Naar de inhoud springen

Unplugged: zonder draadje – Imke

Toen mij diabetesverpleegkundige me een paar maanden geleden zei dat ik weer toe was aan een nieuwe insulinepomp, was mijn eerste gedachte, “in welke kleur zal ik mijn Medtronic deze keer nemen?” De gedachte dat er ook andere insulinepompen waren en dat ik er daar ook een van kon kiezen, kwam niet eens in me op. Waarom zou ik een andere insulinepomp nemen terwijl ik het al twaalf jaar deed met verschillende kleuren en steeds verbeterde versies van mijn oude vertrouwde Medtronic Minimed Veo?

Mijn diabetesverpleegkundige haalde alsnog alle folders en proefpompen uit de kast om me een korte toelichting te geven, voor als ik er toch voor zou kiezen over te stappen op een andere pomp. En gelukkig maar, want ik werd meteen verliefd (als je dat zo kunt noemen) op de Omnipod. Eindelijk geen pomp meer die uit mijn broekzak zou vallen bij de minste of geringste beweging, die zou blijven haken aan keukenkastjes, of erger, de rugzak van iemand anders (echt gebeurd!). Niet meer wakker worden midden in de nacht omdat ik verstrikt ben geraakt in mijn pompdraad. En het allerbeste, niet meer hoeven te denken: “maar waar stop ik mijn pomp dan?” als ik een leuk kledingstuk zag in de winkel, maar geen idee had hoe ik mijn pomp daar nu weer in kwijt moest.

Dagen van tevoren was ik al bezig met het feit dat ik over een tijdje dan toch echt geen draad meer aan me had zitten, en heb dit dan ook tegen iedereen die wilde luisteren (ook tegen mensen die daar eigenlijk geen zin in hadden) verteld. Een van mijn beste vriendinnen zei dat ik nu eindelijk “unplugged” zou zijn, wat mijn motto voor de eerste paar dagen werd.

Afgelopen week was het dan zo ver: na al die jaren wisselde ik van insulinepomp. Het was eventjes een beetje vreemd om mijn oude insulinepomp op tafel te zien liggen, wetende dat ik die nooit meer zou gebruiken. Op de een of andere manier raak je toch gehecht aan zo’n ding.

Deze sentimentaliteit duurde niet lang. De spijkerbroek die ik aan had, waar eerst voordurend mijn pomp uitviel omdat de zakken zo klein zijn, zat een heel stuk lekkerder nu ik wist dat dat probleem verleden tijd was! Dezelfde avond liet ik mijn nieuwe pomp trots aan vrienden zien, de dag erna waren mijn collega’s aan de beurt. Natuurlijk zullen er ook dingen zijn die minder fijn zijn aan de Omnipod, maar tot nu toe ben ik vooral heel blij dat ik in plaats van voor het oude vertrouwde te gaan de stap heb genomen naar een nieuwe insulinepomp, zodat ik voortaan “unplugged” door het leven kan gaan.

Over de schrijfster:

Imke (1995) heeft Engelse Taal en Cultuur gestudeerd, houdt erg van lezen en series krijgen en ze vind het ontzettend belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan type 1 diabetes, vandaar dat ze zelf ook graag een stukje schrijft! Imke heeft type 1 diabetes sinds haar tiende en ze gebruikt nu nog haar oude Medtronic Minimed-pomp (die ze al 12 jaar heeft). Binnenkort stapt ze over op de Omnipod!