Naar de inhoud springen

Q&A met Martyn – Hypo’s tijdens het sporten

“Hoi Martyn, ik zag je oproep op Facebook staan. Ik zou heel graag gaan sporten, afvallen, maar vaak durf ik het niet omdat ik bang ben om in een hypo te schieten…Of juist na sport veel te hoog uitkomen. Ik heb sinds gisteren de nieuwe pomp van Medtronic en volgende week woensdag wordt de sensor aangesloten. Alle tips zijn welkom om hier goed mee om te gaan! Groetjes, Brit (sinds vier jaar type 1 diabetes en beginnend met mijn tweede pomp)”

Hoe stom het ook klinkt, ik word heel blij van je bericht, Britt. 9 van de 10 mensen zegt namelijk “Ik MOET eigenlijk meer sporten!”. Jij daarentegen, zegt juist “Ik zou HEEL GRAAG gaan sporten.”. Dat is een heel andere mindset, die absoluut in je voordeel gaat werken. Top! Toch weet ik als geen ander hoe zuur het is om die hypo-angst te hebben; dus ik begrijp je zorgen volkomen.

Jammer genoeg moet ik je helaas ook vertellen dat als je sport, je af en toe ook tegen een hypo aan kan lopen. Maar hoe vervelend hypo’s ook zijn, je kunt er wel een hoop uit aflezen en leren – vooral bij het sporten.  Zo kunnen ze o.a. betekenen dat je insuline-efficiëntie verbetert en dat je minder insuline nodig hebt. Beide zijn natuurlijk erg positief, alleen merk je dat vaak pas via een vervelende hypo.

Toch zijn hier ook een paar tips om ze te voorkomen:

Zorg dat je ruim vóór het sporten voor het laatst insuline hebt gespoten. Zelf hou ik minimaal 1 a 2 uur aan voor hardlopen en 1 uur voor krachttraining. Test ruim van tevoren je bloedsuiker en nog een keer nét voordat je gaat sporten. Hierdoor weet je precies of je zakt of stijgt. Zelf geef je aan dat je inmiddels een sensor hebt, dus daarmee kun je dat natuurlijk nóg veel beter zien. Fijn!

Daarnaast adviseer ik je om (net als in dit artikel) altijd Dextro opzak te hebben. Het moet namelijk niet zo zijn dat je eerst nog naar de kleedkamer moet, om met trillende handjes een pak dextro uit je kuisje te vissen. Stop een rol in je broekzak, je bh, je sok, of waar dan ook. Voel je het aankomen, dan kun je meteen ingrijpen.

Ook kan het helpen om voordat je gaat sporten, iets kleins (zoals een banaan) te eten. Hoeveel je nodig hebt, hangt weer af van je lichaamsbouw, de sport, wat je die dag al hebt gegeten en hoeveel insuline je nog in je bloed hebt. Dat is dus een kwestie van een beetje experimenteren. Er zijn namelijk ook veel diabeten die door sport juist stijgen. Niemand is hetzelfde.

Mijn laatste tip is om een sportmaatje te zoeken waarbij je je veilig voelt en die je een beetje kent als je een hypo hebt. Wanneer je je prettig voelt tijdens het sporten, zal dat bijdragen aan je zelfvertrouwen omtrent hypo’s. Dit, in combinatie met een sensor en een pak dextro’s in je sok, creëert een vangnet van veiligheid en een sfeer waarin je je hopelijk prettiger voelt.

Vergeet alleen niet dat je thuis ook nog hypo’s kunt hebben na je work-out, dus zorg ook hier dat je makkelijk iets voorhanden hebt – ook naast je bed. Nogmaals, hypo’s zijn niet leuk (understatement), maar je hebt een goede, positieve mindset, dus laat je vooral niet tegenhouden door angsten. Gebruik die energie liever om extra bewust te zijn van je handelen en je best te doen met het sporten. Laat je vooral niet tegenhouden, maar zie het als een teken van verandering en als een leermoment. Vraag jezelf daarom altijd af:  ‘Waarom heb ik nu hypo?, zodat je weet wat je de volgende keer anders moet doen.

Volg Martyn op Instagram! 

Heb je ook een vraag voor Martyn?!
Na zijn type 1 diabetes lang verwaarloosd te hebben, wist Martyn zijn levensstijl zo om te gooien dat zijn diabetes een goede plek in zijn leven kreeg. Inmiddels sport Martyn fanatiek en werkt hij bij Men’s Health als editor. Wil jij ook het roer omgooien? Wil je fanatiek sporten? Of heb je vragen over voeding en sporten? Martyn is ervaringsdeskundige met al 20 jaar type 1 diabetes en beantwoordt graag je vragen! Stel ze via onze Facebookpagina of mail ze naar info [at] eendiabetes.nl o.v.v. Vraag voor Martyn (dan zorgen wij dat je mail goed terecht komt – beloofd!).