Naar de inhoud springen

Mylife Diabetes Network 2017 – Onzekere toekomst voor Omnipod?

Op 13 oktober 2017 zijn Matthijs en ik afgereisd naar Aix-en-Provence, Frankrijk, voor de zesde editie van de Mylife Diabetes Network bijeenkomst.

In een heerlijk nazomer zonnetje, de beste Franse wijn in de ene hand en een Frans aperitief in de andere hand, waren dit geen vervelende omstandigheden om ons te verdiepen in Mylife.

In tegenstelling tot de vorige keer lag de focus van deze meeting niet op het tonen van nieuwe producten en draaide het niet per sé om het geven van reviews op nieuwe software. Dit keer zou de bijeenkomst een iets andere insteek krijgen…

Persona’s
We kregen in tweetallen een persona toegewezen waar wij ons zo goed mogelijk in moesten proberen te verplaatsen. De persona’s liepen erg uiteen; van Anna, 16 jaar die goed omgaat met haar diabetes, tot een gepensioneerde man, die niet zoveel geeft om gadgets. Wij creëerden het verhaal achter deze persona’s. Hoe ziet hun toekomst eruit? Hoe ontwikkelen ze zich? Wat hebben zij in de toekomst nodig? Dit allemaal om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe divers de diabetespatiënten en de behoeften zijn. Het geeft de juiste input voor Ypsomed om hun producten te verbeteren. Ik denk dat dit een goede manier is om eerlijke input te krijgen. Het zou moeten voorkomen dat de ontwikkelaars niet alleen naar de statische gegevens kijken, maar de patiënt en de ontwikkelaars elkaar beter begrijpen. Al zou het natuurlijk nog beter zijn als Mylife de ontwikkelaars uitnodigt om samen te kijken naar wat wij nodig hebben en verwachten.

De vragenlijst bevatte ook persoonlijke vragen over wat wij zelf willen zien in een eventuele app, toekomstige software en alles om het managen van diabetes makkelijker te maken in het algemeen. Een interessante insteek van de workshop.

 

Alle deelnemers (uit verschillende Europese landen, allemaal met type 1 diabetes) van het 

Mylife Diabetes Network 2017

Onzekere toekomst voor Omnipod gebruiker?

Als tevreden Omnipod-gebruiker is het laatste wat je wilt horen dat er wel eens iets kan gaan veranderen. Vooral als het invloed kan hebben op jou als gebruiker…maar is dat dan ook het geval? Deze zomer werd middels een persbericht bekend gemaakt dat Insulet (de fabrikant van de Omnipod) en Ypsomed (het moederbedrijf van Mylife) het samenwerkingscontract niet zullen verlengen. Per 1 juli 2018 houdt het huidige contract op.

Nu zul je denken, oké maar dat is toch niet zo bijzonder? Toch kan zo’n verandering grote gevolgen hebben voor de gebruikers van de producten van Insulet (de Omnipod). Hoe zit dat dan?

Insulet is de ontwikkelaar en fabrikant van de Omnipod. Ypsomed verzorgt de distributie ervan in Europa. Nu beide bedrijven ieder hun eigen weg gaan, betekent dit dat Insulet de distributie in Europa zelf op poten moet zetten. Het probleem is dat Insulet de Europese markt niet kent, omdat zij alleen in Amerika gevestigd zijn. Bovendien kost het tijd om de distributie op poten te zetten. Insulet heeft aangegeven een dependance te zullen oprichten in Groot-Brittannië, omdat men daar de Engelse taal spreekt. Op het eerste gezicht een logische keus, maar hoe gaan ze de distributie dan in landen doen waar die taal veel minder beheerst wordt? Daarbij komt dat Groot Brittannië straks niet meer bij de EU hoort en dat Insulet verlies draait. Genoeg reden dus om lichtelijk bezorgd te zijn over de toekomst. Niet alleen wat distributie betreft, maar ook qua kosten. Blijven die gelijk of gaat de prijs van een pod omhoog? Vooralsnog ga ik er vanuit dat alles blijft zoals het is, maar Ypsomed kon ons in ieder geval geen garanties geven.

