Naar de inhoud springen

Diabetes-ramptoerisme bij overblijfmoeders – Imke

Even wat jaartjes terug de tijd in. 13 jaar om precies te zijn. Ik ben 10 en ben er net een paar maanden achter dat ik diabetes heb. Na een paar weken alle tijd te hebben gehad om mezelf in ieder geval de basisprincipes van leven met diabetes aan te leren (het was namelijk zomervakantie), is het toch echt tijd om terug naar school te gaan. Hier hoort ook het overblijven bij. Met leraren en overblijfmoeders is afgesproken dat ik naar een leeg lokaal mag om te spuiten. Ik doe dit op dat punt namelijk liever niet waar andere kinderen bij zijn en vind het nogal spannend.

Dit gaat een tijdje prima: ik loop alleen naar het lokaal, spuit en kom weer terug. Na een tijdje bedenkt een overblijfmoeder zich dat ze graag mee wil (Nieuwsgierigheid? Medelijden? Ramptoerisme? Geen idee). Ik weet nog dat ik dit totaal niet kon waarderen. Ik kon het echt wel zelf en wat dacht ze wel niet? Helaas pindakaas was ik een erg verlegen kind en durfde ik er niks van te zeggen, dus hield ik mijn mond en liet haar maar mee gaan.

Toen we eenmaal in het lokaal waren, ik mijn spuit tevoorschijn had getoverd en deze even op tafel had gelegd toen ik klaar was, was deze overblijfmoeder zó gefascineerd dat ze het nodig vond de spuit op te pakken en hem eens even van dichtbij te bekijken. Zo dichtbij zelfs dat ze zich prikte aan de naald. Op dat moment vond ik dat natuurlijk erg grappig, aangezien ik de risico’s die dit voorval met zich mee had kunnen brengen nog niet begreep. Eigen schuld, dikke bult, vond ik. Dit was echter een volwassen vrouw die hier meer inzicht in had en het dus niet zo grappig vond als ik.

Pluspunt van dit voorval was dat mevrouw de overblijfmoeder hierna nooit meer mee is gegaan en ik voortaan (tot ik de pomp kreeg) in alle rust mijn insuline kon spuiten.

Moraal van het verhaal: niet interessant proberen te doen als je geen idee hebt waar je mee bezig bent!

Over de schrijfster:

Imke (1995) heeft Engelse Taal en Cultuur gestudeerd, houdt erg van lezen en series krijgen en ze vind het ontzettend belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan type 1 diabetes, vandaar dat ze zelf ook graag een stukje schrijft! Imke heeft type 1 diabetes sinds haar tiende en ze gebruikt nu nog haar oude Medtronic Minimed-pomp (die ze al 12 jaar heeft). Binnenkort stapt ze over op de Omnipod!