Naar de inhoud springen

Hypermodern spuiten? De smartpen! – Mylife weekend

Dit keer zijn we met het Mylife-team afgereisd naar Kopenhagen! Hier hebben we een weekend gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen voor Ypsomed, Smørrebrød gegeten (het is mij nog steeds een raadsel hoeveel koolhydraten hier in zit) en hebben we een culinaire tour gedaan door de stad. Dit laatste was voor de bloedsuikers een flinke uitdaging, maar we liepen niet te piepen! Of nou ja, in een groep met elf type 1 diabeten hoor je wel eens iemand piepen. 😉

Waar zijn ze mee bezig?  

Dit keer waren er een aantal nieuwe gezichten. We kregen dit weekend twee workshops van Benjamin, Lucas en Jur, allen werkzaam voor Mylife Ypsomed.  

Lucas gaf ons een kijkje in de planning voor de komende jaren als het aankomt op de Ypsopump. De distributie van de Omnipod wordt overgedragen aan Insulet, dus de Ypsopump krijgt nu de volledige aandacht. Dromen zijn er zeker, maar of de uitvoering ook al zo ver is, is een tweede. Een app die op basis van een foto weet hoeveel koolhydraten jouw maaltijd bevat? We hebben er al verscheidene langs zien komen, maar geen die echt goed werkt. En een smartloop? Een hybride kunstmatige alvleesklier in de nacht, maar voorlopig nog manueel overdag. De ideeën zijn er en staan op papier, maar ze lijken voor nu nog te vaag om te kunnen zeggen dat er een grote verandering aankomt.    

We brengen veel, maar krijgen weinig terug. Waar we misschien hadden gehoopt te horen “De Ypsopod komt er aan! En sneller dan jullie denken!”, kregen we niet meer dan een grove tijdlijn met het jaartal 20??. Dit voelde toch als een teleurstelling als je zó hoopt op updates, vernieuwing en een 2.0 versie van de pod die nu al 8 jaar lang stil lijkt te staan.  

Team FGM of team CGM?

In de eerste workshop hebben we met de groep een discussie gevoerd over de pomp-sensor-combinatie, zowel over FGM (Flash Glucose Monitoring) als CGM (Continue Glucose Monitoring). Zo heeft de één behoefte aan en baat bij een sensor met alarmen en wil de ander dit absoluut niet. “Ik wil zelf kunnen bepalen wanneer de diabetes mijn aandacht vraagt” tegenover “Ik word liever ’s nachts 4 keer wakker door een hypo-alarm dan dat ik er doorheen zou slapen”. Zo vindt de één het een voordeel om niet te kalibreren en heeft de ander juist de voorkeur dat wel te doen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Het is interessant om te zien hoe verschillend iedereen is, zelfs in zo’n kleine groep mensen uit dezelfde doelgroep. De meningen laten zien dat er niet één perfect product is voor de doelgroep diabetespatiënten. Keuzevrijheid in de medische wereld is belangrijk als patiënt en hier kan en MOET nog hard aan gewerkt worden, vinden wij, want het is nog niet vanzelfsprekend. Wij willen keuzevrijheid hebben – in pompen, in het gebruik van sensoren en dus ook in het wel of niet kunnen horen van een sensoralarm. (Matthijs, regel jij nog even je copyright voor de smartalarms? 😉 )  

IMG_4355.jpg

Smart voor jou, maar niet voor mij

Ypsomed gaat hard werken aan het ontwikkelen van smartpens. Om erachter te komen wat de musthaves en nice-to-haves zijn als het aankomt op de smartpen, krijgen wij in de tweede workshop de taak om onze ideale smartpen te ontwerpen. Welke features moet de pen bevatten en welke zouden fijn zijn om te hebben? In drie verschillende teams was het aan ons om dit te bedenken, visueel te maken en te presenteren. Wat verwachten en hopen wij te zien in smartpens die nu op de markt komen? De volgende features kwamen voorbij: het kunnen zien van de insuline on board, reminders wanneer je moet spuiten en zelfs een dubbelpen waar zowel de lang- als kortwerkende insuline in kunnen. De concepten gingen al snel richting een ‘pomp-in-pen’-uitvoering.   

Wij waren van mening dat wij als pompgebruikers (en veel van ons zijn dit ook al jaren) geen objectieve kijk hadden op de smartpens. Al leven wij net zo goed 24/7 met diabetes, wij zijn niet meer zo bekend met de ‘struggles’ van het pengebruik als de mensen die hier dagelijks gebruik van maken. Ons advies was dan ook om rekening te houden met de juiste doelgroep als ze feedback op hun producten willen.  

Conclusie

De developers gaven aan nuttige feedback te hebben gekregen en dat ze het heel waardevol vinden om ervaringsverhalen te horen. Ik kan ook niet vaak genoeg zeggen hoe belangrijk het is dat de mensen die medische producten ontwikkelen vanachter het scherm vandaan komen en praten met de doelgroep. Dan weten ze voor wie ze het maken en dat hun product in het dagelijks leven wellicht anders wordt ervaren dan in een gemiddelde presentatie naar voren komt.

Waar we het vorige Mylife-weekend verlieten met de hoop snel meer te horen over de ontwikkelingen van de Ypsopod verlieten we dit weekend zonder update. Geen nieuws is vaak goed nieuws, maar wat zou het tof zijn als we ook hier snel meer over naar buiten kunnen brengen!

En dan nog even dit…

We hebben verder geen update vanuit Ypsomed gekregen over de overdracht van de distributie, verkoop en marketing van de Omnipod naar Insulet, maar het lijkt voorspoedig te verlopen. Tot en met 30 juni 2018 kon er contact worden opgenomen met de Mylife-klantenservice over pods, defecten etc. en draaide Ypsomed hier nog voor op. Na deze periode wordt de klantenservice vanuit Insulet geregeld. De contactdetails zijn per 1 juli 2018 op myomnipod.com terug te vinden.

De meest gestelde vragen over de huidige situatie van overdracht zijn te vinden op omnipodeurope.com. Mochten wij meer weten dan krijgen jullie dit uiteraard te horen.