Naar de inhoud springen

Afvallen met type 1 diabetes: de basis uitgangspunten

Een vraag die consistent voorbij komt op type 1 diabetes gerelateerde Facebookgroepen en evenementen is afvallen met Type 1 Diabetes. Hoe doe je dat? Een paar basis uitgangspunten:

De caloriebalans is leidend

Afvallen = minder calorieën eten dan je verbruikt. Zo simpel is het. Of je dat nou doet door calorieën te tellen, meer te gaan sporten, koolhydraatarm te gaan eten of alle bewerkte voedingsmiddelen uit het raam gooit. ‘De beste manier’ is voor iedereen verschillend: voor mij werkt calorieën tellen prima, maar ik heb ook koolhydraatarm gegeten. Probeer het uit, ga een paar keer de mist in en ontdek uiteindelijk de manier die voor jou het beste werkt, als het uiteindelijk maar betekent dat je minder calorieën eet dan dat je verbrandt.

Calorieën zijn calorieën

Of je je hypo nou oplost met dadels, rozijnen, dextro, cola of mentos: het zijn allemaal calorieën. Als je hypovoer enkel en alleen suiker (=koolhydraten) bevat, krijg je 4 kilocalorieën per gram binnen. Als je braaf je hypo oplost met 15 a 20 gram koolhydraten, zijn dat dus 60 tot 80 kilocalorieën. Dat geldt bijvoorbeeld voor druivensuiker of mentos (>90 gram koolhydraten per 100 gram). Daarvan stijg je dus ook het snelst weer naar je gewenste niveau en deze producten bevatten zo min mogelijk ‘extra’ calorieën in de vorm van bijvoorbeeld vet of eiwit. In het kader van bovenstaand uitgangspunt is het dus handiger om hypovoer te eten dat zo min mogelijk calorieën bevat per 15 gram koolhydraten.

Ter illustratie: om een hypo op te lossen met 20 gram koolhydraten, moet je 21,5 gram mentos eten (dat zijn zo’n 5 snoepjes). Dat levert je zo’n 83 kilocalorieën. Eet je in plaats daarvan gedroogde dadels, dan moet je zo’n 33 gram dadels naar binnen werken, wat resulteert in zo’n 100 kilocalorieën. Lijkt niet veel, maar als je meerdere hypo’s op een dag hebt tikt dat snel aan.

Pas je insuline aan

Een van de dingen die het meest terugkomt is de uitspraak: ”Als ik ga sporten krijg ik hypo’s dus dat werkt niet want dan moet ik eten”. De oplossing is simpel: zorgen dat je geen hypo’s krijgt. Dat doe je door je insulinehoeveelheid aan te passen. Waar mensen zonder T1D alleen rekening hoeven te houden met voeding en beweging, speelt insuline bij ons ook nog een rol. Die hoeveelheid moet je dus net zo goed aanpassen.

Calculeer je hypo’s in

Heb je een caloriebudget van 1800 kcal per dag en heb je dagelijks 3 hypo’s? Dat betekent dat je daarnaast maar voor 1500 kcal mag eten. Dat hypovoer is nodig voor je gezondheid, maar het zijn wel gewoon calorieën.

Als je minder weegt veranderen je insuline-instellingen EN je caloriebudget

Als je 100 kilo weegt gebruik je hoogstwaarschijnlijk meer insuline en heb je een hoger caloriebudget dan wanneer je 80 kilo weegt. Dat betekent dat als jij door blijft bolussen en eten alsof je 100 kg weegt, terwijl je inmiddels al 80 kilo weegt, je in gewicht stagneert en meer hypo’s krijgt. Je lichaam verandert en je caloriebudget en insuline-instellingen dus ook.

Vragen? Stuur ze naar info@eendiabetes.nl en dan zorgen wij dat je vraag bij Veerle terecht komt!

Lees meer over afvallen en type 1 diabetes!