Naar de inhoud springen

Veerle over Voeding – ’De beste voedingsmiddelen voor diabetes’?

Op een random avond zat ik op mijn telefoon via Facebook door wat linkjes heen te klikken en kwam ik op een artikel met de kop ‘De beste voedingsmiddelen voor diabetes’.

Dat trekt mijn aandacht: want maken ze het onderscheid tussen type 1 en type 2? Waarom zouden die voedingsmiddelen ‘het beste’ zijn? Ik kwam terecht op de website van ‘A Healthy Life’. Een lijst met ‘de beste voedingsmiddelen’ voor diabetes, ‘zowel type 1 als type 2’ staarde me aan. Daar gaan we …

1. Vette vis. 

Want het is belangrijk om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen voor ‘diabetici’. Laten we duidelijk zijn: het is belangrijk voor iedereen om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen. Daarbij worden onderzoeken genoemd waarbij triglyceriden en ontstekingsmarkers worden gemeten. Huh? Wat hebben die met mijn diabetes te maken?

2. Bladgroen. 

Want weinig calorieën en weinig koolhydraten dus geen stijging van de bloedglucosespiegel. Dat is helemaal waar. Vervolgens wordt een onderzoek aangehaald wat dit bewijst voor type 2. En type 1 dan?

3. Kaneel. 

Pfrt. ‘Nuff said.

4. Eieren. 

Een verzadigd gevoel, antioxidanten die de ogen beschermen, vooral het eigeel eten, en wederom onderzoek naar type 2.

5. Chiazaden. 

‘Enorm goed voor mensen met diabetes’. Veel vezels, weinig koolhydraten (dus weinig schommelingen). ‘De kleverige vezels in chiazaden kunnen zelfs de bloedsuikerspiegel verlagen door de snelheid te vertragen waarop voeding door de darmen beweegt en wordt opgenomen’. Oké, dan krijg ik dus pizza-taferelen van m’n yoghurt met chiazaad omdat de koolhydraten langzamer worden opgenomen. Wil ik dat?

6. Kurkuma. 

Versterkt de gezondheid van je nieren. Kan dus geen kwaad. Wel combineren met zwarte peper want anders wordt het niet goed opgenomen. Of het ook werkt voor type 1 …?

7. Griekse yoghurt. 

Een goede gezondheidsoptie voor ‘diabetici. Yoghurt en andere zuivelproducten leiden tot gewichtsverlies. Hoe dan? Als ik 5000 kcal per dag aan yoghurt ga eten word ik toch echt dikker. Maar, als ik m’n 3 boterhammen met pindakaas bij m’n ontbijt vervang door een bakje yoghurt – tsja, dan val ik wel af.

8. Noten. 

Vezels en weinig koolhydraten. En dit: ‘Diabetici die dagelijks 30 gram walnoten aten gedurende een jaar verloren gewicht, hadden een betere lichaamssamenstelling en aanzienlijk lagere insulinewaarden’. Lijkt toch ook weer alleen voor type 2. Wie wil dit met type 1 testen?

9. Broccoli. 

Want weinig calorieën, veel vitaminen. Ook worden van broccoli je bloedglucosewaarden stabieler. Wel weer alleen voor type 2

Do you get the picture? Andere voedingsmiddelen op de lijst zijn extra vierge olijfolie, lijnzaad, appelazijn, aardbeien, knoflook, pompoen, shirtaki noodles (?). De volgende keer als iemand je dus vertelt waarom je kaneel, eieren of chiazaad moet eten: 99% van de onderzoeken die daarnaar kijken zijn voor type 2. Jammer dat de schrijver van het artikel dat even negeert…