunt bij de Omnipod de grote handset is. Het fijne aan de Kaleido is de kleine, lichte en mooi vormgegeven handset, terwijl de Omnipod als pluspunt infuusslang-loos is. Kortom, de Kaleido wil ik zeker aanraden. Het is een zeer goede pomp met wat minpunten, maar welke pomp heeft dat nu niet.

.Matthijs met Kaleido.jpg

Veerle

Komt uit 198), communicatiemedewerker bij JDRF Nederland en schrijft ‘Veerle over Voeding’ voor ééndiabetes, gebruikt op dit moment nog steeds de Kaleido

Waarom heb je ‘ja’ gezegd toen je gevraagd werd Kaleido te testen?

Toen ik startte op de pomp begon ik op de Omnipod. Wat een uitkomst. Helaas kreeg ik na een paar maanden last van irritatie vanwege het gewicht van de Omnipod op mijn dunne huid. Noodgedwongen stapte ik over op een pomp met een draad, de Medtronic 640G. Voor m’n gevoel ging ik daarmee terug in de tijd maar veel keuze was er niet. Kaleido leek voor mij de ideale oplossing: klein, compact, een kort slangetje maar geen gewicht op de plek van het infuusje. Dat wilde ik graag uitproberen.

Wat waren je verwachtingen?

Een gouden tussenoplossing tussen een pomp met een slang en een Omnipod. De flexibiliteit van beide systemen: makkelijk te verwisselen, kan evt. eerder gewisseld worden bij irritatie of als de pomp op een onprettige plek zit, maar tegelijkertijd toch een patch pomp, geen lange slang onder m’n kleding, nergens aan blijven hangen en een compacter systeem zonder al te veel bevestigingsschermen.

Wat vind je van Kaleido?

Ideaal. Het concept bleek te zijn zoals ik het verwachtte: de combinatie van de voordelen van Omnipod en traditionele pompen. Het is wel een aanpassing die je moet doen als proefpersoon want het is een product dat nog niet gereed is voor de markt en je loopt tegen allemaal kleine details aan. Gelukkig wordt feedback erg goed opgepakt en worden er ook echt dingen met je opmerkingen gedaan. Maar, dat neemt niet weg dat proefpersoon zijn voor een nieuwe pomp je niet in de koude kleren gaat zitten: veel dingen moeten nog gefinetuned worden. Maar als alles het doet is het systeem top: minder bevestigingsschermen, minder zichtbaar, mooi, klein. Je hebt ook op sommige vlakken minder opties (verschillende vooringestelde blokken voor koolhydraatratio’s en insulinegevoeligheid i.p.v. tijdsblokken die je zelf kunt instellen), maar dat went snel en nu mis ik het niet eens meer.

Welke feedback heb je gegeven over Kaleido?

In het begin waren er veel problemen met de slangetjes die los lieten van de insulinecartridge. Daar wordt sindsdien aan gewerkt. Ook de tijdelijke basaalstand mag wat mij betreft langer (de maximale tijd is nu 3 uur). Daarnaast was de accuduur van de handset in het begin heel beperkt, en daar is inmiddels verbetering in gekomen, net als in het bereik van de handset.

Hoe is Kaleido te vergelijken met je vorige pomp?

Bij de Medtronic 640G kon ik veel details instellen waar ik ook gebruik van maakte. Nu dat niet meer kan en het ‘simpeler’ werkt, merk ik dat ik het ook niet echt nodig heb. In vergelijking met een pomp met slang vind ik dat ik er enorm op vooruit ben gegaan. In vergelijking met de Omnipod brengt Kaleido wel meer met zich mee: losse infuusjes, naaldjes, spuitjes etc. Maar de flexibiliteit van de pomp kunnen vervangen wanneer je wil, en niet drie dagen met de pod op een vervelende plek moeten rondlopen vind ik een enorm voordeel. Het kleine formaat en het uiterlijk van Kaleido zijn ook enorme voordelen.

_MG_6962.jpg

Jasper

Komt uit 1987, oprichter van Stichting ééndiabetes, gebruikt een Omnipod

Waarom heb je ‘ja’ gezegd toen je gevraagd werd Kaleido te testen?

Enerzijds omdat ik gek ben op nieuwe dingen, anderzijds omdat ik vind dat de Kaleido een veelbelovende insulinepomp is waarbij rekening gehouden wordt met de patiënt. De vormgeving van de pomp is wereldwijd nog nooit vertoond bij een insulinepomp en dat waardeer ik.

Wat waren je verwachtingen?

