Naar de inhoud springen

Chocolaatje – Romy

Goed, mijn tekst ken ik nu wel aardig, het onderwerp is goed, nu maar hopen dat ik het op de dag zelf ook goed mijn mond uit krijg. Ik moet een presentatie houden over een stelling. De mensen die mij goed kennen weten dat ik zoiets vreselijk vind! Ik ben niet voor niets gestopt na mijn mbo’tje! Al dagen zit ik in de auto hele gesprekken te voeren met een denkbeeldige personen, om mijn presentatie te oefenen. De teksten vloeien zo mijn mond uit. Na “het gesprek” voel ik mijn hartslag in mijn keel en raak ik lichtelijk in paniek.

Na een kwartier scan ik mijn sensor en zie een pijl de lucht in schieten. Ja hoor, daar gaan we! Ik heb niets gegeten en gedronken, maar ga toch die vreselijke hyper tegemoet. De oorzaak? Stress!

Veel mensen weten mij te vertellen dat “suikerziekte” te maken heeft met het eten van suiker. Het valt wel op dat dit altijd mensen zijn die de ziekte zelf niet hebben. Wanneer ik een plakje cake in mijn mond stop zie ik de vraagtekens boven hun hoofd hangen. “Jij mag toch geen suiker?, jij hebt suikerziekte!” Wanneer ik weer eens baal van die veel te hoge bloedsuiker hoor ik de mensen denken: “ja, je hebt ook net een chocolaatje gegeten, eigen schuld” Ik kan me hier soms zo kwaad om maken. Wij mogen best eens iets nuttigen, als we er maar voldoende voor spuiten of bolussen! Was het maar zo dat we, wanneer we nooit eens iets met suiker aten, altijd stabiel zouden zitten.

Hormonen, stress, emoties, activiteiten, voeding, het weer, zoveel aspecten beïnvloeden onze suikerwaardes. Het hangt helaas niet allemaal van dat ene chocolaatje af …

Na een tijdje raak ik weer in de flow van de dag en zakt mijn suikerwaarde gelukkig weer. ’s Avonds in bed voer ik weer eindeloos gesprekken over mijn presentatie. Gezellig zo vlak voor het slapen! Waar zullen we het nu eens over hebben? Na het overweldigende gesprek scan ik nog een keer de sensor en zie ik de pijl weer de lucht in steken. Ik heb vandaag weer een gratis ritje in de achtbaan gehad! Elk ander persoon zal er eerst voor naar de Efteling moeten rijden.

Komende donderdag? Dat zal vast wel goed komen. Laat ik nu net lezen dat chocolade goed helpt tegen de stress! Dat wordt smullen!