Naar de inhoud springen

Help, hij laat los! – Plakproblemen bij sensoren en infuussets

Misschien wel één van de meest gehoorde klachten als het gaat om sensoren, maar ook infuussets en Omnipods: de pleister laat te snel weer los. Waar sommige mensen na veertien dagen heel hard moeten trekken om hun Freestyle Libre van hun arm te krijgen, zit de Libre bij andere mensen binnen een week los. Ik behoor zelf tot de laatste groep en ik ben dus ook al wat sensoren verloren. En ik ben niet de enige met dit plak-probleem. Op social media en op forums zie ik het regelmatig voorbij komen: ‘Help hij laat los! Wat moet ik doen?’

Ik heb mijn best gedaan om zo veel mogelijk tips voor je te verzamelen, tips van vele verschillende mensen met type 1 diabetes met hetzelfde plakprobleem. Lees waar sensor staat gerust ook infusieset of Omnipod.

Waarom laat mijn sensor los?

Laten we er eerst even een kleine probleemanalyse op los laten. Het hangt natuurlijk van je huidtype af hoe goed de lijm in de pleister aan je huid hecht, maar ook water en zweet hebben invloed op de lijmlaag. Wanneer je vlak voor een wissel bodylotion gebruikt, olie of een hele voedende douchecrème, kunnen sensoren en infuussets er binnen een uur weer afliggen. Smeren is natuurlijk goed, maar niet vlak voor je je infuus of sensor gaat vervangen. Het kan helpen om je huid schoon te maken met een alcoholdoekje voor je de sensor aanbrengt; hiermee verwijder je eventueel vuil en vettigheid. Wel goed laten drogen! Bij sommige mensen werkt alcohol juist averechts. Het blijft een kwestie van uitproberen; we zijn niet allemaal hetzelfde.

Wil je de sensor plaatsen op een plek met veel haar of haartjes, kan het helpen om het gebied te scheren of te waxen. Haar zorgt er namelijk ook voor dat de sensor niet goed op de huid plakt en sneller zal loslaten. Als laatste kan de hechting van de sticker ook beïnvloedt worden door de plek waar je de sensor op je lichaam plakt; op sommige plekken kan kleding langs de pleister schuren of staat er meer spanning op de huid. Kijk of je eventueel andere plekken op je lichaam kunt proberen en overleg bij twijfel over een nieuwe plek altijd met je arts of diabetesverpleegkundige.

Tip! Verlies je ondanks het nemen van maatregelen toch je sensor voor de einddatum, bel dan met de leverancier om te kijken of je in aanmerking komt voor een vervangende sensor. Soms kun je gewoon een nieuwe krijgen!

Skin Tac Wipes

Skin Tac Wipes zijn doekjes met extra plaksel. Het vormt een tussenlaag tussen je huid en de pleister. De doekjes zijn per stuk verpakt. Je opent een verpakking en smeert de lijm op het gebied waar jij daarna je sensor/infuus wilt plaatsen. *Ik heb zelf inmiddels een techniek ontwikkeld waarbij ik de verpakking halverwege open scheur en waarmee ik het doekje zelf niet vast hoef te pakken. Anders kan het best een kleverige bende worden!*. Bij Dexcom heb ik gemerkt dat het ook helpt om de losgelaten randjes nog een keertje met Skin Tac te behandelen (zeker als ik mijn Dexcom sensor met een weekje verleng). Skin Tac is de meest onzichtbare optie voor versteviging, maar helaas is alleen Skin Tac bij veel mensen niet voldoende.

Prijs per doos (50 stuks): ongeveer 20 euro (alleen in sommige gevallen vergoed; vraag dit na bij je hulpmiddelenleverancier). De wipes zijn te vinden bij bijna alle hulpmiddelenleveranciers en soms ook bij een drogisterij of apotheek.

Fixomull Stretch

Deze witte, flexibele tape kun je kopen op een rol van twee of tien meter bij de apotheek en is hetzelfde zachte materiaal als dat van veel infuuspleisters. Het is even een knutselwerkje, maar voor mij persoonlijk werkt dit fantastisch om de Freestyle Libre te verstevigen. Ik teken eerst een Freestyle Libre (de sensor zelf, zonder de pleisterrand mee te tellen heeft een diameter van ongeveer 3 centimeter) en vervolgens teken ik daar een rand omheen van 1 tot 1,5 centimeter extra. Zo heb je een cirkel van 6,5 centimeter, waar je de Libre zelf nog even uit moet knippen. Dit plak ik vervolgens over het dunne randje van de sticker van de Libre heen. Meestal vraag ik het iemand het voor mij te doen, omdat het met één hand best lastig is. Uiteraard kun je van dit materiaal ook andere knutselwerkjes maken.

