Naar de inhoud springen

Diabetes en de douane

Iedereen die wel eens op vakantie gaat met het vliegtuig weet hoeveel chaos de voorbereiding kan opleveren. Je moet aan van alles denken om mee te nemen, zoals genoeg kleding, je tandenborstel, adapters voor het stopcontact, kabels, camera, medicatie en ga zo maar door. Maar als je op reis gaat met diabetes komt daar nog een lange lijst van spullen bij.

Je moet ervoor zorgen dat je genoeg insuline bij je hebt, genoeg naaldjes, lancetten en teststrips, een reservepen of -pomp, et cetera. Daarnaast is het belangrijk dat je documenten bij je hebt waarin staat wat je allemaal mee moet nemen aan boord, en nee, die spullen mogen niet in de ruimbagage. Als je dan eenmaal alles bij elkaar geraapt hebt en eindelijk op het vliegveld aankomt, wordt het je nog een stukje moeilijker gemaakt doordat je, met al je apparatuur, door de metaaldetector of bodyscanner moet.

Wat nu?! denk je dan. Mag ik wel met mijn pomp of sensor door de bodyscanner? Is het schadelijk voor mijn apparatuur?

Om te bepalen of je wel of niet door een scanner kunt met je apparatuur is het belangrijk om te weten met wat voor soort scanners je te maken kunt krijgen op vliegvelden.

Metaaldetectiepoortjes

Vroeger was één van de meest gebruikte scantechnieken op vliegvelden de standaard metaaldetectiepoortjes. Dit is meestal een rechthoekige poort waar je doorheen moet lopen. Indien je iets van metaal op je lichaam draagt, zal de detector gaan piepen en worden de bewakers gealarmeerd. Tegenwoordig vind je deze detectiepoortjes nog wel in het buitenland, maar op Schiphol zijn deze vervangen door de zogenaamde Security Scanners. De Security Scanners worden ook wel Body Scanners genoemd, maar er zit een groot verschil tussen de twee scanners.

Security Scanner

De Security Scanner is gebaseerd op technologie die gebruik maakt van millimetergolven. De golven gaan door kleding heen en worden door de huid gereflecteerd. De golven reflecteren ook op ander materiaal, zoals plastic, metaal, hout, ijzer, keramiek en andere materialen. Op deze manier worden verdachte voorwerpen op de huid gedetecteerd. Deze manier van scannen wordt standaard ingezet bij de douane op Schiphol.

Body Scanner

De Body Scanner is gebaseerd op technologie die gebruik maakt van röntgenstraling. Deze straling gaat door je lichaam heen om zo te controleren op inwendig vervoerde smokkelwaar. De Body Scanner wordt alleen ingezet wanneer je verdacht wordt van het vervoeren van illegale smokkelwaar.

Advies fabrikanten

In principe luidt het advies van elke fabrikant dat je pomp, CGM en FGM wel door de metaaldetectiepoortjes mogen, maar dat je alles (inclusief sensor en transmitter) af moet koppelen indien er gebruik gemaakt wordt van een scanner met röntgenstraling. De Security Scanners op Schiphol maken hier geen gebruik van en daarom kun je hier gewoon je apparatuur mee doorheen nemen. Helaas zijn er wel andere landen waarin röntgenstraling wordt gebruikt in de security scanners en dat is schadelijk voor je apparatuur.

Nu is het natuurlijk erg veel gedoe om een pomp af te koppelen voor een simpele Security Scanner op Schiphol en een CGM/FGM kun je uiteraard niet afdoen. Gelukkig ben je niet verplicht om door een Security Scanner of andere scanner te gaan. Wanneer je aangeeft dat je apparatuur bij je draagt om medische redenen en dat je daarom niet door de scanners kunt, kun je handmatig gefouilleerd worden. Houdt er wel rekening mee dat dit iets langer kan duren.

Indien je je pomp toch afkoppelt en afgeeft, of wanneer je bijvoorbeeld reserve sensoren bij je hebt, let er dan op dat deze niet door de bagagescanner gaan. De bagagescanner maakt namelijk wel gebruik van röntgenstraling en hierdoor kan je apparatuur kapotgaan. Geef dit altijd aan bij het personeel en dan zullen zij het handmatig controleren, buiten de bagagescanner om.

Meestal kun je bij de fabrikant van je pomp of sensor een document aanvragen waarop wordt aangegeven dat het materiaal niet door een scanner met röntgenstraling mag. Dit kan je eventueel laten ondertekenen door je behandelend arts met zijn of haar contactgegevens erbij.

Het klinkt allemaal als veel gedoe bij de douane, maar mijn ervaring is dat het personeel op Schiphol steeds meer op de hoogte is van alle technische ontwikkelingen op medisch gebied. Regelmatig herkennen ze pompen of sensoren en vaak snappen ze direct wat de situatie is. Ook zijn veel personeelsleden geïnteresseerd in de apparatuur waardoor je er vaak nog een leuk gesprek aan overhoudt ook.

Fijne vakantie!