Naar de inhoud springen

Bijzondere situatie: het invalidentoilet – Column Sanne

Daar liepen we dan. In een treintje van zes maakten we een walk of shame toen we één voor één het invalidentoilet uitkwamen. Het was de grote pauze en daardoor was het behoorlijk druk bij de wc’s.

Een stuk of 20 mensen staarden ons met een enigszins verbaasde blik aan. Sommigen keken lichtelijk beschaamd weg, anderen moesten lachen, maar de blik van afgunst zegevierde: “Waren ze nou écht met zes mensen naar één wc geweest? Gadverdamme!”

Laat me de situatie uitleggen. Het was mijn eerste schooldag na mijn diagnose. Alhoewel een groot deel van mijn vrienden al in het ziekenhuis of thuis op ziekenbezoek was geweest en mij daar had zien spuiten, was een aantal op vakantie geweest. Zij waren toch wel nieuwsgierig hoe het allemaal werkte en wat zij konden doen als er iets gebeurde. Tijd voor een spoedcursus diabetes dus.

Met de woorden van mijn diabetesverpleegkundige nog vers in mijn geheugen gegrift (“Als je straks weer naar school gaat, moet je wel even zorgen dat je een apart kamertje krijgt om te spuiten. Je kunt namelijk beter niet spuiten in de aula, dat vinden de meeste mensen raar.”) zochten we naar een geschikte locatie voor dit evenement. De meeste lokalen vielen af, want die zaten op slot in de pauze, net als de kamer van de dagco en van de receptionisten. In de mediatheek mocht je niet praten en hetzelfde gold voor de studienissen en de stilteruimte. De aula had teveel toeschouwers en was volgens het ziekenhuis verboden terrein. Omdat het herfst was en ik, doordat mijn diagnose redelijk laat kwam, zero weerstand had, was buiten ook geen optie. Er bleef één plek over: het invalidentoilet.

Zo geschiedde het dat we met zes mensen deze wc de halve pauze bezet hielden. Het was voor dat moment een prima ruimte om alles uit te leggen. De dag erna kreeg ik een sleutel waarmee ik toegang had tot een speciaal kamertje. Niet veel later ontdekten we dat deze sleutel ook gebruikt kon worden voor het openmaken van lokalen. De sleutel heb ik tot ver na mijn eindexamen in mijn bezit gehad. Dat was toch wel handig voor vergaderingen van de schoolkrant en voor de examenstunt!