Naar de inhoud springen

EASD 2017 in Lissabon – Jasper

Voor de derde keer werden wij door Roche uitgenodigd om mee te gaan naar de European Association for the Study of Diabetes (EASD).

Ditmaal in het zonnige Lissabon! Alhier kregen wij de gelegenheid om het Media Event van Roche, het Bloggersevent van Roche en het congres zelf te bezoeken. De Europese bloggerscommunity kennen wij goed en de informatiebeurs en lezingen tijdens het congres zijn altijd interessant. Uiteraard gingen wij dus graag in op deze uitnodiging en kon ik, onder andere samen met ééndiabetes vrijwilligster Sanne en diabetes blogger Hein (zie foto), mijn koffer pakken!

Roche Media Event

Het heerlijke weer en het lekkere eten in Lissabon zorgden voor een goede start, maar dit is uiteraard niet waarvoor we kwamen. Het Media Event van Roche wel. Hier worden alle nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf besproken en wordt de toekomst uitgestippeld. Wij hebben al meerdere van deze events meegemaakt en vaak is het verhaal ongeveer hetzelfde. Roche zet in op de uitbreiding van hun diabetesproducten: EversenseAccu-Chek Insight en de integratie van informatie in digitale systemen. We hebben niks gehoord over de andere eerder aangekondigde CGM van Roche, de Accu-Chek Insight CGM.

De informatie dit jaar was in dat opzicht eigenlijk niks nieuws, maar toch was het anders. Nu kregen wij het gevoel dat er ook daadwerkelijk grote stappen werden gemaakt en het dus niet bij woorden blijft. Zo komt de Eversense heel snel echt op de markt in Nederland (het wordt in een klein aantal Nederlandse ziekenhuizen momenteel getest), heeft Roche recentelijk MySugr overgenomen en werden de plannen uitgerold voor een compleet geïntegreerd diabetes ecosysteem (de Eversense communiceert met je app, je krijgt vervolgens advies van een app, je gekoppelde smartwatch registreert veranderingen in je dagelijkse patroon en kan vervolgens weer contact leggen met je dokter bijvoorbeeld). Maar, wel echte stappen en dus veelbelovend. Uiteraard blijft vooral de Eversense zeer interessant en we kunnen niet wachten om dit te proberen!

 

Afbeelding – Kenmerken van de Eversense CGM

Roche Bloggersevent

’s Middags kwamen alle bloggers uit heel Europa bij elkaar. Al met al hebben we deze mensen al zo’n 10x gezien ondertussen, maar het mooie is dat de groep blijft groeien. Er waren dit jaar uiteraard een aantal nieuwe Portugezen aanwezig, maar ook Scandinaviërs en Amerikanen (niet alleen maar Europees dus..). Het gevoel van zo’n grote groep type 1 diabeten blijft onbeschrijfelijk. Het is ontzettend inspirerend om te zien hoe elk land met verschillende mogelijkheden en problemen om gaat. Dit blijkt ook altijd tijdens het event zelf waar we met z’n allen praten over de nieuwste ontwikkelingen.

Helaas viel het event dit jaar wat tegen, omdat er weinig ruimte was voor interactie. De GoCarb app die koolhydraten telt op basis van een foto werd (opnieuw) geïntroduceerd en er werd gesproken over de samenwerking met diabetes management app MySugr. Het mooie van MySugr organisatie is dat dit community-driven is. Met andere woorden, de organisatie is ontstaan door diabetes bloggers en een aantal mensen die daar werken kennen wij dan ook goed. De samenwerking met Roche is veelbelovend en ze willen graag dat de MySugr app als een soort ‘diabetes-mentor’ gaat optreden. We houden je in ieder geval op de hoogte!

EASD Beurs – niks nieuws

Een dag later stond het jaarlijkse bezoek aan de informatiebeurs van het congres op de planning. Helaas voor ons was er weinig nieuws te beleven daar. Er waren weinig lezingen, dus daar konden wij niks nieuws vinden en de beurs zelf was bezet met bekende bedrijven. Uiteraard was Kaleido weer aanwezig met hun kleurrijke insulinepompen, de Ypsopump was weer te zien (en is beschikbaar in Nederland) en de stand van Roche was dit jaar uitgebreid met de Eversense CGM en MySugr.

De grote afwezige op de beurs was Medtronic. Geruchten gaan dat zij als protest tegen de hoge prijzen die ze moeten betalen voor zo’n stand dit jaar niet zijn gekomen. Dit begrijpen wij wel, want de prijzen zijn inderdaad heel erg hoog en dit gaat voornamelijk naar de organisator van zo’n congres en vaak niet naar onderzoek naar (type 1) diabetes. Los van een ridder (waarom?!) op een stand voor medicatie voor type 2 diabetes, was er dus niet zo veel te beleven op de beurs en dat is jammer.

 

Afbeelding – Amir heeft zelf type 1 diabetes en ontwikkelde MedAngel

Nieuws uit de internationale type 1 diabetes community

Wel nog even speciale aandacht voor een aantal community gedreven producten. Zo zijn er twee leuke boeken te koop. Eentje uit Amerika (The Diabetes Guide I Wish Someone Had Handed Me) en eentje uit Zweden (We can, want and dare… and we have type 1 diabetes). Ook hebben we het al een keer gehad over MedAngel (foto boven), een applicatie die in de temperatuur van je insuline in de gaten houdt. Mooi product! Binnenkort komt er waarschijnlijk ook nieuw tijdschrift speciaal voor community leaders met type 1 diabetes. Afwachten even!

Al met al waren het weer een aantal geslaagde dagen. Roche heeft al jaren goed begrepen dat je bloggers kunt inzetten om relevante informatie van patiënten te vergaren en omdat zij hier ook daadwerkelijk iets mee doen, komen veel bloggers graag naar deze evenementen. Voor ons is het fijn om inspraak te hebben en daarbij zijn wij altijd blij om zoveel Europese type 1 diabeten te zien. Het eerstvolgende congres is de ATTD volgend jaar in Wenen. We zijn graag weer aanwezig!