Naar de inhoud springen

Yes, eindelijk! – Column Romy

Al jaren ben ik in gevecht met mijn HbA1c. De ene keer is hij gezakt en ben ik super blij, de andere keer stijgt hij weer en ben ik “terug bij af”. Sinds februari gebruik ik de Freestyle Libre en is mijn HBA1c stabiel. 

Yes, 52! Zo laag heb ik nog nooit gezeten!

Vandaag kreeg ik een email van mijn diabetesverpleegkundige. Mijn HbA1c is gezakt naar 52 mmol/mol (7.0%). Dit heb ik nog nooit in mijn 19 jaar diabetes gehad! Wauw! Ik heb dit grotendeels te danken aan de Freestyle Libre. Door de sensor kan ik hypers en hypo’s aan zien komen en dus voorkomen. Ik zie een grafiek: een totaalbeeld van de gehele dag. Geen momentopnames meer. Wat is dat fijn! Het stimuleert ontzettend om extra mijn best te doen.

Toen ik de vingerprik nog gebruikte, prikte ik ongeveer drie keer per dag. Dit was natuurlijk veel te weinig! Ik had drie momentjes waarop ik mijn bloedsuiker kon zien, maar op welk moment mijn bloedsuiker precies was gedaald of gestegen kon ik niet zien. Soms zat ik opeens heel hoog en dacht ik, hoe kan dit, op welk moment begon ik zo te stijgen? Ik had geen idee. Door mijn drukke baan nam ik niet de tijd om een vingerprik te doen. Tevens vond ik het vervelend wanneer mensen mij zagen prikken. Nu hoef ik alleen even te scannen …

“Ik heb minder schommelingen doordat ik precies kan bijhouden of mijn waarde dalende of stijgende is”

Ik kan precies zien wat er de hele dag gebeurt, en zelfs de nacht kan ik helemaal volgen. Ik heb minder schommelingen doordat ik precies kan bijhouden of mijn waarde dalende of stijgende is, wat de kans op complicaties verkleint. Mijn diabetesverpleegkundige kan door de grafieken veel beter zien op welk moment ik meer of minder insuline nodig heb. Ideaal!

Op dit moment doe ik mee met een onderzoek van Zilveren Kruis, waardoor mijn sensoren voor de helft worden vergoed. In februari is dit afgelopen. Helaas kan ik het gehele bedrag niet betalen en zal ik weer terug moeten naar de vingerprik. Terug naar de momentopnames. Terug naar de hypo’s en hypers die er opeens zijn en ik niet zie aankomen. Hopelijk komt er snel een vergoeding aan, want dat zal zoveel mensen helpen … nu ga ik mijn mooie HbA1c vieren! Mijn dag kan niet meer stuk!