Naar de inhoud springen

Is light frisdrank slecht voor je?

Dit stuk is voor iedereen in je omgeving, of in de kroeg, of op een festival – die tegen je zegt dat light frisdrank slecht voor je is, die zegt dat je kanker krijgt van aspartaam, die zegt dat je beter ‘gewone cola kan drinken’, die het niet begrijpt als jij je meter in een twijfelachtig glas cola steekt en vervolgens redelijk vervelend wordt van het feit dat je meter ‘HI’ aangeeft…


Aspartaam is niet schadelijk.

Ik weet niet of er een toevoeging op de wereld is die meer is onderzocht dan aspartaam, want het zou kankerverwekkend zijn. En uit al die onderzoeken is gebleken dat (in beperkte mate) aspartaam echt niet schadelijk is. Wat is dan in beperkte mate? De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van aspartaam is 40 mg per kilo lichaamsgewicht. Voor de beeldvorming: als je 75 kilo weegt mag je dus 2800 milligram aspartaam per dag binnenkrijgen. In een liter cola light zit ongeveer 265 milligram aspartaam. Je mag dus je hele leven 10 flessen cola light per dag drinken, en dan nog is er geen schade voor je lichaam.

Voor light frisdrank hoef je geen insuline toe te dienen. 

En dat is fijn, want de insuline/koolhydraten balans is een hele precieze, en wordt door honderden factoren beïnvloed. Als je dus gewoon een keer iets naar binnen kan schuiven waarbij je niet hoeft druk te maken over koolhydraatratio’s, correctiefactoren, hypo’s en hypers – dan is dat fijn.

In light frisdrank zit geen suiker. 

Klinkt misschien voor de hand liggend. Maar suiker = kilocalorieën. Geen suiker = (bijna) geen kilocalorieën. Niet voor iedereen belangrijk, maar als je dat combineert met het feit dat aspartaam niet schadelijk is, kun je (bijna) net zo goed light frisdrank drinken als dat je water drinkt. Waarom bijna? Omdat er geen prik in zit (dat kan zorgen voor een hongergevoel) en er per glas toch 3 kilocalorieën in zit.

Wat er gebeurt als je ‘per ongeluk’ gewone cola krijgt?

Dan gaat je bloedsuiker omhoog. En niet zo’n beetje ook. In één glas coca cola zit zo’n 30 gram koolhydraten in de vorm van hele snelle suikers. Hierdoor gaat je bloedsuiker dus heel snel omhoog en afhankelijk van de persoon, kan ie ook heel veel omhoog gaan. Door de snelheid van de suikers kun je er bijna niet tegenop spuiten – een gegarandeerde bloedsuikerpiek.

Dus iemand met Type 1 Diabetes kan beter alles light eten en drinken?

Ha, nee – dat zou te makkelijk zijn. Light betekent dat er ten minste 33% minder suiker/vet/calorieën in een product zit dan in de originele variant. In het geval van light frisdrank betekent dit dat er geen suiker meer in zit. In het geval van boter betekent het minder vet, in het geval van koekjes betekent het minder vet, calorieën of suiker etc. Daarnaast zijn veel light producten ook minder lekker dan de niet-light tegenhangers (smaken verschillen natuurlijk). Wil je dus iets kopen/maken voor iemand met Type 1 Diabetes? Check even of er een voorkeur is voor een light product of niet…