Prijs per stuk (10cm x 10m): 17,95 euro per doos (ongeveer 140 knutselwerkjes) of 10cm x 2m voor ongeveer 7 euro per doos (ongeveer 28 knutselwerkjes). Soms verkrijgbaar bij hulpmiddelenleveranciers, vaak bij apotheken en drogisterijen, maar ook op bol.com

Opsite Flexigrid

Opsite Flexigrid is een transparante, zelfklevende folie dat gebruikt wordt om kleine wonden af te dekken, het fungeert als tweede huid of het wordt gebruikt ter fixatie. De folie is waterdicht en per stuk verpakt. Omdat het ook flexibel is, kan het makkelijk over bijvoorbeeld een sensor heen geplakt worden. Je kunt eventueel ook eerst de folie op de huid plakken en je sensor/infuus/Omnipod vervolgens daar bovenop plaatsen. Dit kan ook handig zijn bij huidallergieën. De folie is te verkrijgen in 10×12 centimeter of 6×7 centimeter (afhankelijk van hoe groot je sensor is).

Doos van 100 stuks ter waarde van 60 euro is in veel gevallen gratis te bestellen bij oa. DVN Winkel, Mediq Direct Diabetes en Boeren Medical.

Tegaderm

Dit wondverband is een dunne, transparante film te vergelijken met de Opsite Flexigrid en is latexvrij. Deze film kan over je sensor heen geplakt worden, of je kunt er voor kiezen om eerst de film aan te brengen op je huid en daar de sensor vervolgens op te plakken (dit is ook een goede optie als je  een gevoelige huid hebt en/of wat huidirritatie hebt door je sensor/infuus/Omnipod). Tegaderm is te verkrijgen in 4,4×4,4 centimeter en in 6×7 centimeter.

Doos van 100 stuks ter waarde van 85 euro is in veel gevallen gratis te bestellen bij oa. DVN Winkel, Mediq Direct Diabetes en Boeren Medical. Ook vergkrijgbaar bij veel apotheken.

Pleisters en sporttape

Er zijn nog veel andere soorten tape te verkrijgen: elastische sport tape (Kinesio of Cure tape) of Leukotape kan ook helpen met het verstevigen en kan je eventueel kopen in een gezellig kleurtje (als je daar van houdt). Als je naast felle kleuren, ook een figuurtje wel leuk vindt en zelf niet wilt knutselen; kijk dan bij één van deze webwinkels voor fixatape in kleuren en figuurtjes. De Nederlandse webwinkel Diabetes Feel Goods biedt fixtape aan (gemaakt van kinesiotape) voor Freestyle Libre, Dexcom, Omnipod en algemene infusiesets a 2,95 euro per stuk. Kun je daar niet vinden wat je zoekt, kijk dan bij de Italiaanse webwinkel Wearingdabbee (18,95 euro voor vijf stuks) of op Grifgrips ($10,95 voor 10 stuks), een webwinkel uit de Verenigde Staten.

Een rol Leukotape of Kinesiotape om zelf mee te knutselen kost ongeveer 6 euro. Je kunt het kopen bij drogisterijen, apotheken, maar ook bij de Action! Op maat gemaakte Fixtape in verschillende vormpjes is bijvoorbeeld verkrijgbaar via Diabetes Feel Goods.

Bandjes

De laatste optie die ik je wil meegeven is het kopen van een band voor om je arm. Een aanvoerdersband van een sportwinkel kan bijvoorbeeld al goed je sensor, infuus of Omnipod beschermen, maar kijk ook eens bij de webwinkel van Omnipod Bandjes (ook te gebruiken voor sensoren natuurlijk) of bekijk de multifunctionele band van AnnaPS. Omnipod Bandjes verkoopt lycra banden (kun je ook mee zwemmen) in verschillende kleuren en prints ter bescherming en versteviging van je Omnipod. Er zijn tegenwoordig ook speciale bandjes voor de Libre, genaamd ‘Librefix’. Deze kun je bijvoorbeeld bestellen bij deze Duitse webshop.

Wat kun je beter niet doen?

Secondelijm, Pritt stift, duct tape en nietjes. Lijkt me logisch…

En hoe krijg je al dat extra plaksel er weer af?

Er zijn bij de apotheek voor 8 euro flesjes te koop met pleisterverwijderaar, of je kunt je tere huidje kwellen met pure alcohol (ik heb zelfs nagellakremover voorbij zien komen). Mijn ervaring is dat een wattenschijfje met een klein beetje water en babyolie lief is voor je huid en super goed alle lijmresten verwijderd! Een flesje babyolie koop je al voor 2 euro bij bijvoorbeeld de Etos.

Wat werkt wel bij jou en wat werkt niet? Laat het ons weten of praat mee op Facebook!