Naar de inhoud springen

10 momenten wanneer diabetes ontzettend onhandig is – ook als je het zelf niet hebt

10. In de auto

Onze familie woont niet bepaald om de hoek en in de weekenden zitten we regelmatig in de auto onderweg naar verjaardagen en het vieren van feestdagen. Standaard hebben we 12 blikjes cola in de auto liggen voor het geval een hypo zich aandient. Jan is kampioen blikjes openen met 1 hand. Omdat hypers ook regelmatig voorkomen, ben ik inmiddels heel bedreven in het toedienen van insuline bij Jan tijdens het rijden. Mooie lifeskills voor op je cv.

9. Tijdens het sporten

Voordat we ouders werden en we nog alle tijd van de wereld hadden, gingen we regelmatig samen sporten. Hypo’s zijn regelmatig het einde van ons hardlooprondje of avondje in de sportschool geweest.

8. Tijdens het boodschappen doen

Liters cola betekent heel wat sjouwwerk. Koolhydraten op verpakkingen lezen voor je iets koopt. Nog een keer terug omdat je de Dextro vergeten bent.

7. Op het werk

Voor Jan: collega’s die bang zijn voor naalden… Vrij nemen voor ziekenhuisbezoeken. Collega’s instructies moeten geven hoe te handelen bij een hypo als je met pomptherapie start. Liever niet allemaal.

6. Tijdens je bevalling

Tip: laat in je dossier opnemen dat je man diabetes heeft. Dan hoef je zelf echt niet meer te denken aan voldoende Dextro of eten. De verpleging is dan zo bang dat hij een hypo krijgt dat hij volledig verzorgd wordt.

5. Op je trouwdag

Stel je voor: Je bent klaar om de bruid op te halen en je kijkt er naar uit om haar voor het eerst te zien die dag. 10 minuten voor het moment suprême is de batterij van je meter leeg. Hadden wij weer. Bedankt lieve familieleden die naar de supermarkt gerend zijn.

4. Op vakantie

Je knijpt hem even als een Thaise douanier je allerlei vragen begint te stellen over je naalden en van alles in een notitieblokje begint te schrijven. Meer in de rats zit je als je in Cuba je spuit en meter kwijt bent. De gezondheidszorg schijnt er goed te zijn, maar zo ziet het er niet uit. Wat een opluchting als je tas gewoon nog in je hotelkamer ligt.

3. Als er een poepluier verschoond moet worden

Het zou een smoes kunnen zijn, maar ik geloof dat het Jan toch echt al meerdere malen overkomen is dat hij net op dat moment suiker nodig had en even moest bijkomen. Tijdens het verschonen, als je handen er goed onder zitten, is ook geen fijn moment voor een hypo.

2. Als je net thuis bent…

Ik schreef het al, die familie van ons, die woont best ver weg. Erg jammer als je daar je spuit of meter laat liggen en een van ons dezelfde dag nog een keer heen en weer kan rijden.

1. Als je wilt slapen

Waren bovenstaande situaties soms nog grappig, de gebroken nachten die we momenteel ervaren door Jans wisselende bloedsuikers, zijn dat zeker niet. Onze zoon slaapt als een roosje en toch zijn wij regelmatig in de weer vanwege te hoge of te lage waarden. Zijn grootste hobby opgeven vanwege diabetes is voor Jan voorlopig nog een brug te ver. Volgende week start hij met pomptherapie en we hopen heel hard op een verbetering. Want eigenlijk is diabetes nooit leuk.