Naar de inhoud springen

Column Janneke – Schouderklopje voor mijzelf

Keihard werken, dat is wat type 1 diabetes is. Elke dag weer. De mensen om ons heen merken er vaak maar weinig van. Toch moeten we bij alle dingen die we doen en alles wat we eten goed nadenken. We moeten continu op onze hoede zijn voor te lage dan wel te hoge bloedsuikers. En dat gebeurt regelmatig, dat die suikers de verkeerde kant op schieten. Ook dat is weer zwaar: het is geen pretje om een hyper of hypo te hebben. Dan gieten we er een lading water in, of een lading suikers die we altijd bij ons moeten hebben.

“Voor hard werken is het fijn om bewondering te krijgen.”

Onzichtbaar ploeteren we elke dag aan. De ene dag met meer, de andere dag met minder succes. Voor hard werken is het fijn om bewondering, complimentjes en aanmoediging te krijgen. De moeite die diabetes kost is alleen niet duidelijk voor de meeste mensen die het niet hebben. Anders dan als je zwaar zwetend finisht na hard sporten, zien anderen niet waar we doorheen gaan. Op die manier komt er minder erkenning voor ons zwoegen. Daarom moeten wij als diabeten niet vergeten om onszelf op zijn tijd een complimentje te geven. Wat bemoedigende woorden naar onszelf. “Mijn suikers lijken nergens op, maar wát heb ik goed mijn best gedaan vandaag!”

Bedenk dus nu even hoe goed je bezig bent, en geef eens een schouderklopje voor jezelf!