Naar de inhoud springen

Veerle over Voeding – Waarom ik geen bier drink. En soms nee zeg tegen gebak.

Als ik op een feestje zeg dat ik geen gebak hoef dan rijst gelijk de vraag: ‘mag je dat niet met je diabetes?’

Ik ben vast niet de enige die dat herkent. Iemand zonder diabetes krijgt misschien de vraag: ‘ben je op dieet?’. Of niet, en dan wordt het gewoon geaccepteerd. Maar als je Type 1 Diabetes hebt is de verwachting gelijk dat het wel zal komen door diabetes.

En af en toe is dat ook zo. Als m’n suiker al veel te hoog is dan eet ik inderdaad liever geen gebak. Of als ik net na de kerst de kerstkilo’s er af wil hebben, dan eet ik ook liever geen gebak. Of als ik net een grote maaltijd heb gegeten: ook dan eet ik liever geen gebak. En soms wil ik wel gebak. Een lekkere brownie, of zelfgemaakte appeltaart sla ik zelden af. En dat zorgt dan wel weer voor verwarring, want vorige week wilde ik geen slagroomtaart, of tompouce. Dat dat soms losstaat van diabetes, en soms ook niet – maakt begrip van Type 1 Diabetes lastig.

“Type 1 Diabetes is niet makkelijk. Het is een kwestie van keuzes maken.”

En dan alcohol. Toen ik net Type 1 Diabetes kreeg stopte ik met drinken. Want ik vond het allemaal al ingewikkeld genoeg en daar hoefde alcohol niet nog een extra factor aan toe te voegen. Maar goed, rode wijn en ik kunnen niet lang zonder elkaar, dus daarmee ben ik voorzichtig gaan uitproberen welke invloed dit heeft op m’n bloedsuiker. Hetzelfde geldt voor cocktails en likeur: dat kan ik allemaal vrij goed inschatten. Bier daarentegen: dat werkt nooit hetzelfde en werkt eigenlijk altijd tegen. En dat vinden mensen dan weer gek, ‘want ik drink toch ook gewoon wijn?’.

Type 1 Diabetes is niet makkelijk. Het is een kwestie van keuzes maken. Hoeveel insuline, wat je wanneer eet, wat je wanneer doet, en hoe je daarmee omgaat. En het feit dat je die keuzes maakt zorgt voor onbegrip. En dat mensen vervolgens ‘suikervrij gebak’ voor je halen, of alleen nog maar cola light, ‘want je drinkt geen bier’.

Dus voor iedereen die zich afvraagt hoe het nou zit:

Met Type 1 Diabetes kun je alles eten en drinken. Of iemand dat dan ook doet, dat is een keuze. En wordt bepaald door of je iets lust, allergieën hebt, honger hebt, en ja, af en toe ook door diabetes. Maar we mogen alles eten. Behalve vergif. En koekjes met vergif.