 
 “Er staat echter meer te gebeuren. Ypsomed zal zich gaan storten op het Ypsopod programma.”

Het nieuwe Ypsomed

Wat gaat Ypsomed doen vanaf juli volgend jaar? Ze hebben natuurlijk hun eigen pomp, de Ypsopump op de markt gebracht. Die zullen zij verder verbeteren. Er staat echter meer te gebeuren. Ypsomed zal zich gaan storten op het Ypsopod programma. De Ypsopod wordt de nieuwe patchpomp en kun je zien als de opvolger van de Omnipod. Helaas mogen we er nog weinig over zeggen, maar dat hij kleiner wordt en dat de PDM wordt aangepakt, moge duidelijk zijn. We moeten nog wel even geduld hebben. Hij moet in 2021 op de markt komen!

Aix-en-Provence. Aan de omgeving lag het niet! 

Smartpens

Ook voor pengebruikers die niet aan de pomp willen is er wellicht goed nieuws. Mylife denkt na over een zogenaamde smartpen. Is dat de toekomst? Wat moeten wij ons daar bij voorstellen?

Laat ik vooraf duidelijk zijn, er zijn nog geen concrete plannen voor smartpens, het gaat slechts om eerste ideeën. Voor mensen die geen gebruik maken van de pomp kan het zeker een uitkomst zijn. Het kan ook voor net gediagnosticeerde diabeten een makkelijkere opstap zijn om aan de pomp te beginnen, wat diabetesverpleegkundigen misschien zelfs werk uit handen kan nemen. De pen moet namelijk een aantal moderne functies gaan krijgen. Insulin on board geldt dan niet langer alleen voor de pomp! Een ander voorbeeld is de ‘remind’ functie via je mobiele telefoon. Die draadloos in contact staat met je injectienaald en je op deze manier kan vertellen wanneer jij jezelf de laatste injectie hebt gegeven (en hoeveel eenheden) of wanneer het tijd is voor de volgende. Daarnaast zou je zelfs een online dagboek kunnen bijhouden en dit kunnen delen via de Cloud met je behandelend arts. Ook wordt er gesproken over ondersteunende video’s. Nogmaals, niks hiervan is nog concreet.

Klinkt vrij positief, maar toch kan je hier ook kanttekeningen plaatsen. Gaat deze ontwikkeling er niet voor zorgen dat internisten de smartpen zullen gaan voorschrijven in plaats van pomptherapie, simpelweg omdat het een goedkoper alternatief is?

Interessant vond ik dat er duidelijk naar voren komt dat Ypsomed inziet dat de toekomst digitaal is. Ook in de diabeteswereld kunnen we niet achterblijven met de apps en zogenoemde ‘slimme’ producten. Waar we veel systemen nu nog ‘dom’ kunnen noemen, zullen ze de komende jaren veel meer geïntegreerd worden. We zullen de komende jaren zien dat we ook in de gezondheidszorg veel met ‘The internet of Things’ te maken zullen krijgen. Trends en boluscalculators gaan naar systemen die patronen zullen herkennen en werk voor ons uit handen gaan nemen.

Dat noem ik pas smart!

Zal mijn iPhone mijn PDM kunnen vervangen binnen nu en 5 jaar? Misschien, maar het is dit weekend weer duidelijk geworden hoeveel elementen er meespelen in het ontwikkelen van deze producten. Om maar een aantal voorbeelden te noemen, denk bijvoorbeeld aan privacy issues bij het opslaan van je bloedsuikers in ‘The Cloud’, het vrijgeven van licenties vanuit de softwarebedrijven en zelfs het gevaar dat je gehackt zou kunnen worden en er van de andere kant van de wereld bolussen toegediend zouden kunnen worden.

Er staan spannende nieuwe ontwikkelingen op de planning. We moeten alleen nog een flinke portie geduld hebben. Het was weer een mooi weekend!