Naar de inhoud springen

Hoe beïnvloedt diabetes mijn leven? – Aniek

Een vraag die ik van veel mensen al heb gekregen is: “Hoe beïnvloed het hebben van diabetes je leven?” Dat is niet een vraag die gemakkelijk beantwoord kan worden! Het beïnvloedt mijn leven namelijk op veel verschillende manieren. Om het makkelijker te maken, probeer ik dan uit te leggen wat voor invloed diabetes heeft op één aspect van mijn leven, iets waar veel mensen een voorstelling bij kunnen maken, omdat ze het ook iedere dag doen: eten. Bij voorbaat alvast een disclaimer: ik weet dat iedereen anders omgaat met zijn/haar diabetes en ik kan af en toe best strikt zijn voor mezelf. Dit betekent dus niet dat iedereen op deze manier leeft, maar voor mij beïnvloedt diabetes mijn leven vooral zo:

Al mijn eten wegen.

Dit komt het eerste in mij op: alles wegen. Ik ben nogal precies in het tellen van koolhydraten, iets wat ik trouw iedere dag drie keer doe. Ik weeg alles en reken met behulp van MyFitnessPal uit hoeveel koolhydraten ik totaal per maaltijd eet. Aan de hand daarvan kan ik dan uitrekenen hoeveel insuline ik nodig heb.

Van tevoren inschatten hoeveel ik wil eten.

Wow, dat heb ik echt moeten leren. Hoeveel gram pasta eet ik nou eigenlijk? En hoeveel honger heb ik vandaag? Het is niet altijd makkelijk om in te schatten hoeveel honger je hebt en dat dan te vertalen naar een hoeveelheid koolhydraten. Normaal at ik gewoon totdat ik dacht dat ik genoeg had gehad. Nu moet ik soms verder eten, omdat ik al de insuline voor die hoeveelheid koolhydraten heb gespoten. Of heb ik eigenlijk nog honger als ik al klaar ben met eten.

Uit eten gaan.

Wat is dat veranderd zeg! Waar je vroeger nog eens last minute kon bepalen of je een toetje wilde of niet, bedenk ik nu het liefst voor het voorgerecht of en welk toetje ik ga nemen. Natuurlijk kan ik last minute alsnog besluiten een toetje te nemen, maar dit doe ik in werkelijkheid eigenlijk nooit! Bij uit eten gaan is het tellen van koolhydraten echt een uitdaging, want je hebt geen idee hoeveel en wat er precies op je bord ligt. Zou die dressing honing bevatten? Hoeveel brood zou ik eten bij de soep? En hoeveel frietjes eet ik bij het hoofdgerecht? Is dit aardappelpuree of zit er nog iets anders doorheen?

De onvermijdelijke keuzes die je altijd moet maken voor het eten.

Hoeveel koolhydraten zou dat zijn? Is het me deze hoeveelheid insuline waard? Ga ik hiervoor insuline spuiten? Neem ik überhaupt iets? Mijn diabetesverpleegkundige heeft het een keertje simpel uitgelegd: voor ieder tussendoortje/stukje taart/boterham/koekje of al het andere, zijn er een aantal keuzes die je kunt maken. Die zijn: ik accepteer een hoge waarde door dit eten, ik neem het en ik spuit insuline, of ik neem het niet. Klinkt simpel, maar het is best vermoeiend om daar iedere keer over na te moeten denken. Om dan nog maar niet te spreken over de keuzes op gebied van timing van het eten: als ik nu iets eet, komt dat dan goed uit met sporten/wandelen of het avondeten van straks?

Dingen die ik niet meer eet.

Dit zijn er best veel en ik moet erbij zeggen dat je dit in principe allemaal nog wel kunt eten, maar ik vind het het meestal niet meer waard om het te eten/drinken gezien de invloed op mijn suikerwaardes en/of insulinegebruik. Een opsomming: toetjes, cocktails, cake/taart bakken doe ik bijna nooit meer, gebak sla ik vaak af, frisdrank drink ik ook bijna nooit meer (behalve een cola light/ice tea light) en ik eet geen tussendoortjes meer (goodbye Milka Oreo bij de koffie).

 Zoete dingen zijn ineens héél zoet!

Ik merk dat ik tegenwoordig veel dingen echt heel zoet vind. Een voorbeeld hiervan is melkchocolade. Ik was altijd al meer fan van pure chocolade, maar nu ik meestal 85% chocolade eet, vind ik melkchocolade echt heel erg zoet! En dat heb ik met veel meer dingen als ik eens een hapje/slokje proef: ijs, limonade, gebakjes, drop of dressings voor over de salade. Ik kreeg 1 keer in plaats van Spa Rood een Sprite en schrok me echt kapot toen ik daar een slokje van nam!

Deze dingen geven een indruk van de invloed van diabetes op mijn leven. Natuurlijk zijn er nog veel meer gebieden waar diabetes invloed op heeft, maar ‘eten’ is wel één van de dingen die diabetes een behoorlijk stuk lastiger maakt!