Naar de inhoud springen

Ons kindje – Column Matthijs

Wij zijn blij en trots! Onze stichting ééndiabetes bestaat inmiddels 5 jaar. Dat we zover zijn gekomen hadden de jongere ego’s van onszelf (Câthy, Jasper en ik) vooraf niet kunnen bedenken.

We staan aan de vooravond van een mooie verandering. Een die aanleiding biedt om eens terug te blikken op hoe het ooit begon, wat we zijn geworden en waar we naartoe willen.

Bier en diabetes

Zes jaar geleden, we waren alle drie werkzaam als vrijwilliger bij de zomerkampen van de DVN, besprak ik met Câthy en Jasper de stand van zaken in de diabeteswereld. We waren het erover eens dat er voor mensen van onze leeftijd weinig tot niets was. Geen informatievoorziening, geen evenementen, geen online community. Toen de DVN-kampen in zijn toenmalige vorm niet meer in het beleid van de DVN pasten werden ze geschrapt. We besloten eens na te denken over iets dat wijzelf op konden richten. Een paar weken later sprak ik met Jasper af in een kroeg in Amsterdam om onder het genot van een biertje het een en ander uit te denken. Onze gedachten kregen vorm op een Jupiler bierviltje. Gekscherend kreeg ons project dan ook de werktitel ‘Jupiler-platform’. De steunpilaren van de stichting, zoals wij ze noemden, waren gebeeldhouwd. De basis voor ééndiabetes was een feit.

Een vliegende start   

Was er eigenlijk wel animo voor? Geen idee! Om dat te testen creëerden we de Facebookgroep ‘Jongvolwassen en diabetes’. Binnen een paar dagen hadden we 50 aanmeldingen. Een goed begin, reden dus om een simpele WordPress site op te maken. We schreven zelf wat blogs en slingerden die via de sociale media de wijde wereld in. Wat toen gebeurde, hadden we niet verwacht: we kregen interesse vanuit de industrie. Men was geïnteresseerd in jongvolwassenen en hun mening. Vanaf dat moment wisten we dat we op de goede weg waren. Binnen no time zaten Jasper en Câthy bij de notaris (ikzelf zat op dat moment in Zuid-Afrika) om van ééndiabetes een officiële stichting te maken. Op 3 januari 2012 waren we live!

Vallen en opstaan

In die afgelopen vijf jaar hebben we veel meegemaakt. We investeerden veel in de stichting. We hebben veel projecten bedacht, maar afgeblazen of toch wel uitgevoerd om tot de conclusie te komen dat het niet werkte. Van op je bek gaan leer je, dat gold ook voor ons. Eén van de projecten waar ikzelf erg trots op ben is onze fotoshoot. Jaarlijks werd het groter, jaarlijks kreeg het meer aandacht. Onze community groeide (de Facebookgroep bevat inmiddels meer dan 1100 leden), we werden gevolgd en gelezen en kwamen op radio en tv. We zijn zelfs op audiëntie geweest bij de minister van volksgezondheid. Steeds meer mensen wisten ons te vinden voor vragen of advies. De werkdruk steeg daarmee ook, maar gelukkig wisten we een groep van fijne vrijwilligers om ons heen te scharen. We kregen een plek aan vele tafels om het over de nieuwste ontwikkelingen te hebben. Zowel nationaal als internationaal werden we bij bedrijven en ziekenhuizen ingevlogen als adviseurs of sprekers. We zijn genomineerd voor de DESG-Leonard prijs en de Meer dan Handen vrijwilligersprijs.

Een mooi moment

Nu het zo goed met ééndiabetes gaat en we al vijf jaar veel mensen kunnen helpen, kijk ik met trots terug op wat we bereikt hebben. Tegelijkertijd ontgroeien wij onze eigen doelgroep en wordt het voor ons tijd om het bestuurlijke stokje door te geven. Uiteraard blijven we nog steeds nauw betrokken bij ‘ons kindje’, maar we hebben in Anne, Bastiaan, Sanne en Donja vier heel fijne mensen gevonden die het bestuur van onze stichting zullen overnemen. Zij bouwen voort op wat wij in gang hebben gezet: een platform dat zich richt op de jongvolwassen met type 1 diabetes, die hen ondersteund en er voor wil zorgen dat iedereen een zo positief en zelfstandig mogelijk leven met diabetes kan leiden.

Ik richt me ook nog even tot jou, de lezer. Bedankt dat je vertrouwen hebt in onze stichting. Dat je ons steunt, bevraagt en van advies voorziet. ééndiabetes gaat door en we hopen dat jij met ons mee gaat.

Tot slot wil ik (ook namens Câthy en Jasper) het nieuwe bestuur heel veel succes wensen. Maak er wat moois van. Wij staan achter jullie!

Matthijs

*Mic drop*