Ik was vooraf benieuwd naar de gebruiksmatige voordelen die de Kaleido mij zou opleveren. Ik ben nogal gefocust op tijdswinst (hoe minder ik aan mijn diabetes hoef te denken, hoe beter) en was benieuwd of de Kaleido hier dan ook aan kon gaan bijdragen. Ik had daarbij van tevoren begrepen dat de pomp een nieuw systeem heeft waarmee insuline beter kan worden afgegeven. Uiteraard vond ik het ook interessant om te weten of dit invloed zou hebben op de regulatie van bloedsuikers.

Wat vind je van Kaleido?

Ik vind de Kaleido een hele interessante insulinepomp, omdat hij voldoet aan behoeften waar veel andere pompen niet aan voldoen. Zo zien de pomp en de handset er fantastisch uit. Dit is een systeem waarmee je gezien wilt worden en het doet qua vormgeving en gebruikersgemak niet onder aan de nieuwste ‘niet-medische’ technologieën, zoals bijvoorbeeld een smartphone. Daarbij is er goed nagedacht over de manier waarop er insuline wordt afgegeven, is het een patch pomp met een flexibele plaatsing en ik vind de persoonlijk benadering vanuit het bedrijf wat de Kaleido maakt zeer prettig. Ik heb het idee dat door de ‘andere manier van toedienen’ mijn bloedsuikers stabieler waren, maar daar heb ik geen harde bewijzen voor. Hier tegenover staat dat ik het vervangen van de pomp nogal tijdrovend vind en heb je hier veel losse materialen voor nodig.

Welke feedback heb je gegeven over Kaleido?

De feedback die ik heb gegeven ligt in lijn met bovenstaande. Als het vervangen van de pomp sneller en met minder materialen zou zijn, dan raad ik iedereen de Kaleido pomp aan.

Hoe is Kaleido te vergelijken met je huidige pomp?

De pomp lijkt op mijn huidige pomp, de Omnipod, omdat het ook een patch pomp is. Wel is de Omnipod duidelijk een medisch apparaat en dat kan ik van de Kaleido niet zeggen. Vooralsnog verkies ik de Omnipod omdat het mij tijdswinst oplevert, maar ik overweeg de Kaleido wel als mijn toekomstige pomp.

Jasper met Kaleido.jpg

Inge

Komt uit 1992, docent Frans en all-round vrijwilliger bij Stichting ééndiabetes, gebruikt op dit moment nog steeds de Kaleido

Waarom heb je ‘ja’ gezegd toen je gevraagd werd Kaleido te testen?

Ik ben altijd al een ontzettende gadgetfreak geweest, en ik vind het fantastisch om dingen te testen. Of dit nou voor mijn diabetes is of daarbuiten. Via ééndiabetes heb ik Vicentra vanaf het allereerste begin kunnen volgen in hun reis bij het ontwikkelen van de Kaleido. Mijn allereerste pomp was de Omnipod, dus ik heb nooit kunnen ervaren hoe een pomp met een slangetje was. Daarom was ik vooral geïnteresseerd in de Kaleido. Ik wilde de voordelen van een pomp met slangetje ook ervaren, maar vooral de combinatie met een patch pomp.

Daarnaast was ik vanaf het begin al ontzettend enthousiast over het team dat erachter zat. Iedereen was razend enthousiast, vriendelijk, positief en oprecht geïnteresseerd in onze ervaringen met hun product.

Wat waren je verwachtingen?

Ik verwachtte vooral dat de Kaleido makkelijk in gebruik zou zijn. Tijdens de eerste bijeenkomst merkte ik dat de handset zeer fijn in gebruik was, en ik had het best snel door. Ik verwachtte ook dat het veel makkelijker zou zijn in het geval dat ik een pompfout of verstopping zou hebben, omdat je dan niet je hele set eraf hoeft te halen. Waar ik vooral benieuwd naar was, was dat slangetje. Vooraf had ik niet echt door wat daar het voordeel van was. Ik dacht vooral: waarom zou je een patch pomp ontwikkelen en die alsnog een slangetje geven?

Wat vind je van Kaleido?

Ik ben ontzettend blij met de Kaleido! De handset is handig in gebruik, en een stuk kleiner dan de Omnipod PDM (waarbij ik eerlijk gezegd soms nog een nostalgisch Nokia-gevoel krijg). Daarbij was ik zeer verrast door de ervaring met de lange slang. Ik probeer zoveel mogelijk af te wisselen qua plekken voor mijn infuusset, en met de lange slang kreeg ik juist méér vrijheid. Veel mensen denken dat je door het lange slangetje de pomp alleen in je zak kan dragen, maar dat is niet het geval. Het geeft je ook de vrijheid om bijvoorbeeld je infuus op je bil te plaatsen, en dan de pomp zelf op je rug te plaatsen. Weer een extra plek voor je infuus, en nog steeds ultieme vrijheid.

