Naar de inhoud springen

Review Ypsopump en Mylife app

Je keuze voor een mobiele telefoon. Team Apple. Team Samsung. Het is altijd een hele zoektocht om tot de juiste beslissing te komen, want ja, je zit er toch vaak even aan vast! Zoveel keuze, waar sommige alleen gaan voor merken die hip en happening zijn, willen anderen alleen het nieuwste van het nieuwste en zo blijven er ook altijd mensen bij hun oude vertrouwde niet stuk te gooien telefoontjes. Als het uitzoeken van een geschikte smartphone al zo’n persoonlijke keuze kan zijn…laat staan hoe persoonlijk de keuze voor een medisch hulpmiddel kan zijn, iets wat van levensbelang is, de keuze voor een insulinepomp?!

Omdat wij houden van de mooie verhalen over de beste medische producten maar nog meer houden van het delen van eerlijke ervaringen, hebben wij de Ypsopump en de bijbehorende app met boluscalculator voor jullie onder de loep genomen. Donja en Sanne hebben de Ypsopump gedragen en Bastiaan en Anne hebben de boluscalculator getest. Deze Mylife boluscalculator is namelijk ook te gebruiken voor pengebruikers!

Een paar feitjes op een rij

De Ypsopump is op het moment de kleinste conventionele insulinepomp op de markt. Klein maar fijn is dan ook zeker een omschrijving wat de pomp eer aan doet. Toen we de pomp voor het eerst te zien kregen viel het meteen al op: “Klein formaat en licht, maar het voelt nog wel zwaar genoeg aan waardoor de pomp niet goedkoop oogt.”

De pomp heeft een touchscreen met een menu wat volledig is opgebouwd uit iconen, er komt geen tekst aan te pas. Het pompsysteem is, zoals ze zelf ook naar buiten brengen, intuïtief in gebruik. Het is een kwestie van even doorkrijgen welk icoon waarvoor staat, maar de iconen spreken al snel voor zich. Verder bevat de pomp zelf geen boluscalculator.

De pomp heeft een infuusset met draad, en deze kan 360 graden ronddraaien, waardoor je niet zoveel rekening hoeft te houden met de manier waarop je je infuusset plaatst of de plek waar je je pomp wil dragen.

Sanne over de pomp: Ik vind de Ypsopump een hele fijne pomp, hij is makkelijk te bedienen en vooral heel fijn klein en geluidloos. Dit maakt het makkelijk om ongemerkt te bolussen. Wat ik minder fijn vind is dat de symbooltjes voor alarmen (ik had bijvoorbeeld een occlusiealarm) lastig te interpreteren zijn. Ook was de pomp lastig los te koppelen voor bijvoorbeeld het douchen, soms moest ik zo hard trekken dat de naald eruit kwam, de pleister bleef dan zitten, maar het plastic stukje met naald was dan los. De pomp ben ik heel erg enthousiast over, als ik een andere sensor zou hebben (ik kan echt niet zonder) zou deze pomp zeker in aanmerking komen om op over te stappen, als ik een nieuwe mag.”  

Donja over de pomp: “De pomp is heel klein en veel makkelijker weg te stoppen dan bijvoorbeeld een Medtronic of de ietwat lompe PDM. Toch heb ik nog mijn twijfels bij het gebruiksgemak met de iconen, als ik de pomp moet bedienen terwijl ik een flinke hypo heb, zal ik de iconen niet makkelijk kunnen onderscheiden.”

Mocht je opzoek zijn naar een compacte pomp en genoegen nemen met alleen de essentiële functies waar de pomp over beschikt en intuïtief ingesteld zijn dan is dit zeker een pomp to go for! Maar of de pomp iets voor mij is?..nee, wennen aan een draad kan ik niet. Ik blijf voorlopig bij mijn oude vertrouwde plakker, de Omnipod.

De Mylife app

De pomp heeft dus geen boluscalculator. Gebruik maken van een boluscalculator vraagt dus wel om het downloaden van de Mylife app op je mobiele telefoon. Wat best wel even wennen kan zijn als je gewend bent om in je pomp zelf ook meteen gebruik te kunnen maken van de boluscalculator.

Het is goed om te vermelden dat elke boluscalculator op de markt kan verschillen in werking en berekeningen. Zo is de boluscalculator van de Mylife app anders dan mijn Omnipod. Het is belangrijk om je dit als gebruiker te beseffen en je hierin te verdiepen, het kan namelijk gevolgen hebben voor jouw waardes als je er blindelings vanuit gaat dat elke boluscalculator hetzelfde werkt.

Het voelde voor ons ook als nog weer een extra handeling, een extra product. Het zou fijner zijn als de bloedglucosewaardes niet handmatig ingevoerd zouden moeten worden. We hebben gelukkig al vernomen dat Ypsomed deze zomer het pakket zal uitbreiden met een bloedglucosemeter die ook met de Mylife App communiceert en dat er in de toekomst nog meer producten toegevoegd zullen worden. Het voordeel van de app is natuurlijk dat updates veel sneller doorgevoerd kunnen worden dan dat dit bij een insulinepomp het geval is.

Sanne over de app: “De app vond ik wel overzichtelijk en gemakkelijk in het gebruik, het was duidelijk en het genereren van rapporten is een stuk handiger dan het moeten uploaden van pompgegevens (wat bij mijn huidige pomp erg lang kan duren). Ook zou een widget voor de app, wanneer je je mobiel aanzet, je meteen een melding te zien krijgt van de boluscalculator, erg fijn vinden, dat zou veel tijd schelen.”

Anne over de app: ”Hoewel de app er prima en overzichtelijk uit ziet, zou ik hem zelf nooit gebruiken. Dat heeft alles te maken met de berekening van de boluscalculator. Hij neemt de ‘insulin on board’ mee in de berekening, óók als het niet om een correctiebolus gaat, waardoor de berekeningen voor mij totaal niet meer kloppen. Zo gaf de app aan dat ik niets hoefde te spuiten voor 50 gram koolhydraten omdat ik nog 4,5 eenheden actief had (van de donut een half uur geleden). Als ik daar blindelings op zou vertrouwen, zou ik torenhoog zitten na een uurtje. Buiten dit (voor mij hele belangrijke) detail om, is het wel echt een overzichtelijke app, handig in de besturing met mooie statistieken en rapporten … en het allerfijnste: helemaal gratis.”

Onze conclusie

Een pomp of app moet bij je passen, we hebben je hopelijk een beeld gegeven van onze eerste ervaringen met de pomp. Besteed tijd aan het verzamelen van ervaringsverhalen en bekijk wat past in jouw leven en bij jou. Zo zal ook de Ypsopump voor de een als een fijne pomp worden ervaren en zal de ander niet kunnen wennen aan de iconen en de mobiele boluscalculator. Net zoals er genoeg mensen zullen zijn die fan zijn van het draadje wat 360 graden kan draaien. (Ja Donja, er bestaan genoeg mensen die geen aversie hebben tegen infusiesetjes 😉 )

Meer info: De Ypsopump & de Mylife App

Volg Donja op Instagram

3 gedachten over “Review Ypsopump en Mylife app Een reactie plaatsen