Naar de inhoud springen

Maureen & de diabetes-activiteit

Ruim 25 jaar geleden werd er bij mij type 1 diabetes  vastgesteld. Als 9-jarig meisje werd ik direct opgenomen in het ziekenhuis voor 4 weken. Daar lag ik op de kinderafdeling zonder enig besef wat me te wachten stond. In die weken werd ik klaar gestoomd om mijn diabetes zelf te gaan regelen. Ik kreeg dagelijks les in prikken, koolhydraten tellen en bloedsuikers meten.

Mijn diabetesverpleegkundige adviseerde ons om lid te worden van DVN. Omdat er van social media nog sprake was, was een lidmaatschap van DVN één van de enige informatiebronnen die er toen bestond. Ook werden er door de vereniging veel activiteiten geregeld. Van dagjes uit tot zomerkampen voor jong type 1 diabeten.

Het leek me allemaal enorm leuk. Met de nadruk op ‘leek’, want ik heb mij in die tijd nooit aangemeld voor zo’n activiteit. Noem het faalangst, of misschien was ik wel gewoon nog niet toe om teveel geconfronteerd te worden met mijn diabetes. Tegen mijn ouders vertelde ik dat het maar stom was, beetje samen met elkaar prikken en bloedsuikers meten. En daarom hebben ze mij verder ook niet meer gestimuleerd om mee te doen aan dergelijke activiteiten.

Tot afgelopen mei. Ruim 25 jaar na de diagnose type 1 diabetes heb ik dan eindelijk de stap gezet om mee te doen aan een diabetesactiviteit. Als vrijwilliger heb ik meegeholpen met de fotoshoot-dag van ‘Stichting ééndiabetes’. In mijn eentje zonder iemand te kennen ben ik op een mooie zonnige zondagochtend richting Amsterdam gereden. Daar aangekomen op de locatie was ik al snel relaxed, want deze mede diabeten zijn ook maar gewone mensen. Met ruim 80 type 1 diabeten heb ik een ontzettend mooie gezellige dag gehad. We hebben verhalen en ervaringen gedeeld. Er zijn vriendschappen gelegd en er is heel veel gelachen. Wat was het leuk om samen bloedsuikers te meten, om lekker samen te bolussen en gezellig koolhydraten te tellen en hypo’s te hebben (dat laatste was een grapje).

En met een dikke smile ben ik naar huis gereden, met achteraf spijt dat ik als kind nooit de stap heb durven zetten om mee te doen aan een dergelijke activiteit.Volg Maureen op Instagram!

Over de schrijfster:
Maureen (1983) heeft sinds haar negende type 1 diabetes. Ze is getrouwd, heeft een prachtige zoon, is visagiste en zet momenteel haar eigen visagie studio op. Maureen gebruikt een (roze) Medtronic pomp en schrijft voor ééndiabetes over de dagelijkse beslommeringen van type 1 diabetes.