Omdat ik soms nog wel eens vergeet dat ik een pomp op mijn lichaam heb zitten, trek ik hem er per ongeluk nog wel eens vanaf. Een deurkozijn, kleding, met sporten, you name it. Tussen de patches zit klittenband en zo kan ik gelukkig de pomp gelijk weer terug op mijn lichaam plakken. Wat ik ook fijn vind, is dat je kan zien hoeveel insuline je gemist hebt als je de pomp pauzeert. Dit houdt de Kaleido automatisch voor je bij, dus dan hoef je zelf niet meer te rekenen. Daarbij ziet de Kaleido er gewoon fantastisch uit. De handset is kleurig en klein en dan mag je ook nog twee kleuren uitkiezen voor je pompen. Het is een pomp die gezien mag worden!

Daarnaast is de klantenservice uitstekend. Ik belde wekelijks en het werd zelfs vaste prik. Ik leerde zelfs de medewerkers steeds beter kennen zo. Kaleido is als een warm bad waar je met liefde in wordt opgenomen. Ik kon bellen voor al mijn vragen, maar ook voor feedback of positieve verhalen.

Welke feedback heb je gegeven over Kaleido?

Omdat ik van de Omnipod af kwam, moest ik in het begin even wennen aan de functies van Kaleido. De boluscalculator van de Omnipod verschilde bijvoorbeeld met die van de Kaleido. Als ik ergens niet goed in ben (of soms gewoon te lui, je kent het wel), dan is het koolhydraten rekenen. Gelukkig heeft de Kaleido een zeer uitgebreide calculator, die je ook laat zien hoe de bolusberekening tot stand komt (en rekening houdt met je actieve insuline, het aantal koolhydraten en je laatste bloedglucose). 

Ik gebruik heel vaak de functie tijdelijke basaalsnelheid, als ik lang sport of werk bijvoorbeeld. Momenteel kan dit maximaal 180 minuten, maar soms zou ik willen dat het nog langer kon. Ook word ik snel gek van allerlei piepjes/meldingen/herinneringen. De Kaleido had in mijn ogen veel hiervan en dat mocht van mij minder. Bij een hypo vind ik het fijn als ik mijn pomp helemaal uit kan zetten voor bijvoorbeeld een half uur en dat hij dan daarna automatisch weer begint met pompen. Bij de Kaleido kun je wel pauzeren, maar moet je handmatig je basaal weer aanzetten. Als je een beetje chaotisch bent (zoals ik) en dat vergeet, zit je daarna hoog.

Ook heb ik ooit als feedback gegeven dat ik het lastig vind dat je je koolhydraten niet terug kan zien in de geschiedenis. Je kunt van alles terugzien: alarmen, veranderingen in de instellingen, toegediende bolussen, je bloedglucose, tijdelijke basaalsnelheden etc., maar ik vind het fijn als je ook kan zien voor hoeveel koolhydraten je gebolust hebt. Op die manier kan ik herinneren wat ik gegeten heb, en kan ik hierop verder rekenen. Wellicht ben ik een van de weinige personen die dit mist.

Waar ik in het begin ook mee zat, was de verbinding tussen de handset en de pomp. Inmiddels is de verbinding al een stuk verbeterd!

Hoe is Kaleido te vergelijken met je vorige pomp?

De Omnipod en de Kaleido zijn beiden patch pompen, maar ik zie bij de Kaleido toch grote voordelen door het slangetje. De handset is een stuk kleiner in vergelijking met de Omnipod PDM, en het ziet er een stuk minder medisch uit. Ook past de handset hierdoor een stuk beter in mijn broekzak. Wat wel een groot verschil is, is wat je allemaal nodig hebt ter vervanging van de pomp. Ik was gewend aan een klein pakketje bij Omnipod, met een pod en een spuitje en naaldje. Bij Kaleido heb je iets meer spullen nodig, waardoor het iets meer tijd vergt. Al heb ik nu standaard een etui bij me met inserter, naaldjes, spuiten, alcoholdoekjes, insuline, insulinecartridges, infuussetjes en een opgeladen nieuwe pomp. Als de handelingen bij het vervangen van je pomp eenmaal ingesleten zijn, is het een piece of cake!

Inge met Kaleido.jpg

Nb. Jasper, Matthijs, Veerle en Inge hebben vrijwillig meegewerkt aan de Kaleido testfase en zijn hier niet voor betaald. Meer over Kaleido vind je via de Kaleido website en als je vragen hebt kun je Kaleido een berichtje sturen via één van de contactformulieren op de website. Je krijgt dan persoonlijk antwoord!