Naar de inhoud springen

Annemieke heeft geen diabetes #6

We hebben net een baby en we zijn moe. Niet zo gek zul je denken, baby’s huilen veel en drijven hun ouders ’s nachts tot waanzin toch? Maar dat is dus niet het probleem.

Onze zoon slaapt iedere nacht probleemloos de klok rond. Het zijn de hypo’s van Jan die maken dat we nauwelijks nog lange nachten kunnen maken.

En dus komt de overstap die Jan eigenlijk niet wilde: van een pen naar een pomp. Hij heeft lang gedacht dat er geen winst te behalen zou zijn. En hij was toch altijd die patiënt bij wie het zo goed ging, gewoon met de pen. Dat idee was moeilijk los te laten. In het ziekenhuis nam een (voor ons) nieuwe verpleegkundige de tijd om hem te overtuigen. De Omnipod heeft geen lastig snoertje. En nog  fijner: je kunt de insulinetoevoer onderbreken als er een hypo dreigt.

“Met flinke tegenzin gaat Jan naar het ziekenhuis voor het zetten van de pomp.”

In verband met onze verhuizing stellen we de start nog even uit, maar aan het einde van de zomer is het dan zover. Een gesprek bij ons thuis met de fabrikant volgt. Dan nog een keer instructies in het ziekenhuis en gesprekken met de diëtiste. Er moet een glucagonspuit komen en zijn collega’s moeten weten wat ze moeten doen als hij onwel zou worden. We horen verhalen over coma’s door te hoge bloedsuikerwaarden en het advies is om een week vrij te nemen om goed ingesteld te raken. Opbeurend is het allemaal niet. Met flinke tegenzin gaat Jan naar het ziekenhuis voor het zetten van de pomp.

’s Avonds zie ik Jan op de rand van ons bed zoekend om zich heen kijken. ‘Ik hoef gewoon geen spuit voor de nacht te zetten.’ Na 15 jaar is dat heel onwennig voor hem. Ik ben een beetje zenuwachtig voor de nacht, stel dat die glucagonspuit toch een keer nodig is.

Alle doemscenario’s doen zich gelukkig niet voor. Sterker nog, het bevalt eigenlijk prima die pomp. Het is niet zo dat een pomp alles voorkomt, het blijft meten, rekenen en opletten. En af en toe gaat het niet zoals we zouden willen. Maar de nachtelijke hypo’s zijn fors afgenomen en  overdag zijn de uitschieters minder hoog. Jans Hba1c was bij de laatste controle goed. In het ziekenhuis zijn ze tevreden. En wij slapen eindelijk weer nachten door.