Naar de inhoud springen

#DxAmsterdam – Dream beyond: you’ve got the power!

De jaarlijkse internationale bloggersbijeenkomst van Abbott vond dit jaar plaats op eigen bodem in het mooie Amsterdam. Samen met Matthijs ben ik namens stichting ééndiabetes aanwezig geweest om een door Abbott samengesteld programma te volgen, heel vele nieuwe mensen te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Al met al beloofde het een afwisselend weekend te worden met veel inspirerende verhalen. Het thema van dit jaar was: Dream beyond, you’ve got the power!

Opening #DxAmsterdam
De bijeenkomst werd gestart met een fietstocht door het centrum van Amsterdam en het Vondelpark. De gids gaf veel interessante feitjes over Nederland en Amsterdam die ook voor mij nog onbekend waren. Als ‘experiment’ hebben we bijvoorbeeld met z’n allen staan springen aan het water in het Vondelpark, waarmee de gids wilde illustreren hoe vochtig de bodem in het laaggelegen Vondelpark is. Fietsen door Amsterdam in ‘spitsuur’ was voor veel van de internationale bloggers wel even wennen, maar ook voor mij als dagelijkse fietser was het op de drukke kruispunten een beetje spannend.

Presentatie ééndiabetes
De avond werd geopend door Matthijs die een presentatie gaf over onze fantastische stichting. Hij vertelde hoe we begonnen zijn als Facebookgroep en hoe daaruit de huidige website is voortgekomen. Tijdens de presentatie stond het najagen van je dromen centraal: onze stichting heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen jaren! Ook ééndiabetes vrijwilliger Lisanne is van de partij geweest! De avond werd afgesloten in het café van het hotel, waar ik een boel nieuwe mensen heb leren kennen en veel verhalen uit andere Europese landen heb gehoord.

Dream beyond – inspirerende verhalen
Zaterdagochtend was Claire Lomas aan het woord. Na een val van haar paard raakte ze van borst tot tenen verlamd. Haar carrière in de paardensport moest ze helaas opgeven en er waren gigantisch veel dingen die Claire niet meer kon. Claire legde echter de nadruk op de dingen die wel mogelijk waren. Zo lukte het haar onder anderen om de marathon in London te lopen met een speciaal robotpak in 17 dagen tijd. Haar verhaal was erg indrukwekkend en een voorbeeld van het waarmaken van je dromen, ondanks de ‘hobbels op de weg’. Ook vertelde Josu Feijoo zijn verhaal. Hij werkt bij de NASA en zal als eerste persoon met type 1 diabetes de ruimte ingaan. Met type 1 diabetes kun je zelfs astronaut worden!

Life-coaching
De middag werd vervolgd met life coaching. Dit begon met een presentatie van  Peter Kooijen en Ligia Ramos over het bereiken van doelen en de obstakels die je in de weg stonden. Om dit in de praktijk te brengen zijn we aan de slag gegaan met mini life-coaching sessies, waarbij we elkaar in 30 seconden moesten ‘lifecoachen’. Hierna hebben we nog een interessante fotografietour door Amsterdam gehad, waar voor mij meer kletspraatjes als foto’s uit voortgekomen zijn.

Freestyle Libre gegevens
Er werden er nog presentaties gegeven door mensen van Abbott, met veel informatie over resultaten van de Freestyle Libre: uit gegevens blijkt dat mensen met de Freestyle Libre gemiddeld 16,3 keer per dag hun bloedglucose controleren. Verder blijkt dat hoe vaker men meet, hoe lager het HbA1c. In Europa zien we dat de zorgverzekeraars in verschillende landen al over de brug zijn om de Freestyle Libre te vergoeden, zoals in België, Frankrijk, Oostenrijk, Zweden en Finland. In sommige landen wordt de Freestyle Libre gedeeltelijk vergoed, zoals in Duitsland, Zwitserland en Italië. In Nederland en verschillende andere Europese landen is een vergoeding vooralsnog niet geregeld. Uit de presentatie werd voornamelijk duidelijk dat het gebruik van de Libre effectief is, maar dat de Freestyle Libre helpend is voor mensen met diabetes, was natuurlijk al wat langer duidelijk. Of Abbott zich nog bezighoudt met andere ontwikkelingen is me vooralsnog onduidelijk.

Quantified Self Conference
Op de zondag bezochten we de Quantified Self Conference. Hier werden verschillende sessies gegeven over het vergaren van zelfkennis door getallen. Ik was aanwezig bij een presentatie over voeding en metabolisme. De spreker vertelde dat de meeste apps om je voedingspatroon bij te houden in de praktijk vaak niet werken en hij raadde ons aan om ons voedingspatroon vast te leggen door foto’s te maken van elke maaltijd. Persoonlijk ben ik hier nogal sceptisch over: uit een foto zou ikzelf niet genoeg informatie halen. Ik heb liever een app waarmee je je koolhydraten gemakkelijker bij kunt houden, ook al kost dat wat meer moeite dan het maken van een foto. De andere aanwezigen vonden zo’n groep bloggers met diabetes toch wel interessant. Het discussieonderdeel van de sessie werd dan ook bijna helemaal door de bloggers overgenomen. Op de vraag wat ‘gezonde’ mensen konden leren van de kennis en ervaring van iemand met diabetes werd volmondig geantwoord: waardeer je lichaam, want het is bijzonder dat het ‘gewoon’ werkt!


Volg Anne op Instagram!